Doorgaan naar hoofdcontent

Knutseltip: leren borduren/naaien

Nu de zomervakantie is aangebroken, mijn oudsten een paar weekjes bij hun vader zijn en ik de laatste loodjes van de zwangerschap loop weg te puffen, verveelt mijn jongste zich best wel eens. Het werd tijd om een oude activiteit van stal te halen. Eentje waar ik met de oudste twee ook altijd veel plezier aan heb beleefd: borduren!

Borduren? Voor een kind van vijf? Ik hoor het je al zeggen....Ja hoor, dat kan! Vergeet de kruisjessteken die je nu misschien meteen voor je ziet. Denk even "basis": het principe van borduren en naaien is die naald en draad die een patroon maken in de stof. Dus....daar beginnen we mee! En daar kun je enorm leuke dingen mee doen!

Uitgangspunt is het leren kennen van het werken met naald en draad, de basis steek (stiksteek) en de oog-hand coordinatie. Wist je dat handwerken ontzéttend goed is voor kinderen? Dat er wetenschappers zijn die vermoeden dat de toename van dyslexie, AD(H)D en andere (leer-)problemen hand in hand gaan met het afschaffen van het handwerken in de basisscholen? Om te kunnen handwerken is een samenwerking nodig tussen de linker- en rechter hersenhelft, namelijk. En precies dát is één van de dingen die niet zo goed werken als je dit soort problemen hebt. Met handwerken stimuleer je de samenwerking tussen die hersenhelften en dat is dus Heel Gezond!!! En leuk, natuurlijk :)

Enfin....wat heb je nodig:

Een stukje anti-slipmat (dat is zo'n rubber achtige lap met allemaal vierkante gaatjes. Te koop bij o.a. Ikea)
Verschillende kleuren wol
Maasnaald zonder punt
Schaar

Het is heel simpel: doe een stuk wol door de naald en maak een beginnetje: knoop de draad vast aan het eerste gaatje en steek de naald er door. Eerst naar beneden, volgende gaatje weer naar boven, daarna weer naar beneden, enzovoorts. Er ontstaat een soort "bakstenen patroon". Het lijkt ook wel wat op weven.

Je kunt gewoon maar "wat doen", en ze leuk kleurtjes laten borduren, maar je kunt ook een doel in het vooruitzicht stellen. Ik knip altijd een langwerpig stuk uit de anti-slip mat, van ongeveer 10 centimeter breedte en 15 cm lengte. Wanneer ze dit helemaal vol hebben geborduurd, kan ik er namelijk een tasje van maken. Door andere afmetingen te gebruiken, kun je een portemonneetje maken, of maak eens een dekentje voor de favoriete knuffel.... Het is fijner voor ze om naar een doel toe te werken dan zomaar lukraak wat te doen.

Van het tasje heb ik nog geen foto, de jongste is nog maar net begonnen en van de oudsten heb ik -vrees ik- geen foto gemaakt van het eindresultaat. Maar wanneer je een lange lap hebt, vouw je de onderzijde tot 3/4 omhoog, en het stukje aan de bovenkant wat overblijft klap je naar beneden: dat is de klep. Het is een soort envelopje. Dit kun je mooi dichtnaaien met een kleurtje van de wol die je kind heeft gebruikt. Zet een leuke knoop op de klep, naai er een een mooi lint of haak er een koord aan en het tasje is klaar!

Ik wens jullie veel knutselplezier en stuur eens wat foto's van jullie werkjes! Dan plaats ik ze op FB.

Enjoy!

Mama Sanna

Reacties

Populair

Recept: Fries roggebrood

Een recept voor het échte roggebrood, zonder tarwe, geraffineerde suiker, gist, conserveringsmiddelen of broodverbeteraars. Wie kent het niet: het échte Friese roggebrood… Dat hele donkere, beetje plakkerige brood waar je nog de hele korrel in ziet? Je kunt het natuurlijk in elke supermarkt kopen, maar aangezien wij Heel Gezond willen eten, en dus geen broodverbeteraars, suiker, conserveringsmiddelen en dat soort dingen willen eten, wordt dat al best een beetje lastig. Daar komt nog bij dat in de meeste roggebroodjes in de supermarkt tarwe is toegevoegd. En dat wil ik liever niet. Dan heb je als alternatief het fantastische Soggus roggebrood, dat je bij de Natuurwinkel kan kopen. Lekker! Maar wel behoorlijk prijzig. Dus….wij maken het gewoon lekker zelf! Tot voor kort was het nog nooit gelukt een goed recept te vinden, wat ik aan kon passen aan mijn wensen. De meeste recepten gebruiken roggemeel. Maar dat geeft nooit het effect van het roggebrood wat je in de winkel of b

Recept: Drakenbrood

Recept voor Drakenbrood Herfsttijd/Michaëlstijd is de tijd van het overwinnen van onze angsten en donkere kantjes in ons zelf. Dit vergt moed. 29 september is de dag van St. Michaël, de Aartsengel die de duivel (draak) versloeg en uit de hemel bande. Voor kinderen wordt deze innerlijke beleving van de herfsttijd verbeeld door het verhaal van Joris en de draak. Ridder Joris die de draak verslaat is een prachtig beeld van moed en kracht.  Speciaal voor deze dag wordt dan ook een drakenbrood gebakken die symbool staat voor de overwinning van het goede over het kwade, en het aanspreken van je eigen moed. Voor iedereen die deze kwaliteit kan gebruiken, of voor hen die zojuist hun eigen “draken” succesvol hebben bestreden, is hier het recept voor een Heel Gezond drakenbrood, uiteraard natuurlijk gezoet. Het deeg wordt bereid in de broodmachine. Dit scheelt een heleboel werk en “gedoe”. Maar natuurlijk kan het ook heel leuk zijn om zelf deeg te kneden. Daar schrijf ik een

Boter klaren stap voor stap

Wanneer je niet goed tegen koemelk-eiwit kan, is het klaren van boter vaak een handige oplossing. Hierbij zijn de eiwitten uit de boter gezeefd (geklaard, dus) en blijft alleen het botervet over. In de oosterse keuken is deze vorm van boter ook bekend als “Ghee”. Je kunt het ook in de natuurwinkel of toko kopen, maar dan kost het vaak een vermogen. Veel handiger is het om het zélf te maken. Je kunt dan zelf kiezen of je voor biologische of reguliere boter gaat. Let op: dit kan een oplossing zijn voor mensen met een koemelk EIWIT-tolerantie. Voor mensen met een lactose-intolerantie lost dit niets op. Lactose blijft ook in de Ghee aanwezig. Er kunnen ook nog sporen van het eiwit achterblijven, dus heb je een sterke intolerantie? Probeer dit dan voorzichtig uit. Waarom bakken met (geklaarde) boter? Bij het verhitten van vetten, ontstaat er een reactie in de moleculen. Dit gebeurt vooral bij de onverzadigde vetzuren. Zij zijn wat men noemt “niet stabiel” bij verhitting. Die ni