Doorgaan naar hoofdcontent

Het belang van vaderen

Als jaren ’70 kind van gescheiden ouders, ben ik altijd opgevoed met het idee dat vrouwen heel goed in hun eentje kinderen kunnen opvoeden. Sterker nog: als ik mijn moeder en mijn tantes moest geloven, waren vrouwen eigenlijk veel beter in het opvoeden van kinderen. Een man was eigenlijk alleen maar ballast. Mijn jeugd bevestigde dit gegeven ook: de twee vaders (biologisch en stief) die ik had, waren nou niet bepaald geweldig (ik houd het netjes). Ik heb dan ook heel lang gedacht dat ik ooit BOM moeder zou worden.

Maar…..in de loop van mijn leven kwam ik er achter dat het toch allemaal wat anders zat. Ik zal je hier niet vermoeien met mijn eigen ervaringen. Samenvattend kan ik zeggen dat mijn reis naar volwassenheid en moederschap mij leerde dat een vader onmisbaar is voor een evenwichtige opvoeding. Natuurlijk hebben we het over een “gezonde” vader-kind relatie. Wanneer er sprake is van misbruik, verslavingsproblematiek of dat soort zaken is het natuurlijk een ander verhaal. Maar dat geldt uiteraard ook voor moeders. Vandaag praat ik over “normale” vaders en moeders, en hoe belangrijk het is voor een opgroeiend kind om die beiden mee te mogen maken.

Volgens onderzoek is de rol van de vader in de opvoeding essentieel. Een vader brengt elementen in die het kind weer heel andere kanten van zichzelf laat ontwikkelen en ontdekken. Moeders schijnen vooral gericht te zijn op zorgen, warmte, stabiliteit en veiligheid. Vaders laten hun kinderen spannende avonturen beleven, dingen ontdekken en moedigen ze aan om risico’s te nemen en de wereld te ontdekken.

Vooral de laatste decennia is onze samenleving steeds meer gefeminiseerd (vervrouwelijkt): je ziet het overal in terug: risico’s worden zo veel mogelijk afgeschermd, over allerlei zaken moet eindeloos worden gedebatteerd voor er tot actie wordt overgegaan…. We proberen onze kinderen zo veel mogelijk te beschermen tegen pijn, teleurstelling, afwijzing…. “Pas op hoor!” “Nee, klim maar niet in die boom, je zou er uit kunnen vallen”…. Om nog maar te zwijgen over het enorme aantal veiligheids-maatregelen die getroffen moeten worden in de kinderopvang en op scholen.
Volgens veel vooraanstaande pedagogen zijn we hierin veel te ver doorgeschoten: we vertroebelen hierdoor de ervaringen van onze kinderen. We ontnemen ze belangrijke ervaringen die nodig zijn om zich gezond te ontwikkelen. Vooral jongens zijn hiervan het slachtoffer: hun van nature aanwezige behoefte aan ontdekken en actie wordt onderdrukt, en wordt aanzien als “druk” of “lastig”. Waarom zit dat kind niet gewoon stil?

Van nature is een vader meer geneigd zijn kind te stimuleren te ontdekken. Hij grijpt minder snel in, wat het kind de mogelijkheid geeft ervaringen op te doen. Wie kent het niet: de vader die zijn kind boven zijn hoofd omhoog gooit. Als moeder houd je je hart vast: “Pas op!!!” Maar wat blijkt: het kind giert het uit, vindt het fantastisch…. En ontdekt: ik ben veilig. Mijn vader is er voor mij en laat me niet vallen. Een prachtige basis om mee te krijgen. Met dit gevoel van veiligheid kun je stap voor stap de wereld durven onderzoeken en ontdekken, want onbewust weet je dat het leven soms heel spannend kan zijn, maar dat je altijd weer opgevangen wordt.

Is vaderen dan beter dan moederen? Zeker niet! Beiden zijn onmisbaar en vullen elkaar aan. Nu is het nog belangrijk dat moeders dit ook weer inzien. Onze emancipatie is nodig geweest en heeft ons veel gebracht. Maar nu is het nodig dat we ook de vaders weer respecteren in hun eigenheid. Een vader moet niet leren moederen….Een vader moet gewoon lekker vaderen!

Mama Sanna

27 augustus 2014 

Reacties

Populair

Recept: Fries roggebrood

Een recept voor het échte roggebrood, zonder tarwe, geraffineerde suiker, gist, conserveringsmiddelen of broodverbeteraars. Wie kent het niet: het échte Friese roggebrood… Dat hele donkere, beetje plakkerige brood waar je nog de hele korrel in ziet? Je kunt het natuurlijk in elke supermarkt kopen, maar aangezien wij Heel Gezond willen eten, en dus geen broodverbeteraars, suiker, conserveringsmiddelen en dat soort dingen willen eten, wordt dat al best een beetje lastig. Daar komt nog bij dat in de meeste roggebroodjes in de supermarkt tarwe is toegevoegd. En dat wil ik liever niet. Dan heb je als alternatief het fantastische Soggus roggebrood, dat je bij de Natuurwinkel kan kopen. Lekker! Maar wel behoorlijk prijzig. Dus….wij maken het gewoon lekker zelf! Tot voor kort was het nog nooit gelukt een goed recept te vinden, wat ik aan kon passen aan mijn wensen. De meeste recepten gebruiken roggemeel. Maar dat geeft nooit het effect van het roggebrood wat je in de winkel of b

Recept: Drakenbrood

Recept voor Drakenbrood Herfsttijd/Michaëlstijd is de tijd van het overwinnen van onze angsten en donkere kantjes in ons zelf. Dit vergt moed. 29 september is de dag van St. Michaël, de Aartsengel die de duivel (draak) versloeg en uit de hemel bande. Voor kinderen wordt deze innerlijke beleving van de herfsttijd verbeeld door het verhaal van Joris en de draak. Ridder Joris die de draak verslaat is een prachtig beeld van moed en kracht.  Speciaal voor deze dag wordt dan ook een drakenbrood gebakken die symbool staat voor de overwinning van het goede over het kwade, en het aanspreken van je eigen moed. Voor iedereen die deze kwaliteit kan gebruiken, of voor hen die zojuist hun eigen “draken” succesvol hebben bestreden, is hier het recept voor een Heel Gezond drakenbrood, uiteraard natuurlijk gezoet. Het deeg wordt bereid in de broodmachine. Dit scheelt een heleboel werk en “gedoe”. Maar natuurlijk kan het ook heel leuk zijn om zelf deeg te kneden. Daar schrijf ik een

Boter klaren stap voor stap

Wanneer je niet goed tegen koemelk-eiwit kan, is het klaren van boter vaak een handige oplossing. Hierbij zijn de eiwitten uit de boter gezeefd (geklaard, dus) en blijft alleen het botervet over. In de oosterse keuken is deze vorm van boter ook bekend als “Ghee”. Je kunt het ook in de natuurwinkel of toko kopen, maar dan kost het vaak een vermogen. Veel handiger is het om het zélf te maken. Je kunt dan zelf kiezen of je voor biologische of reguliere boter gaat. Let op: dit kan een oplossing zijn voor mensen met een koemelk EIWIT-tolerantie. Voor mensen met een lactose-intolerantie lost dit niets op. Lactose blijft ook in de Ghee aanwezig. Er kunnen ook nog sporen van het eiwit achterblijven, dus heb je een sterke intolerantie? Probeer dit dan voorzichtig uit. Waarom bakken met (geklaarde) boter? Bij het verhitten van vetten, ontstaat er een reactie in de moleculen. Dit gebeurt vooral bij de onverzadigde vetzuren. Zij zijn wat men noemt “niet stabiel” bij verhitting. Die ni