Doorgaan naar hoofdcontent

Gezonde chips van boerenkool

Nadat ik op de markt in Heist op den Berg afgelopen zondag een knoeperd van een boerenkool had gekocht, ging ik gisteren en vandaag aan de slag: chips maken!!!

Deze chips zijn niet alleen heeeeeel erg lekker, ze zijn ook reuze gezond en heel simpel om te maken! Boerenkool is een echt "superfood", en de laatste tijd enorm populair geworden omdat er steeds meer bewijzen worden gevonden van de enorme gezondheidsbevorderende eigenschappen die deze plant bezit. Een kleine bloemlezing:

Er zijn op dit moment 5 kankersoorten bekend geworden waar boerenkool een positieve werking op lijkt te hebben. De hoeveelheid vitaminen en mineralen in boerenkool zijn enorm. Zo is 250 gram boerenkool bijvoorbeeld goed voor 2600 % van de ADH voor vitamine K, 700% van de ADH voor vitamine A en 180 % voor vitamine C. Er zit meer vitamine C in een portie boerenkool dan in een sinaasappel met het zelfde gewicht! Tel daarbij op dat het barst van de verschillende B vitamines, en o.a. de mineralen mangaan, calcium, fosfor en koper.*       Chippie, iemand?

* bron:  infonu.nl  

Met dit recept maak je niet alleen gebruik van de superfood boerenkool, maar ook van de goede essentiele vetzuren van hennepzaad. Hierover vertel ik later graag meer. De chips worden gedroogd op een temperatuur van niet hoger dan 40 graden, waardoor álle voedingsstoffen van je ingredienten bewaard blijven. Optimaal voor je gezondheid!


Ik geef je twee smaak-variaties, maar als je eenmaal doorhebt hoe het gaat, kun je zelf nog naar hartelust experimenteren. Je bent van harte welkom om je ervaringen hiermee met ons te delen.
Mijn inspiratie komt uit het boek "Raw & Beyond" door o.a. Victoria Boutenko. De recepten voor de dressings zijn van Elaina Love.

De hoeveelheden voor elke dressing-variatie is genoeg voor een flinke bos boerenkool. (zie afbeelding hierboven)

Benodigdheden:

Tomaten-Dille smaak:

1 cup tomaat in stukjes
1/4 cup gepeld hennepzaad
1 teentje knoflook
2 tl citroensap
3/4 tl keltisch zeezout
1/4 tl gedroogde tijm
1 EL gedroogde dille

"Rancho":

1 cup hennepzaad
3 tl citroensap
1 tl rauwe appelazijn
1 tl keltisch zeezout
1 tl uienpoeder
1 tl knoflookpoeder
1/2 cup water
1 tl gedroogde dille**
2 tl Italiaanse kruiden**

** Voeg deze kruiden pas toe aan de dressing als je alle andere ingredienten helemaal smeuig hebt geblenderd!

Werkwijze:

Haal de gekrulde bladeren van de grote takken af (als je hele bladeren hebt gekocht). De nerven van het blad kun je gewoon laten zitten (mits ze niet té groot zijn). Houd de blaadjes mooi groot, als een echt "chipje". Was de boerenkool en droog het heel goed (ik gebruik daar de sla-centrifuge voor).

Doe alle ingredienten voor je dressing in een blender en mix tot alles heel smeuig en mooi glad is. Gooi de boerenkool in een grote kom of pan en doe de dressing erover. Meng het met je handen door elkaar tot alle blaadjes zijn bedekt met de dressing. 

Bedek de lades van je droogoven met een stukje bakpapier of een teflex vel. Heb je geen droogoven? Dan kun je ookeen hetelucht oven gebruiken en die op de laagste stand zetten. Zet dan wel de deur van de oven open!

Verdeel de boerenkool over de verschillende lades en laat het ongeveer vier uur zo drogen op 40 graden. Haal dan de blaadjes van het bakpapier of teflex vel af, en laat het zo nog 4 tot 6 uur drogen. Ze moeten heerlijk krokant zijn geworden, dan zijn ze klaar.

Laat ze afkoelen en bewaar ze in een glazen pot. Je kunt ze zo een maand lang vers houden. Let op: doe ze niet in een zakje, want dan zijn ze binnen een dag oudbakken!

Enjoy!

Sanna


Reacties

Populair

Recept: Fries roggebrood

Een recept voor het échte roggebrood, zonder tarwe, geraffineerde suiker, gist, conserveringsmiddelen of broodverbeteraars. Wie kent het niet: het échte Friese roggebrood… Dat hele donkere, beetje plakkerige brood waar je nog de hele korrel in ziet? Je kunt het natuurlijk in elke supermarkt kopen, maar aangezien wij Heel Gezond willen eten, en dus geen broodverbeteraars, suiker, conserveringsmiddelen en dat soort dingen willen eten, wordt dat al best een beetje lastig. Daar komt nog bij dat in de meeste roggebroodjes in de supermarkt tarwe is toegevoegd. En dat wil ik liever niet. Dan heb je als alternatief het fantastische Soggus roggebrood, dat je bij de Natuurwinkel kan kopen. Lekker! Maar wel behoorlijk prijzig. Dus….wij maken het gewoon lekker zelf! Tot voor kort was het nog nooit gelukt een goed recept te vinden, wat ik aan kon passen aan mijn wensen. De meeste recepten gebruiken roggemeel. Maar dat geeft nooit het effect van het roggebrood wat je in de winkel of b

Recept: Drakenbrood

Recept voor Drakenbrood Herfsttijd/Michaëlstijd is de tijd van het overwinnen van onze angsten en donkere kantjes in ons zelf. Dit vergt moed. 29 september is de dag van St. Michaël, de Aartsengel die de duivel (draak) versloeg en uit de hemel bande. Voor kinderen wordt deze innerlijke beleving van de herfsttijd verbeeld door het verhaal van Joris en de draak. Ridder Joris die de draak verslaat is een prachtig beeld van moed en kracht.  Speciaal voor deze dag wordt dan ook een drakenbrood gebakken die symbool staat voor de overwinning van het goede over het kwade, en het aanspreken van je eigen moed. Voor iedereen die deze kwaliteit kan gebruiken, of voor hen die zojuist hun eigen “draken” succesvol hebben bestreden, is hier het recept voor een Heel Gezond drakenbrood, uiteraard natuurlijk gezoet. Het deeg wordt bereid in de broodmachine. Dit scheelt een heleboel werk en “gedoe”. Maar natuurlijk kan het ook heel leuk zijn om zelf deeg te kneden. Daar schrijf ik een

Boter klaren stap voor stap

Wanneer je niet goed tegen koemelk-eiwit kan, is het klaren van boter vaak een handige oplossing. Hierbij zijn de eiwitten uit de boter gezeefd (geklaard, dus) en blijft alleen het botervet over. In de oosterse keuken is deze vorm van boter ook bekend als “Ghee”. Je kunt het ook in de natuurwinkel of toko kopen, maar dan kost het vaak een vermogen. Veel handiger is het om het zélf te maken. Je kunt dan zelf kiezen of je voor biologische of reguliere boter gaat. Let op: dit kan een oplossing zijn voor mensen met een koemelk EIWIT-tolerantie. Voor mensen met een lactose-intolerantie lost dit niets op. Lactose blijft ook in de Ghee aanwezig. Er kunnen ook nog sporen van het eiwit achterblijven, dus heb je een sterke intolerantie? Probeer dit dan voorzichtig uit. Waarom bakken met (geklaarde) boter? Bij het verhitten van vetten, ontstaat er een reactie in de moleculen. Dit gebeurt vooral bij de onverzadigde vetzuren. Zij zijn wat men noemt “niet stabiel” bij verhitting. Die ni