Doorgaan naar hoofdcontent

kinderen kind laten zijn

Dit bericht kwam ik tegen op het internet. Het is een ingezonden brief van een kleuterjuf, die na bijna dertig dienstjaren gaat stoppen omdat ze het niet langer meer trekt. Worden de kinderen haar te veel? Welnee, het is de manier van werken die haar opgedrongen wordt, die haar steeds meer tegen gaat staan: toetsen, leren lezen en schrijven bij vier en vijfjarigen.... Spelen wordt steeds lastiger in de kleuterklas, waar de prestatiedruk en toetsenkoorts steeds meer toeslaat.

Vanuit mijn visie op de ontwikkeling van het kind, is een kind van nature uit geneigd om te leren en te ontwikkelen. En dat gebeurt die eerste jaren spelenderwijs. Moet je eens zien hoe veel je kind al heeft geleerd voordat het uberhaupt naar de basisschool gaat!
Het over-stimuleren van uitsluitend de mentale kant van een mens die uit zó veel meer bestaat dan alleen dat cognitieve deel, werkt op de lange termijn veel problemen in de hand. Dat blijkt uit steeds meer onderzoeken. Je wordt er een on-evenwichtig mens van.

Ik deel hier graag deze ingezonden brief, en wil deze juf bedanken voor haar moed dit in de openbaarheid te brengen. Mijn vraag: wanneer gaan wij ouders en opvoeders nu eens opstaan tegen deze terreur? In mijn ervaring zijn heel veel opvoeders het er mee eens dat de druk niet zo hoog mag liggen. Maar wat doen we er tegen? Tot nu toe zie ik alleen dat ouders steeds vaker kiezen voor ándere vormen van onderwijs (b.v. de Vrije School). Maar wanneer geven we eens signalen af aan onze regering? Hoe lang pikken we dit nog?

Artikel "Ik stop er mee!"


Reacties

Populair

Recept: Fries roggebrood

Een recept voor het échte roggebrood, zonder tarwe, geraffineerde suiker, gist, conserveringsmiddelen of broodverbeteraars. Wie kent het niet: het échte Friese roggebrood… Dat hele donkere, beetje plakkerige brood waar je nog de hele korrel in ziet? Je kunt het natuurlijk in elke supermarkt kopen, maar aangezien wij Heel Gezond willen eten, en dus geen broodverbeteraars, suiker, conserveringsmiddelen en dat soort dingen willen eten, wordt dat al best een beetje lastig. Daar komt nog bij dat in de meeste roggebroodjes in de supermarkt tarwe is toegevoegd. En dat wil ik liever niet. Dan heb je als alternatief het fantastische Soggus roggebrood, dat je bij de Natuurwinkel kan kopen. Lekker! Maar wel behoorlijk prijzig. Dus….wij maken het gewoon lekker zelf! Tot voor kort was het nog nooit gelukt een goed recept te vinden, wat ik aan kon passen aan mijn wensen. De meeste recepten gebruiken roggemeel. Maar dat geeft nooit het effect van het roggebrood wat je in de winkel of b

Recept: Drakenbrood

Recept voor Drakenbrood Herfsttijd/Michaëlstijd is de tijd van het overwinnen van onze angsten en donkere kantjes in ons zelf. Dit vergt moed. 29 september is de dag van St. Michaël, de Aartsengel die de duivel (draak) versloeg en uit de hemel bande. Voor kinderen wordt deze innerlijke beleving van de herfsttijd verbeeld door het verhaal van Joris en de draak. Ridder Joris die de draak verslaat is een prachtig beeld van moed en kracht.  Speciaal voor deze dag wordt dan ook een drakenbrood gebakken die symbool staat voor de overwinning van het goede over het kwade, en het aanspreken van je eigen moed. Voor iedereen die deze kwaliteit kan gebruiken, of voor hen die zojuist hun eigen “draken” succesvol hebben bestreden, is hier het recept voor een Heel Gezond drakenbrood, uiteraard natuurlijk gezoet. Het deeg wordt bereid in de broodmachine. Dit scheelt een heleboel werk en “gedoe”. Maar natuurlijk kan het ook heel leuk zijn om zelf deeg te kneden. Daar schrijf ik een

Boter klaren stap voor stap

Wanneer je niet goed tegen koemelk-eiwit kan, is het klaren van boter vaak een handige oplossing. Hierbij zijn de eiwitten uit de boter gezeefd (geklaard, dus) en blijft alleen het botervet over. In de oosterse keuken is deze vorm van boter ook bekend als “Ghee”. Je kunt het ook in de natuurwinkel of toko kopen, maar dan kost het vaak een vermogen. Veel handiger is het om het zélf te maken. Je kunt dan zelf kiezen of je voor biologische of reguliere boter gaat. Let op: dit kan een oplossing zijn voor mensen met een koemelk EIWIT-tolerantie. Voor mensen met een lactose-intolerantie lost dit niets op. Lactose blijft ook in de Ghee aanwezig. Er kunnen ook nog sporen van het eiwit achterblijven, dus heb je een sterke intolerantie? Probeer dit dan voorzichtig uit. Waarom bakken met (geklaarde) boter? Bij het verhitten van vetten, ontstaat er een reactie in de moleculen. Dit gebeurt vooral bij de onverzadigde vetzuren. Zij zijn wat men noemt “niet stabiel” bij verhitting. Die ni