Doorgaan naar hoofdcontent

Lekker bakken

Wat kan ik toch genieten van deze donkere dagen.... Er is geen andere tijd waarin mijn hart zo veel licht voelt als nu. Toegegeven, het is behoorlijk druk als je het Sinterklaasfeest op een Heel Gezonde manier wilt vieren. Voor ons geen Sinterklaasjournaal (ik schrijf hier binnenkort meer over) en opgefokte Sintemeliedjes....Nee: wij vertellen verhalen, knutselen alsof het een lieve lust is en....bakken! En dat doen we natuurlijk allemaal Heel Gezond (en dus zonder geraffineerde suiker!)

Eergisteren had onze jongste een vriendinnetje meegenomen uit school. 's Morgens had ik al deeg klaar gemaakt: we zouden pepernoten en speculaas gaan bakken! Voor vierjarigen is het nog best spannend om bij een vriendinnetje te gaan spelen. Maar toen ik zei dat we pepernoten gingen bakken, begonnen haar oogjes te glimmen. Ze gaf haar moeder gauw een knuffel en huppelde met ons mee naar huis!


Het werd een oer-gezellige middag, gevuld met gezellige kleuterstemmetjes. Ook de grote jongens (middelste met zijn vriendje) kwamen nog even meedoen. We zongen Sinterklaasliedjes, en proefden van het deeg. Zou het uiteindelijke resultaat nóg lekkerder zijn dan het deeg? Dat konden ze bijna niet geloven!




Aan het einde van de middag geurde het huis naar pepernoten en speculaas. Met een zakje vol lekkers gingen het vriendinnetje en ook de stoere bink weer naar huis. Vól van trots op hun creaties en van Sinterklaas-sfeer.... 

Sint Nicolaas: ik geloof nog steeds in u!

Ook zulke lekkere pepernoten bakken? Hier vind je mijn recept: 


Later dit weekend plaats ik op die blog (zozoetalssuiker.blogspot.nl) ook nog het recept voor de speculaas!

Ik wens jou en je gezin een heel bijzondere, warme Sinterklaastijd toe!

Reacties

Populair

Recept: Fries roggebrood

Een recept voor het échte roggebrood, zonder tarwe, geraffineerde suiker, gist, conserveringsmiddelen of broodverbeteraars. Wie kent het niet: het échte Friese roggebrood… Dat hele donkere, beetje plakkerige brood waar je nog de hele korrel in ziet? Je kunt het natuurlijk in elke supermarkt kopen, maar aangezien wij Heel Gezond willen eten, en dus geen broodverbeteraars, suiker, conserveringsmiddelen en dat soort dingen willen eten, wordt dat al best een beetje lastig. Daar komt nog bij dat in de meeste roggebroodjes in de supermarkt tarwe is toegevoegd. En dat wil ik liever niet. Dan heb je als alternatief het fantastische Soggus roggebrood, dat je bij de Natuurwinkel kan kopen. Lekker! Maar wel behoorlijk prijzig. Dus….wij maken het gewoon lekker zelf! Tot voor kort was het nog nooit gelukt een goed recept te vinden, wat ik aan kon passen aan mijn wensen. De meeste recepten gebruiken roggemeel. Maar dat geeft nooit het effect van het roggebrood wat je in de winkel of b

Recept: Drakenbrood

Recept voor Drakenbrood Herfsttijd/Michaëlstijd is de tijd van het overwinnen van onze angsten en donkere kantjes in ons zelf. Dit vergt moed. 29 september is de dag van St. Michaël, de Aartsengel die de duivel (draak) versloeg en uit de hemel bande. Voor kinderen wordt deze innerlijke beleving van de herfsttijd verbeeld door het verhaal van Joris en de draak. Ridder Joris die de draak verslaat is een prachtig beeld van moed en kracht.  Speciaal voor deze dag wordt dan ook een drakenbrood gebakken die symbool staat voor de overwinning van het goede over het kwade, en het aanspreken van je eigen moed. Voor iedereen die deze kwaliteit kan gebruiken, of voor hen die zojuist hun eigen “draken” succesvol hebben bestreden, is hier het recept voor een Heel Gezond drakenbrood, uiteraard natuurlijk gezoet. Het deeg wordt bereid in de broodmachine. Dit scheelt een heleboel werk en “gedoe”. Maar natuurlijk kan het ook heel leuk zijn om zelf deeg te kneden. Daar schrijf ik een

Boter klaren stap voor stap

Wanneer je niet goed tegen koemelk-eiwit kan, is het klaren van boter vaak een handige oplossing. Hierbij zijn de eiwitten uit de boter gezeefd (geklaard, dus) en blijft alleen het botervet over. In de oosterse keuken is deze vorm van boter ook bekend als “Ghee”. Je kunt het ook in de natuurwinkel of toko kopen, maar dan kost het vaak een vermogen. Veel handiger is het om het zélf te maken. Je kunt dan zelf kiezen of je voor biologische of reguliere boter gaat. Let op: dit kan een oplossing zijn voor mensen met een koemelk EIWIT-tolerantie. Voor mensen met een lactose-intolerantie lost dit niets op. Lactose blijft ook in de Ghee aanwezig. Er kunnen ook nog sporen van het eiwit achterblijven, dus heb je een sterke intolerantie? Probeer dit dan voorzichtig uit. Waarom bakken met (geklaarde) boter? Bij het verhitten van vetten, ontstaat er een reactie in de moleculen. Dit gebeurt vooral bij de onverzadigde vetzuren. Zij zijn wat men noemt “niet stabiel” bij verhitting. Die ni