Doorgaan naar hoofdcontent

Recept voor Pinkstertaart (tutorial)


Op de Vrije Scholen (B: Steinerscholen) wordt Pinksteren altijd uitgebreid gevierd met een pinksterbruid en –bruidegom en dansen rond de meiboom. Als klap op de vuurpijl krijgen de kinderen in de klas ook vaak een soort van “bruidstaart”. Het liefste is deze taart natuurlijk wit! Veel ouders hebben het liefste niet te veel suiker, laat staan kleur-, geur- of smaakstoffen in de voeding van hun kind. Daarom waren in de afgelopen jaren de taarten die ik voor mijn kinderen en hun klasgenoten maakte op school altijd erg gewild. Vanaf nu kun jij hem zélf maken!

Wat heb je nodig:

Hardware:
Ronde kleine springvorm met hoge rand
Bakpapier
Mixer, mengkom en spatel
Oven (180 graden / Hete Lucht oven: 160 graden)

Voor de taart:
1 Heel Gezonde (Cup-)Cakemix (uit het Heel Gezonde Mama assortiment)
200 gram boter (of kokosolie als je lactosevrij wilt bakken)
4 eieren

Voor de vulling:
Natuur-zoete “jam” (fruitbeleg) van aardbeien of frambozen *

Voor de topping:
1 blik kokosmelk (tip: Amaizin-natuurwinkel) die min. 1 dag in de koelkast heeft gestaan (!)
zoetmiddel naar smaak en keuze
eventueel: ½ EL Lucuma (superfood) of vanillearoma naar smaak (tip: Cook-natuurwinkel)
Verse aardbeien of frambozen

*Ik gebruik meestal Ekoland of eigen merk van Ekoplaza, maar Zonnatura heeft ook zoiets.
(!) Tip: zet het blik ondersteboven in de koelkast. Zo kun je straks nog makkelijker de room van de melk scheiden.

Werkwijze:

Bereid het cakebeslag volgens de gebruiksaanwijzing in de verpakking. Bekleed de springvorm op de bodem en de randen met bakpapier. Het helpt om wat boter of kokosolie op de vorm te smeren, zodat het papier beter blijft plakken.
Spatel nu het beslag in de vorm en verdeel het gelijkmatig. Plaats nu de cake in de voorverwarmde oven en bak hem in 55 minuten gaar.


Haal de cake uit de oven. Laat hem c.a. 10 minuten afkoelen in de vorm, haal hem er dan voorzichtig uit en laat hem verder op een rooster afkoelen.


Wanneer de cake goed is afgekoeld, kun je aan de decoratie beginnen: Neem een groot mes of zo’n speciale laagjes-snijder en snijd de cake horizontaal doormidden.

Leg het “deksel” (de bovenste helft van de cake) voorzichtig even aan de kant. Neem 2 á 3 EL jam en smeer dit rijkelijk over de bodem van de cake. Plaats daarna het deksel er weer op. 

Is je cake wat onregelmatig gerezen? Snijd dan een dakje eraf, zodat je een mooie gelijkmatige bovenkant hebt.

Nu kun je de frosting maken: Haal je blik kokosmelk uit de koelkast. Draai hem weer met de goede kant naar boven en maak het open. 

De room is door de kou heel stevig geworden. Schep deze stevige massa eruit en doe het in een (liefst koude!) beslagkom. Voeg een zoetmiddel toe naar keuze.
Let op: gebruik het liefste zo licht mogelijk gekleurde zoetmiddelen, zoals bijvoorbeeld steviapoeder of Sukrin om de topping wit te houden. Je hebt niet veel nodig, dus voeg het voorzichtig toe en proef na het mixen of het nog meer nodig heeft. Voeg ook de lucuma of de vanille toe.*

*Lucuma is een fantastisch superfood die licht van kleur is, heel zoet smaakt en het een vanille-achtig aroma geeft. Handig en lekker met extra gezondheidsvoordeel, dus! Heb je dit niet in huis, kun je ook vanille-aroma toevoegen. Gebruik bij deze taart geen vanillepoeder want dan wordt je frosting grauw!!!!!


Mix nu de kokosroom met het zoetmiddel en vanille of lucuma goed door tot er een romige massa ontstaat. Wanneer de room nog stevig “staat”, maar goed is doorgemengd is het eigenlijk al klaar. Zet het nog even in de koelkast voor goede stevigheid.
(Soms wordt de room wat slapper. Dit heeft te maken met de temperatuur. Zet het kommetje met de room even in de koelkast en binnen 10 tot 30 minuten (afhankelijk van hóe slap het is geworden) heb je een heerlijke stevige room.)


Gebruik nu de spatel om de room over je taart te verdelen. Je kunt dit alleen over de bovenkant doen (zie foto),maar natuurlijk kun je ook de zijkanten van de taart met deze room bedekken. Doe dit naar eigen inzicht.


Tot slot was je de aardbeien en/of frambozen grondig en laat ze uitlekken. Versier hier de taart mee.

Tadaaa!!!! Je Pinkstertaart is klaar om opgegeten te worden! Zet hem koel weg tot gebruik. Dit maakt de cake wel wat minder luchtig (cake droogt wat uit in de koelkast), maar omdat er frosting op zit, zul je het toch moeten koelen.

Ik wens je een heerlijk pinksterfeest toe!

Mama Sanna

Wat maakt deze Pinkstertaart Heel Gezond?

-         De cakemix is een uitgebalanceerde samenstelling van (volwaardige, biologische) ingrediënten die er o.a. voor zorgen dat de koolhydraten en eiwitten meer in balans zijn en de glycemische index laag is. Ook zit het boordevol vezels. Dit alles zorgt voor een langzame opname van de koolhydraten. Resultaat: geen schommelende suikerspiegel, langdurige energie en ondersteunend voor een gezonde darmflora en –functie.

-         De topping is plantaardig en van nature zoet. Kokos heeft heel veel gezondheidsbevorderende eigenschappen, waaronder een heilzame werking op de darmen en de cholesterol. 

Reacties

Populair

Recept: Fries roggebrood

Een recept voor het échte roggebrood, zonder tarwe, geraffineerde suiker, gist, conserveringsmiddelen of broodverbeteraars. Wie kent het niet: het échte Friese roggebrood… Dat hele donkere, beetje plakkerige brood waar je nog de hele korrel in ziet? Je kunt het natuurlijk in elke supermarkt kopen, maar aangezien wij Heel Gezond willen eten, en dus geen broodverbeteraars, suiker, conserveringsmiddelen en dat soort dingen willen eten, wordt dat al best een beetje lastig. Daar komt nog bij dat in de meeste roggebroodjes in de supermarkt tarwe is toegevoegd. En dat wil ik liever niet. Dan heb je als alternatief het fantastische Soggus roggebrood, dat je bij de Natuurwinkel kan kopen. Lekker! Maar wel behoorlijk prijzig. Dus….wij maken het gewoon lekker zelf! Tot voor kort was het nog nooit gelukt een goed recept te vinden, wat ik aan kon passen aan mijn wensen. De meeste recepten gebruiken roggemeel. Maar dat geeft nooit het effect van het roggebrood wat je in de winkel of b

Recept: Drakenbrood

Recept voor Drakenbrood Herfsttijd/Michaëlstijd is de tijd van het overwinnen van onze angsten en donkere kantjes in ons zelf. Dit vergt moed. 29 september is de dag van St. Michaël, de Aartsengel die de duivel (draak) versloeg en uit de hemel bande. Voor kinderen wordt deze innerlijke beleving van de herfsttijd verbeeld door het verhaal van Joris en de draak. Ridder Joris die de draak verslaat is een prachtig beeld van moed en kracht.  Speciaal voor deze dag wordt dan ook een drakenbrood gebakken die symbool staat voor de overwinning van het goede over het kwade, en het aanspreken van je eigen moed. Voor iedereen die deze kwaliteit kan gebruiken, of voor hen die zojuist hun eigen “draken” succesvol hebben bestreden, is hier het recept voor een Heel Gezond drakenbrood, uiteraard natuurlijk gezoet. Het deeg wordt bereid in de broodmachine. Dit scheelt een heleboel werk en “gedoe”. Maar natuurlijk kan het ook heel leuk zijn om zelf deeg te kneden. Daar schrijf ik een

Boter klaren stap voor stap

Wanneer je niet goed tegen koemelk-eiwit kan, is het klaren van boter vaak een handige oplossing. Hierbij zijn de eiwitten uit de boter gezeefd (geklaard, dus) en blijft alleen het botervet over. In de oosterse keuken is deze vorm van boter ook bekend als “Ghee”. Je kunt het ook in de natuurwinkel of toko kopen, maar dan kost het vaak een vermogen. Veel handiger is het om het zélf te maken. Je kunt dan zelf kiezen of je voor biologische of reguliere boter gaat. Let op: dit kan een oplossing zijn voor mensen met een koemelk EIWIT-tolerantie. Voor mensen met een lactose-intolerantie lost dit niets op. Lactose blijft ook in de Ghee aanwezig. Er kunnen ook nog sporen van het eiwit achterblijven, dus heb je een sterke intolerantie? Probeer dit dan voorzichtig uit. Waarom bakken met (geklaarde) boter? Bij het verhitten van vetten, ontstaat er een reactie in de moleculen. Dit gebeurt vooral bij de onverzadigde vetzuren. Zij zijn wat men noemt “niet stabiel” bij verhitting. Die ni