Doorgaan naar hoofdcontent

Knutselen! Geboortekrans (tutorial)

Vandaag is het woensdag: kinderdag! Dus weer een speciale blog voor of over kinderen. Vandaag is ook de dag dat onze jongste 5 weken oud is. Afgelopen 6 september was hij exact een maand oud. Dus vandaag gaan we knutselen voor baby’s. Of liever: voor aanstaande ouders! Met deze krans heb je een origineel kraamcadeau, of maak hem gewoon voor je zelf!

De werkbeschrijving is voor de basis (de krans) en de letterketting. Ik heb een ooievaar met baby in de krans gezet. Het patroon heb ik uit een boekje van www.vrolijkeviltvriendjes.nl  Maar natuurlijk kun jij er zelf ook iets leuks in plaatsen.

Wat heb je nodig:

Een krans van stro (Xenos, Casa, Blokker of een tuincentrum)
Een stevig stuk koord, touw of lint om de krans mee op te kunnen hangen
Spelden zonder kop
Tule in 2 kleuren, halve meter van elk
Lint in 2 kleuren (standaard lengte is meestal 1.5 meter)
Katoen draad in bijpassende kleur (voor de letterketting)
2 grote en 2 kleine kralen voor uiteindes ketting
kleine kralen voor tussen de letters (aantal letters van de naam min 1)
1 lapje vilt voor letters (lange naam? Neem 2 lapjes)
borduurgaren passend bij kleur vilt
beetje vulwol of fiberfill om letters te vullen
naald

Werkbeschrijving

De krans:
Knip uit de tule allemaal vierkante lapjes van c.a. 7 x 7 cm
Leg de krans plat op tafel
Knoop het stevige koord (of touw/lint) om de krans heen en vorm een lus. Dat wordt de bovenkant waarmee je het kunt ophangen. Ik gebruikte een schoenveter ;)








Vouw een soort “puntzakje” van een vierkant lapje en zet deze vast in de krans met een speld. Doe hetzelfde met een volgend lapje in een andere kleur en zet deze er vlak tegen aan vast. Zo ga je verder over de hele krans. Denk er aan om ook de zijkanten (binnen en buiten) te bedekken. Het stro mag straks niet meer te zien zijn.









Wanneer de hele krans is bedekt, wikkel je de linten er losjes omheen. Begin bovenaan bij de ophang-lus. Laat aan het begin een lang stuk uitsteken en zorg dat je na het omwikkelen ook weer zo’n lang eind over houdt. Met deze lange uiteindes maak je een mooie strik die je met spelden vastzet in de krans.







Nu kun je je eigen figuurtje in de krans plaatsen. Ik koos voor een ooievaar, maar misschien heb je wel een leuke knuffelbeer….hier kun je je eigen invulling aan geven. Ik kon de ooievaar vast zetten op de binnenkant van de krans met spelden. Lukt dit niet? Je kunt het eventueel ook met lijm doen (lijmpistool). Maar dan is het wel heel definitief natuurlijk.

Letterketting

Maak nu de ketting: Teken de naam van het kindje in mooie grote letters op een vel papier. Knip deze uit en leg ze op het vilt. Let op: het vilt moet dubbel gevouwen zijn, want je gaat de letters opvullen! Je hoeft geen naad bij te knippen.
Naai de letters dicht met een fijne dekensteek. Vul de letters voor ze helemaal dicht zijn op met de vulwol of fiberfill.

Doe 1 grote en 1 kleine kraal aan het katoenen draad. Steek nu de naald door de laatste letter van de naam. Je zet de letters er dus in omgekeerde volgorde op. Schuif de letter over de draad naar de twee kralen die je er al op had gezet. Neem nu een kleine kraal en schuif die over de draad door naar de letter die er al op zit. Neem nu de één na laatste letter en zet die op de draad. Neem dan een kraal… Ga zo door tot de hele naam op de draad is gezet. Sluit af met een grote en een kleine kraal.

Zorg dat je aan het eind en het begin van de naam een stuk draad over houdt die lang genoeg is om te kunnen bevestigen aan de achterkant van de krans.
Span de ketting over de krans heen op de plek waar je het wilt hebben. Bevestig de uiteindes van de ketting aan de achterkant van de krans met behulp van een aantal spelden.

Je geboortekrans is klaar!



Mama Sanna, 10 september 2014 




Reacties

Populair

Recept: Fries roggebrood

Een recept voor het échte roggebrood, zonder tarwe, geraffineerde suiker, gist, conserveringsmiddelen of broodverbeteraars. Wie kent het niet: het échte Friese roggebrood… Dat hele donkere, beetje plakkerige brood waar je nog de hele korrel in ziet? Je kunt het natuurlijk in elke supermarkt kopen, maar aangezien wij Heel Gezond willen eten, en dus geen broodverbeteraars, suiker, conserveringsmiddelen en dat soort dingen willen eten, wordt dat al best een beetje lastig. Daar komt nog bij dat in de meeste roggebroodjes in de supermarkt tarwe is toegevoegd. En dat wil ik liever niet. Dan heb je als alternatief het fantastische Soggus roggebrood, dat je bij de Natuurwinkel kan kopen. Lekker! Maar wel behoorlijk prijzig. Dus….wij maken het gewoon lekker zelf! Tot voor kort was het nog nooit gelukt een goed recept te vinden, wat ik aan kon passen aan mijn wensen. De meeste recepten gebruiken roggemeel. Maar dat geeft nooit het effect van het roggebrood wat je in de winkel of b

Recept: Drakenbrood

Recept voor Drakenbrood Herfsttijd/Michaëlstijd is de tijd van het overwinnen van onze angsten en donkere kantjes in ons zelf. Dit vergt moed. 29 september is de dag van St. Michaël, de Aartsengel die de duivel (draak) versloeg en uit de hemel bande. Voor kinderen wordt deze innerlijke beleving van de herfsttijd verbeeld door het verhaal van Joris en de draak. Ridder Joris die de draak verslaat is een prachtig beeld van moed en kracht.  Speciaal voor deze dag wordt dan ook een drakenbrood gebakken die symbool staat voor de overwinning van het goede over het kwade, en het aanspreken van je eigen moed. Voor iedereen die deze kwaliteit kan gebruiken, of voor hen die zojuist hun eigen “draken” succesvol hebben bestreden, is hier het recept voor een Heel Gezond drakenbrood, uiteraard natuurlijk gezoet. Het deeg wordt bereid in de broodmachine. Dit scheelt een heleboel werk en “gedoe”. Maar natuurlijk kan het ook heel leuk zijn om zelf deeg te kneden. Daar schrijf ik een

Boter klaren stap voor stap

Wanneer je niet goed tegen koemelk-eiwit kan, is het klaren van boter vaak een handige oplossing. Hierbij zijn de eiwitten uit de boter gezeefd (geklaard, dus) en blijft alleen het botervet over. In de oosterse keuken is deze vorm van boter ook bekend als “Ghee”. Je kunt het ook in de natuurwinkel of toko kopen, maar dan kost het vaak een vermogen. Veel handiger is het om het zélf te maken. Je kunt dan zelf kiezen of je voor biologische of reguliere boter gaat. Let op: dit kan een oplossing zijn voor mensen met een koemelk EIWIT-tolerantie. Voor mensen met een lactose-intolerantie lost dit niets op. Lactose blijft ook in de Ghee aanwezig. Er kunnen ook nog sporen van het eiwit achterblijven, dus heb je een sterke intolerantie? Probeer dit dan voorzichtig uit. Waarom bakken met (geklaarde) boter? Bij het verhitten van vetten, ontstaat er een reactie in de moleculen. Dit gebeurt vooral bij de onverzadigde vetzuren. Zij zijn wat men noemt “niet stabiel” bij verhitting. Die ni