Doorgaan naar hoofdcontent

Zomertaart recept met lactosevrije variant

Omdat ik gisteren jarig was, deel ik graag één van mijn favoriete verjaardagstaarten met jou:

Zomertaart 2 (slagroom en verse vruchten)
  


  
Een overheerlijke makkelijk te maken taart die smaakt naar de zomer!

Vegetarisch, zonder geraffineerde suikers, tarwe, gelatine en kleur-, geur- en smaakstoffen.
Met lactose vrije variant (= LV)

Benodigdheden:
1 pak Heel Gezonde (Cup)Cakemix (zie webshop)
4 eieren
200 gram boter (LV: kokosolie ipv boter)
500 ml slagroom (LV: 2 blikjes kokosmelk –b.v. Amaizin)
stevia of kokosbloesemsuiker naar smaak
1 tl vanillepoeder of het merg van 1 vanillestokje
Vers zomerfruit (aardbeien, frambozen, rode bessen, druiven, bramen, blauwe bessen, etc.)

Hardware:
Oven: 180 graden (hetelucht: 160 graden)
Springvorm 24 cm doorsnede
Bakpapier
Mixer en mengkom
Groot broodmes of taartsnijder

Werkwijze:

Let op: voor de lactosevrije variant: zet de blikken met kokosmelk al een nacht van te voren in de koelkast. Het moet echt goed koud zijn!

Vet de springvorm in met wat boter of kokosolie en bekleed de bodem en de rand rondom met bakpapier. Zet hem even opzij.

Bereid de cakemix volgens de gebruiksaanwijzing in de verpakking. Let op: gebruik eieren en boter op kamertemperatuur. De boter moet echt lekker smeuïg en zacht zijn. Gebruik voor de lactosevrije variant de kokosolie op precies dezelfde manier als de boter.
Stort het cakebeslag in de springvorm en bak de cake in het midden van de oven gaar in ongeveer 55 minuten. Haal het uit de oven en laat het even afkoelen. Na tien minuten haal je de cake voorzichtig uit de vorm en laat je het verder afkoelen op een taartrooster.

Doe de slagroom in de beslagkom en voeg zo veel stevia en/of kokosbloesemsuiker toe als je zelf lekker vindt. De combinatie van de twee is wel het lekkerste, overigens! Voeg ook de vanille(poeder) toe. Klop de slagroom vervolgens stijf met de mixer.

Lactosevrij: Haal de blikjes kokosmelk uit de koeling en draai ze om. Open de blikken. Je ziet dat het dikke, romige gedeelte is opgesteven. Dit schep je eruit en doe je in de mengkom. De melk (water) bewaar je voor b.v. smoothies of om lekkere wraps/pannenkoeken mee te maken. Voeg zoetmiddel en vanille naar smaak toe en mix het met koude gardes tot een romige massa. Zet het even in de koelkast terug als het te slap wordt. Dan stijft het weer op. Je hebt nu heerlijke kokosroom!

Wanneer de cake volledig is afgekoeld, kun je hem horizontaal doormidden snijden. Gebruik hiervoor een groot broodmes of een speciale taartsnijder. Is de bovenkant te bol geworden, kun je hier een stukje van afsnijden zodat hij mooi plat wordt.
Verdeel nu de helft van de slagroom (of kokosroom) over de onderste helft van de cake. Plaats de bovenkant er voorzichtig boven op. Verdeel nu de resterende room over de bovenkant van de cake. Plaats de taart even in de koelkast terwijl je de vruchten gaat snijden.

Garnering: Was de vruchten goed en snijd ze in plakjes en mooie stukjes. Houdt bessen en frambozen gewoon heel. Verdeel al deze vruchten vervolgens nonchalant over de bovenkant van de taart. Het hoeft niet “netjes” te worden neergelegd, maar mag een soort bergje vormen. Zo krijg je een gevoel van de overdaad die de zomer ons schenkt, wanneer je er naar kijkt.

Je taart is klaar om gegeten te worden!

Tot slot nog een tip: de vruchten zijn vers natuurlijk het lekkerste. Je kunt de taart met room van te voren klaar maken, maar doe de garnering er pas op vlák voor het serveren. Dan is hij het mooiste én het lekkerste.

Enjoy!

Mama Sanna




Reacties

Populair

Recept: Fries roggebrood

Een recept voor het échte roggebrood, zonder tarwe, geraffineerde suiker, gist, conserveringsmiddelen of broodverbeteraars. Wie kent het niet: het échte Friese roggebrood… Dat hele donkere, beetje plakkerige brood waar je nog de hele korrel in ziet? Je kunt het natuurlijk in elke supermarkt kopen, maar aangezien wij Heel Gezond willen eten, en dus geen broodverbeteraars, suiker, conserveringsmiddelen en dat soort dingen willen eten, wordt dat al best een beetje lastig. Daar komt nog bij dat in de meeste roggebroodjes in de supermarkt tarwe is toegevoegd. En dat wil ik liever niet. Dan heb je als alternatief het fantastische Soggus roggebrood, dat je bij de Natuurwinkel kan kopen. Lekker! Maar wel behoorlijk prijzig. Dus….wij maken het gewoon lekker zelf! Tot voor kort was het nog nooit gelukt een goed recept te vinden, wat ik aan kon passen aan mijn wensen. De meeste recepten gebruiken roggemeel. Maar dat geeft nooit het effect van het roggebrood wat je in de winkel of b

Recept: Drakenbrood

Recept voor Drakenbrood Herfsttijd/Michaëlstijd is de tijd van het overwinnen van onze angsten en donkere kantjes in ons zelf. Dit vergt moed. 29 september is de dag van St. Michaël, de Aartsengel die de duivel (draak) versloeg en uit de hemel bande. Voor kinderen wordt deze innerlijke beleving van de herfsttijd verbeeld door het verhaal van Joris en de draak. Ridder Joris die de draak verslaat is een prachtig beeld van moed en kracht.  Speciaal voor deze dag wordt dan ook een drakenbrood gebakken die symbool staat voor de overwinning van het goede over het kwade, en het aanspreken van je eigen moed. Voor iedereen die deze kwaliteit kan gebruiken, of voor hen die zojuist hun eigen “draken” succesvol hebben bestreden, is hier het recept voor een Heel Gezond drakenbrood, uiteraard natuurlijk gezoet. Het deeg wordt bereid in de broodmachine. Dit scheelt een heleboel werk en “gedoe”. Maar natuurlijk kan het ook heel leuk zijn om zelf deeg te kneden. Daar schrijf ik een

Boter klaren stap voor stap

Wanneer je niet goed tegen koemelk-eiwit kan, is het klaren van boter vaak een handige oplossing. Hierbij zijn de eiwitten uit de boter gezeefd (geklaard, dus) en blijft alleen het botervet over. In de oosterse keuken is deze vorm van boter ook bekend als “Ghee”. Je kunt het ook in de natuurwinkel of toko kopen, maar dan kost het vaak een vermogen. Veel handiger is het om het zélf te maken. Je kunt dan zelf kiezen of je voor biologische of reguliere boter gaat. Let op: dit kan een oplossing zijn voor mensen met een koemelk EIWIT-tolerantie. Voor mensen met een lactose-intolerantie lost dit niets op. Lactose blijft ook in de Ghee aanwezig. Er kunnen ook nog sporen van het eiwit achterblijven, dus heb je een sterke intolerantie? Probeer dit dan voorzichtig uit. Waarom bakken met (geklaarde) boter? Bij het verhitten van vetten, ontstaat er een reactie in de moleculen. Dit gebeurt vooral bij de onverzadigde vetzuren. Zij zijn wat men noemt “niet stabiel” bij verhitting. Die ni