Doorgaan naar hoofdcontent

Recept: "Kip" in zoet-re saus

 

Een snel, makkelijk, verrukkelijk en Heel Gezond recept voor het hele gezin, die je naar believen met échte kipfilet of met de “kip”stukjes van de Vegetarische Slager kunt maken. Gezoet met stevia en gegarandeerd zonder kleur- , geur-, smaak- en andere gekke stoffen!

Je serveert deze saus het beste met volle, (zilvervlies)rijst. De vezels in de volle rijst helpen je lichaam om de suikers (want ook al is het zonder geraffineerde suiker, de vruchten zorgen er wel voor dat er tóch behoorlijk wat zoet in zit!) langzamer in het bloed op te nemen, waardoor de schommelingen in je bloedsuikerspiegel tot het minimum worden beperkt. De zilvervliesrijst in de gewone supermarkt is doorgaans toch al behoorlijk bewerkt. Kies dus voor de zilvervliesrijst (ook wel bruine rijst genoemd) uit de natuurwinkel. Je ziet aan de kooktijd hoe bewerkt het is: een normale kooktijd voor onbewerkte rijst is c.a. 40 tot 45 minuten. Een kooktijd van 10 minuten voor échte zilvervliesrijst kan dus eigenlijk niet!!!!

Ik koos voor dit gerecht de vegetarische kipstukjes van de Vegetarische Slager (Jumbo/Natuurwinkel). Mijn gezin had het helemaal niet door. Zelfs de grootste vleeseter niet (we noemen geen namen!J )! Er was zelfs iemand die een stukje “vlees” opzij legde, want het was wat hard (door het bakken): “ik denk dat er nog een stukje bot aan zat”…..
Een heel mooie manier om de vlees consumptie van je gezin te beperken dus, zonder dat ze aan smaak hoeven inboeten.


Ingrediënten:

½ ui, gesnipperd
2 tenen knoflook
1 klein potje tomatenpuree
½ verse ananas in stukjes
2 nectarines of perziken in stukjes
500 cc water
(optioneel: 2 tl abrikozenjam)
scheut citroensap
1 tl (keltisch) zeezout
10 druppels stevia
2 tl Arrowroot (bindmiddel)
300 gram kipfilet (kies voor biologisch!) of kipstukjes van de Vegetarische Slager


Bereidingswijze:

Braad de stukjes filet gaar en goudbruin in een koekenpan. (Doe dit bij voorkeur in kokosvet of roomboter!)

Doe een beetje kokosvet of roomboter in een diep pannetje en fruit hierin de ui en de knoflook glazig. Voeg het water toe, en roer de tomatenpuree er doorheen. Voeg nu ook de vruchten, het citroensap, het zout en de stevia toe. Wanneer je gebruik maakt van de abrikozenjam kun je die er nu ook bij doen. Verwarm dit mengsel onder af en toe roeren.

Wanneer de saus het kookpunt bereikt, roer je in een apart bekertje 2 tl arrowroot met een klein scheutje water. Dit papje voeg je al roerend toe aan je saus. Breng de saus opnieuw aan de kook en blijf roeren. Je zult al gauw voelen dat het dikker wordt.

Intussen zal de kip gaar zijn. Die kun je nu ook aan de saus toevoegen.


Het resultaat is een heerlijke, volle zoetzure saus vol malse kipstukjes…..

Enjoy!!!!


Sanna
22 oktober 2013




Reacties

Populair

Recept: Fries roggebrood

Een recept voor het échte roggebrood, zonder tarwe, geraffineerde suiker, gist, conserveringsmiddelen of broodverbeteraars. Wie kent het niet: het échte Friese roggebrood… Dat hele donkere, beetje plakkerige brood waar je nog de hele korrel in ziet? Je kunt het natuurlijk in elke supermarkt kopen, maar aangezien wij Heel Gezond willen eten, en dus geen broodverbeteraars, suiker, conserveringsmiddelen en dat soort dingen willen eten, wordt dat al best een beetje lastig. Daar komt nog bij dat in de meeste roggebroodjes in de supermarkt tarwe is toegevoegd. En dat wil ik liever niet. Dan heb je als alternatief het fantastische Soggus roggebrood, dat je bij de Natuurwinkel kan kopen. Lekker! Maar wel behoorlijk prijzig. Dus….wij maken het gewoon lekker zelf! Tot voor kort was het nog nooit gelukt een goed recept te vinden, wat ik aan kon passen aan mijn wensen. De meeste recepten gebruiken roggemeel. Maar dat geeft nooit het effect van het roggebrood wat je in de winkel of b

Recept: Drakenbrood

Recept voor Drakenbrood Herfsttijd/Michaëlstijd is de tijd van het overwinnen van onze angsten en donkere kantjes in ons zelf. Dit vergt moed. 29 september is de dag van St. Michaël, de Aartsengel die de duivel (draak) versloeg en uit de hemel bande. Voor kinderen wordt deze innerlijke beleving van de herfsttijd verbeeld door het verhaal van Joris en de draak. Ridder Joris die de draak verslaat is een prachtig beeld van moed en kracht.  Speciaal voor deze dag wordt dan ook een drakenbrood gebakken die symbool staat voor de overwinning van het goede over het kwade, en het aanspreken van je eigen moed. Voor iedereen die deze kwaliteit kan gebruiken, of voor hen die zojuist hun eigen “draken” succesvol hebben bestreden, is hier het recept voor een Heel Gezond drakenbrood, uiteraard natuurlijk gezoet. Het deeg wordt bereid in de broodmachine. Dit scheelt een heleboel werk en “gedoe”. Maar natuurlijk kan het ook heel leuk zijn om zelf deeg te kneden. Daar schrijf ik een

Boter klaren stap voor stap

Wanneer je niet goed tegen koemelk-eiwit kan, is het klaren van boter vaak een handige oplossing. Hierbij zijn de eiwitten uit de boter gezeefd (geklaard, dus) en blijft alleen het botervet over. In de oosterse keuken is deze vorm van boter ook bekend als “Ghee”. Je kunt het ook in de natuurwinkel of toko kopen, maar dan kost het vaak een vermogen. Veel handiger is het om het zélf te maken. Je kunt dan zelf kiezen of je voor biologische of reguliere boter gaat. Let op: dit kan een oplossing zijn voor mensen met een koemelk EIWIT-tolerantie. Voor mensen met een lactose-intolerantie lost dit niets op. Lactose blijft ook in de Ghee aanwezig. Er kunnen ook nog sporen van het eiwit achterblijven, dus heb je een sterke intolerantie? Probeer dit dan voorzichtig uit. Waarom bakken met (geklaarde) boter? Bij het verhitten van vetten, ontstaat er een reactie in de moleculen. Dit gebeurt vooral bij de onverzadigde vetzuren. Zij zijn wat men noemt “niet stabiel” bij verhitting. Die ni