Een recept voor het échte roggebrood, zonder tarwe,
geraffineerde suiker, gist, conserveringsmiddelen of broodverbeteraars.
Wie kent het niet: het échte Friese roggebrood… Dat hele
donkere, beetje plakkerige brood waar je nog de hele korrel in ziet? Je kunt
het natuurlijk in elke supermarkt kopen, maar aangezien wij Heel Gezond willen
eten, en dus geen broodverbeteraars, suiker, conserveringsmiddelen en dat soort
dingen willen eten, wordt dat al best een beetje lastig. Daar komt nog bij dat in
de meeste roggebroodjes in de supermarkt tarwe is toegevoegd. En dat wil ik
liever niet. Dan heb je als alternatief het fantastische Soggus roggebrood, dat
je bij de Natuurwinkel kan kopen. Lekker! Maar wel behoorlijk prijzig. Dus….wij
maken het gewoon lekker zelf!
Tot voor kort was het nog nooit gelukt een goed recept te
vinden, wat ik aan kon passen aan mijn wensen. De meeste recepten gebruiken
roggemeel. Maar dat geeft nooit het effect van het roggebrood wat je in de
winkel of bij de bakker koopt. Ik wilde die hele korrel terugzien! Een bezoekje
aan onze molen in Weesp bracht mij een leuke verrassing: ze hadden een recept
voor het échte roggebrood liggen. Deze heb ik aangepast aan mijn eigen
voedingsvisie en hij is om te smullen! Daarbij komt dat de ingrediënten echt
heel goedkoop zijn. De rogge en het spelt is biologisch geteeld, maar een pakje
geplette rogge (750 gram) kostte me 1,40 € en de zemelen (2 kg) zelfs slechts 1
Euro. Je bent op deze manier dus niet alleen Heel Gezond bezig voor je lichaam,
maar ook voor je portemonnee!
Dus….met dank aan al die fantastische vrijwilligers van het
Molenaarsgilde en in het bijzonder Korenmolen de Vriendschap in Weesp, volgt
hier het Heel Gezonde Mama recept voor Fries roggebrood:
Ingrediënten:
750 gram geplette rogge *
100 gram spelt-of haverzemelen * en wat extra voor de korst
700 ml water
2 EL rijststroop
10 gram keltisch zeezout
* Deze granen worden bij de meeste molenwinkels verkocht. De
zemelen blijven over van het malen. Ik had dit weekend het geluk dat ze nét
spelt hadden gemalen. Het was dus kakelvers! Haverzemelen zijn ook vaak te
vinden in de natuurwinkel.
Werkwijze:
Doe de geplette rogge en de zemelen in een grote kom. Breng
intussen het water aan de kook. Los het zout en de stroop op in het hete water
en voeg het toe aan de granen. Roer het mengsel goed door en laat het daarna
afgedekt c.a. 8 tot 10 uur weken (tip: doe dit ’s avonds en laat het een nacht
staan).
Na deze weektijd is er een enigszins plakkerig mengsel
ontstaan. Strooi wat speltzemelen uit over een grote broodplank, en kneed het
mengsel door. Vorm één groot rechthoekig brood of twee kleinere, met een hoogte
van ongeveer 8 tot 10 cm.
Deze vierkante broden “rol” je door de zemelen heen, zodat
de buitenkant aan alle zijden is bedekt en niet meer plakt. Verwarm intussen de
oven voor op 180 graden (hete lucht oven: 160 graden).
Pak het brood of de broden vervolgens in met drie lagen
aluminiumfolie. Leg dit pakket / de pakketjes vervolgens op de bakplaat en
plaat het iets onder het midden van de oven (indien hete lucht: gewoon in het
midden). Bak het brood vervolgens gedurende 2 uur. Doe de oven daarna uit en
laat het brood nog 5 á 6 uur in de oven nagaren.
Haal het brood/de broodjes uit de oven en verwijder de
aluminiumfolie. Laat ze nu op een rooster verder afkoelen.
Bewaaradvies: vers roggebrood is beperkt houdbaar (max 5
dagen). Bewaar het altijd in plastic en in de koelkast. In papier droogt het
heel erg snel uit. Eventueel kun je het ook in de vriezer bewaren. Het blijft
dan ongeveer een maand goed.
Het makkelijkst snijd je roggebrood met een nat mes.
Enoy,
Sanna
Waarom is roggebrood Heel Gezond?
Roggebrood bevat geen gist (handig voor mensen met een
candida dieet!), maar is toch smeuig. Het is heel erg voedzaam en zit boordevol
vezels. Wat sporenelementen en vitamines betreft, vinden we in roggebrood veel
mangaan (stofwisseling!), vitamine B1, koper en zink.
Link naar de molen in Weesp: www.weesperwieken.nl
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
BeantwoordenVerwijderenHoi Sanna, dank voor het delen! Ik ben al een tijd op zoek naar een recept voor roggebrood zonder aluminiumfolie, dat is zo belastend voor de natuur... Zowel de productie als het afval. Heb jij een idee wat je als alternatief kunt gebruiken? Vriendelijke groet, Marvin
BeantwoordenVerwijderenmisschien zou je het kunnen doen met een oude blikken beschuitbus
VerwijderenBedankt, wat een leuke tip, ik had er niet aan gedacht! zo gauw de kringloopwinkel weer open is, ga ik er een halen :-)
BeantwoordenVerwijderenHallo Sanna, super bedankt voor dit recept! Ik zoek me te pletter naar voedsel wat ik mag eten vanwege een combinatie van het candidadieet en low fodmapdieet ivm uit de hand gelopen ziektes. Hierdoor mag ik helaas geen rijststroop eten. Kan ik dit ingrediënt gewoon weg laten of is er een stroperige substantie of iets zoetigs nodig? En zo ja, weet jij een vervanging? Ik mag wel stevia en erythritol eten maar die zijn niet stroperig. Heel erg bedankt voor je reactie! Vriendelijke groet, Linda
BeantwoordenVerwijderen