Doorgaan naar hoofdcontent

Recept: banketstaaf

Voor het Heerlijk Avondje (wanneer je het ook viert), heb ik even een recept uit de oude doos erbij gepakt...Heel makkelijk te maken en óverheerlijk!

Geniet van jullie avond samen, of het nu is met surprises, cadeautjes of gewoon languit voor de buis...enne: eerlijk delen he!

Sanna

Natuurlijk zoete banketstaaf


Voor een banketstaaf van 20 cm. Wil je een banketletter of – krans maken? Verdubbel dan de hoeveelheden.

Nodig:             
2 plakjes bladerdeeg van 12 x 12 cm (volkoren, melk- of glutenvrije variant in natuurwinkel!)
150 gr. Amandelspijs *
2 eieren

* Voor het maken van amandelspijs heb je nodig:

250 gr. Amandelmeel (bij notenkraam of in de natuurwinkel)
100 gr. Rijstmoutstroop, Maismoutstroop of dikke agavesiroop
halve theelepel geraspte citroenschil
Citroensap naar smaak

Werkbeschrijving amandelspijs:

Doe het amandelmeel in een mengkom. Voeg de stroop en de citroenschil toe. Het is behoorlijk kleverig, maar het moet door te roeren zijn. Blijft het te droog, voeg je extra stroop toe. Het citroensap doe je naar smaak. Dit mag niet te veel zijn want dan wordt het overheersend. Meestal is het een half theelepeltje. Op een gegeven ogenblik zie je dat het een samenhangende massa wordt. Kneedt het dan verder door met je handen totdat je er een bal van kunt vormen. Het moet altijd kneedbaar blijven: niet te droog, niet te nat.
Met dit recept heb je genoeg voor ongeveer 400 gram spijs. Je kunt er van afnemen wat je nodig hebt, en de rest kun je in een afgesloten bewaardoosje in de koelkast zetten. Het blijft nog zes maanden goed! Van deze voorraad kun je regelmatig lekkere dingen maken, zoals marsepeinen figuren (leuk op taarten) maar het is ook heerlijk in speculaas (zie recept “gevulde speculaas” of appeltaart. Kortom: een voorraadje van dit heerlijke goedje in je koelkast is voor de thuisbakker altijd prettig!

Werkbeschrijving banketstaaf:

Bekleed je bakplaat met bakpapier. Ontdooi het bladerdeeg. Klop intussen alvast de eieren los. Leg de ontdooide plakjes bladerdeeg naast elkaar, maar laat ze een centimeter overlappen. Rol dan met de deegroller over deze naad en vorm zo van deze lapjes één grote lange rechthoek van ongeveer 20 tot 24 cm.
Roer vier theelepels ei door de amandelspijs heen. Dit maakt het soepel, maar wel kleverig. Rol met de handen de spijs tot een worst die ongeveer 2 cm korter is dan je bladerdeeg lapje. Let deze rol vervolgens op het bladerdeeg, en houd aan beide kanten een centimeter over. Strijk met een bakkwastje een beetje water aan de randen van het bladerdeeg. Rol nu het bladerdeeg zo strak mogelijk om de amandelspijs heen. De randen van het deeg zullen elkaar op een gegeven moment overlappen. Doordat het is natgemaakt kun je het makkelijk over elkaar heen ‘plakken”. Vouw de zijkanten dan goed strak dicht. Ook hier kun je eventueel een klein beetje water voor gebruiken. 
Leg de staaf nu op de bakplaat,  in de vorm zoals je het wilt hebben (b.v. een krans of een S). Zorg dat de naad aan de onderkant ligt, maar je met hem nog wel nét kunnen zien. Met de bakkwast bestrijk je de deegrol nu rondom heel dun met ei. Pas op dat je hierbij de naad niet insmeert!
Laat de Banketstaaf nu 30 minuten rusten, en verwarm de oven voor op 220 graden. (hete lucht oven: 210 graden). Vlak voor het bakken besmeer je de banketstaaf nog eens heel dun met ei. Bak het vervolgens gaar in ongeveer 25 minuten.


Eet smakelijk!

Reacties

Populair

Recept: Fries roggebrood

Een recept voor het échte roggebrood, zonder tarwe, geraffineerde suiker, gist, conserveringsmiddelen of broodverbeteraars. Wie kent het niet: het échte Friese roggebrood… Dat hele donkere, beetje plakkerige brood waar je nog de hele korrel in ziet? Je kunt het natuurlijk in elke supermarkt kopen, maar aangezien wij Heel Gezond willen eten, en dus geen broodverbeteraars, suiker, conserveringsmiddelen en dat soort dingen willen eten, wordt dat al best een beetje lastig. Daar komt nog bij dat in de meeste roggebroodjes in de supermarkt tarwe is toegevoegd. En dat wil ik liever niet. Dan heb je als alternatief het fantastische Soggus roggebrood, dat je bij de Natuurwinkel kan kopen. Lekker! Maar wel behoorlijk prijzig. Dus….wij maken het gewoon lekker zelf! Tot voor kort was het nog nooit gelukt een goed recept te vinden, wat ik aan kon passen aan mijn wensen. De meeste recepten gebruiken roggemeel. Maar dat geeft nooit het effect van het roggebrood wat je in de winkel of b

Recept: Drakenbrood

Recept voor Drakenbrood Herfsttijd/Michaëlstijd is de tijd van het overwinnen van onze angsten en donkere kantjes in ons zelf. Dit vergt moed. 29 september is de dag van St. Michaël, de Aartsengel die de duivel (draak) versloeg en uit de hemel bande. Voor kinderen wordt deze innerlijke beleving van de herfsttijd verbeeld door het verhaal van Joris en de draak. Ridder Joris die de draak verslaat is een prachtig beeld van moed en kracht.  Speciaal voor deze dag wordt dan ook een drakenbrood gebakken die symbool staat voor de overwinning van het goede over het kwade, en het aanspreken van je eigen moed. Voor iedereen die deze kwaliteit kan gebruiken, of voor hen die zojuist hun eigen “draken” succesvol hebben bestreden, is hier het recept voor een Heel Gezond drakenbrood, uiteraard natuurlijk gezoet. Het deeg wordt bereid in de broodmachine. Dit scheelt een heleboel werk en “gedoe”. Maar natuurlijk kan het ook heel leuk zijn om zelf deeg te kneden. Daar schrijf ik een

Boter klaren stap voor stap

Wanneer je niet goed tegen koemelk-eiwit kan, is het klaren van boter vaak een handige oplossing. Hierbij zijn de eiwitten uit de boter gezeefd (geklaard, dus) en blijft alleen het botervet over. In de oosterse keuken is deze vorm van boter ook bekend als “Ghee”. Je kunt het ook in de natuurwinkel of toko kopen, maar dan kost het vaak een vermogen. Veel handiger is het om het zélf te maken. Je kunt dan zelf kiezen of je voor biologische of reguliere boter gaat. Let op: dit kan een oplossing zijn voor mensen met een koemelk EIWIT-tolerantie. Voor mensen met een lactose-intolerantie lost dit niets op. Lactose blijft ook in de Ghee aanwezig. Er kunnen ook nog sporen van het eiwit achterblijven, dus heb je een sterke intolerantie? Probeer dit dan voorzichtig uit. Waarom bakken met (geklaarde) boter? Bij het verhitten van vetten, ontstaat er een reactie in de moleculen. Dit gebeurt vooral bij de onverzadigde vetzuren. Zij zijn wat men noemt “niet stabiel” bij verhitting. Die ni