Doorgaan naar hoofdcontent

Courgettesoep



Deze heerlijke Heel Gezonde soep is geschikt voor mensen die geen suiker, gist, melkproducten, tarwe en/of aardappelen willen/kunnen eten. Geen dierlijke eiwitten en toch romig en zacht! En bijzonder makkelijk te maken...

Ingredienten:

400 gram courgette
200 gram zoete aardappelen
1/2 liter water
1 á 2 bouillonblokjes (Hugli-Cenovis > bij de natuurwinkel)
1 theelepel Italiaanse kruiden
1 dl Haverroom (favoriet: Oatly > natuurwinkel)

Werkwijze:

Snijd de zoete aardappelen en de courgette in blokjes. Doe het water met de bouillonblokjes in een pan en voeg de in blokjes gesneden groente en de italiaanse kruiden toe. Kook dit in c.a. 20 minuten gaar.

Pureer de groenten met het vocht en roer de haverroom er door.

Waarom is deze soep Heel Gezond?

Door het gebruik van haverroom in plaats van keukenroom beperk je je inname van dierlijke eiwitten en vetten. Dit is beter voor het gehalte aan "slechte" cholesterol, je lijn en....de dieren en het milieu!

De zoete aardappel bevat complexere koolhydraten dan onze "gewone" aardappel, en heeft daardoor een lagere glycemische index. Met andere woorden: het verhoogt de bloedsuikerspiegel niet zo snel zoals de gewone aardappel dat doet. Dat heeft positieve gevolgen voor je lijn (bij snelle suikers is één van de reacties van je lichaam dat het vet op slaat!), maar ook voor je pancreas. Goed voor mensen met hypoglycemie en/of diabetes dus! Daarnaast bevat het o.a. veel beta caroteen, vitamine B6, vitamine C, en kalium.

Courgette is een veelzijdige groente en natuurlijk Heel Gezond: het is een vitamine C bom, maar ook B1, B2, B3, B6 en B11 (foliumzuur) vindt je er in terug. Daarnaast vitamine A en K en de mineralen mangaan, kalium, magnesium, fosfor zink en koper. De combinatie van deze vitaminen en mineralen en het hoge gehalte aan vezels met nog meer nuttige (en voor de meesten onbekendere) stofjes, maakt dat deze groente bijzonder goed is voor de ogen en voor mensen met diabetes en natuurlijk reactieve hypoglycemie. De stoffen in courgette die hiervoor verantwoordelijk zijn zorgen er voor dat eten beter wordt verteerd en geleidelijk in ons bloed worden opgenomen.

Al deze gezonde eigenschappen van courgette blijven bewaard bij verhitting of invriezen. Goed nieuws, toch? Dus....maak deze heerlijke soep en geniet ervan!



Op de foto zie je een courgette van 1.5 kilo die ik heb gekocht van een meneer die ze in zijn eigen tuin kweekte. Zo groot, daar moest ik het recept dus wel een beetje voor aanpassen... Maar lekker dat ie was! En we hebben nu een gezonde voorraad in de vriezer. Ook mijn portemonnee is er blij mee, want de vrucht kostte.....50 cent! Lang leve de hobby-kwekers!

Eet smakelijk!

Sanna


Reacties

Populair

Recept: Fries roggebrood

Een recept voor het échte roggebrood, zonder tarwe, geraffineerde suiker, gist, conserveringsmiddelen of broodverbeteraars. Wie kent het niet: het échte Friese roggebrood… Dat hele donkere, beetje plakkerige brood waar je nog de hele korrel in ziet? Je kunt het natuurlijk in elke supermarkt kopen, maar aangezien wij Heel Gezond willen eten, en dus geen broodverbeteraars, suiker, conserveringsmiddelen en dat soort dingen willen eten, wordt dat al best een beetje lastig. Daar komt nog bij dat in de meeste roggebroodjes in de supermarkt tarwe is toegevoegd. En dat wil ik liever niet. Dan heb je als alternatief het fantastische Soggus roggebrood, dat je bij de Natuurwinkel kan kopen. Lekker! Maar wel behoorlijk prijzig. Dus….wij maken het gewoon lekker zelf! Tot voor kort was het nog nooit gelukt een goed recept te vinden, wat ik aan kon passen aan mijn wensen. De meeste recepten gebruiken roggemeel. Maar dat geeft nooit het effect van het roggebrood wat je in de winkel of b

Recept: Drakenbrood

Recept voor Drakenbrood Herfsttijd/Michaëlstijd is de tijd van het overwinnen van onze angsten en donkere kantjes in ons zelf. Dit vergt moed. 29 september is de dag van St. Michaël, de Aartsengel die de duivel (draak) versloeg en uit de hemel bande. Voor kinderen wordt deze innerlijke beleving van de herfsttijd verbeeld door het verhaal van Joris en de draak. Ridder Joris die de draak verslaat is een prachtig beeld van moed en kracht.  Speciaal voor deze dag wordt dan ook een drakenbrood gebakken die symbool staat voor de overwinning van het goede over het kwade, en het aanspreken van je eigen moed. Voor iedereen die deze kwaliteit kan gebruiken, of voor hen die zojuist hun eigen “draken” succesvol hebben bestreden, is hier het recept voor een Heel Gezond drakenbrood, uiteraard natuurlijk gezoet. Het deeg wordt bereid in de broodmachine. Dit scheelt een heleboel werk en “gedoe”. Maar natuurlijk kan het ook heel leuk zijn om zelf deeg te kneden. Daar schrijf ik een

Boter klaren stap voor stap

Wanneer je niet goed tegen koemelk-eiwit kan, is het klaren van boter vaak een handige oplossing. Hierbij zijn de eiwitten uit de boter gezeefd (geklaard, dus) en blijft alleen het botervet over. In de oosterse keuken is deze vorm van boter ook bekend als “Ghee”. Je kunt het ook in de natuurwinkel of toko kopen, maar dan kost het vaak een vermogen. Veel handiger is het om het zélf te maken. Je kunt dan zelf kiezen of je voor biologische of reguliere boter gaat. Let op: dit kan een oplossing zijn voor mensen met een koemelk EIWIT-tolerantie. Voor mensen met een lactose-intolerantie lost dit niets op. Lactose blijft ook in de Ghee aanwezig. Er kunnen ook nog sporen van het eiwit achterblijven, dus heb je een sterke intolerantie? Probeer dit dan voorzichtig uit. Waarom bakken met (geklaarde) boter? Bij het verhitten van vetten, ontstaat er een reactie in de moleculen. Dit gebeurt vooral bij de onverzadigde vetzuren. Zij zijn wat men noemt “niet stabiel” bij verhitting. Die ni