Doorgaan naar hoofdcontent

Bananenmuffins (glutenvrij!)


Bananenmuffins

Gluten- en zuivelvrij en natuur-zoet

(ook geschikt voor Atkins dieet!)

Het nadeel van zwanger zijn is dat ik minder goed kan slapen. Tegenstrijdig eigenlijk, want ik ben elke dag doodop. Maar goed, om een uurtje of half vijf word ik wakker en dan kan ik het verder wel vergeten. Zo ook afgelopen nacht. Maar….."elluk nadeel hep zun voordeel": tijdens het woelen dacht ik opeens aan de drie overrijpe bananen die nog in de koelkast lagen en wat ik daarmee zou kunnen doen. Eureka!!!! Ik kreeg opeens een fantastisch idee voor bananenmuffins van amandelmeel. Lekker, glutenvrij en een super leuke verrassing voor deze Valentijnsdag! Om half zes sprong ik(nou ja…) uit bed en ging aan de slag. Het resultaat: super lekkere muffins waar het hele gezin (inclusief manlief die op het Atkins dieet is) zijn vingers bij af likte!

Graag deel ik het recept met jou. Het is super snel te maken en als je mijn Heel Gezonde Boodschappenplan hebt gevolgd, heb je de ingrediënten ook gewoon allemaal in huis. Daar gaan we dan:

Hardware:
Een vorm voor muffins of cupcakes
Papieren cupcake-/muffin vormpjes
Beslagkom, oven en mixer

Ingrediënten (voor c.a. 9 muffins):

75 gram kokosolie
2 eieren
150 gram amandelmeel
50 gram kokosmeel
200 gram (overrijpe) bananen (c.a. 3 stuks)
60 gram palmsuiker of kokosbloesemsuiker
1 tl baking soda (zuiveringszout)
½ tl Bourbon Vanille
snufje Keltisch Zeezout (even fijn malen in de vijzel)

Werkwijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht oven: 160 graden) Zet de papieren vormpjes in de bakvorm.

Doe alle droge ingrediënten behalve de “suiker” bij elkaar (meel,baking soda, vanille en zout)

Snijd de bananen in stukjes en houd ze nog even apart.

Zorg dat de kokosolie vloeibaar is. Je kunt het desnoods even opwarmen in een pannetje. Maar maak het niet te heet!

Doe de eieren in de beslagkom en mix ze een paar minuten door totdat er een romige massa ontstaat. Voeg hieraan de palmsuiker toe en mix nog even door. Voeg dan de vloeibare kokosolie toe en blijf mixen.

Neem een schepje van het meelmengsel en mix dit door het ei-suikermengsel. Voeg nu geleidelijk steeds meer van het meelmengsel toe aan je deegje. Blijf mixen tot alles goed is gemengd. Er ontstaat een soort van cake-beslag.

Neem nu een vork en schep de banaan door je beslag. Prak hierbij de banaan wat fijn, maar niet té. Er moeten lekker wat verschillende maten van stukjes in je beslag zitten.

Vul met dit mengsel de vormpjes tot net op de rand. Ze zullen nog wat rijzen.

Zet de vormpjes in de oven en bak de muffins in c.a. 25 minuten mooi goudbruin. Ze zijn gaar als ze wat veerkrachtig aan voelen en een lichte korst hebben gekregen. Maar ze blijven zacht van binnen.

Je kunt ze warm en koud eten, maar bewaar ze niet te lang, want ze zijn op de dag zelf het allerlekkerste!

Enjoy!

Sanna

Waarom is dit Heel Gezond?


Kokosolie: de vetten in kokosolie worden in het lichaam direct omgezet in energie en niet opgeslagen als vet in de cellen. Kokosolie barst van de gezondheidsbevorderende eigenschappen, maar één die ik hier zeker nog wil noemen is het feit dat het de aanmaak van de goede cholesterol versterkt, en de slechte cholesterol vermindert.

Amandelmeel: glutenvrij, proteine rijk. In plaats van snelle koolhydraten zoals in de gebruikelijke granen melen heb je hier dus een bron van eiwitten te pakken. Dit zorgt voor een verzadigd gevoel en het zijn goede bouwstenen (voor opgroeiende kinderen!). Veroorzaakt geen schommelende bloedsuikerspiegel.

Kokosmeel: vezelrijk en bevat veel van de gezondheidsbevorderende eigenschappen van kokos. Een heel mooie toevoeging in al je baksels omdat het op een makkelijke en onopvallende manier zorgt voor een hoger gehalte aan vezels. Deze hebben niet alleen een positief effect op de darmfunctie, maar ook op de lijn en de bloedsuikerspiegel.

Bananen: Een vrucht die rijk is aan B vitamines, magnesium en kalium. Onterecht aanzien als dikmaker! Vooral bij het ontbijt is dit een fijne vrucht: hij geeft een verzadigd gevoel en schijnt sportprestaties en concentratie te helpen verbeteren.


Voor dit geimproviseerde Valentijnsontbijtje had ik er ook nog een yoghurt-aardbeien
smoothie als voorafje bij gemaakt. Dat was smullen!!!! ("Ha! Eindelijk een smoothie die niet groen is, mama!")



Reacties

Populair

Recept: Fries roggebrood

Een recept voor het échte roggebrood, zonder tarwe, geraffineerde suiker, gist, conserveringsmiddelen of broodverbeteraars. Wie kent het niet: het échte Friese roggebrood… Dat hele donkere, beetje plakkerige brood waar je nog de hele korrel in ziet? Je kunt het natuurlijk in elke supermarkt kopen, maar aangezien wij Heel Gezond willen eten, en dus geen broodverbeteraars, suiker, conserveringsmiddelen en dat soort dingen willen eten, wordt dat al best een beetje lastig. Daar komt nog bij dat in de meeste roggebroodjes in de supermarkt tarwe is toegevoegd. En dat wil ik liever niet. Dan heb je als alternatief het fantastische Soggus roggebrood, dat je bij de Natuurwinkel kan kopen. Lekker! Maar wel behoorlijk prijzig. Dus….wij maken het gewoon lekker zelf! Tot voor kort was het nog nooit gelukt een goed recept te vinden, wat ik aan kon passen aan mijn wensen. De meeste recepten gebruiken roggemeel. Maar dat geeft nooit het effect van het roggebrood wat je in de winkel of b

Recept: Drakenbrood

Recept voor Drakenbrood Herfsttijd/Michaëlstijd is de tijd van het overwinnen van onze angsten en donkere kantjes in ons zelf. Dit vergt moed. 29 september is de dag van St. Michaël, de Aartsengel die de duivel (draak) versloeg en uit de hemel bande. Voor kinderen wordt deze innerlijke beleving van de herfsttijd verbeeld door het verhaal van Joris en de draak. Ridder Joris die de draak verslaat is een prachtig beeld van moed en kracht.  Speciaal voor deze dag wordt dan ook een drakenbrood gebakken die symbool staat voor de overwinning van het goede over het kwade, en het aanspreken van je eigen moed. Voor iedereen die deze kwaliteit kan gebruiken, of voor hen die zojuist hun eigen “draken” succesvol hebben bestreden, is hier het recept voor een Heel Gezond drakenbrood, uiteraard natuurlijk gezoet. Het deeg wordt bereid in de broodmachine. Dit scheelt een heleboel werk en “gedoe”. Maar natuurlijk kan het ook heel leuk zijn om zelf deeg te kneden. Daar schrijf ik een

Boter klaren stap voor stap

Wanneer je niet goed tegen koemelk-eiwit kan, is het klaren van boter vaak een handige oplossing. Hierbij zijn de eiwitten uit de boter gezeefd (geklaard, dus) en blijft alleen het botervet over. In de oosterse keuken is deze vorm van boter ook bekend als “Ghee”. Je kunt het ook in de natuurwinkel of toko kopen, maar dan kost het vaak een vermogen. Veel handiger is het om het zélf te maken. Je kunt dan zelf kiezen of je voor biologische of reguliere boter gaat. Let op: dit kan een oplossing zijn voor mensen met een koemelk EIWIT-tolerantie. Voor mensen met een lactose-intolerantie lost dit niets op. Lactose blijft ook in de Ghee aanwezig. Er kunnen ook nog sporen van het eiwit achterblijven, dus heb je een sterke intolerantie? Probeer dit dan voorzichtig uit. Waarom bakken met (geklaarde) boter? Bij het verhitten van vetten, ontstaat er een reactie in de moleculen. Dit gebeurt vooral bij de onverzadigde vetzuren. Zij zijn wat men noemt “niet stabiel” bij verhitting. Die ni