Doorgaan naar hoofdcontent

Knutselidee: herfstmobile

Herfst Knutselidee: Eikenblad mannetjes mobile
(Oorspronkelijk idee: Ellen Horsman van Floppie en Doppie)


Deze mobile is een echte eyecatcher in je woning tijdens de herfst. Bij ons hangt hij voor het raam, zodat iedereen hem kan zien. Jaren geleden vond ik dit patroon op het forum antroposofie en het kind (www.antroposofiekind.nl) en elk jaar begroeten wij de eikenbladmannetjes weer met plezier. Het ophangen van de mobile is een onderdeel van de herfst-traditie geworden, samen met het versieren van de herfsttafel.

In het oorspronkelijke idee was de mobile gemaakt van ijzerdraad en hingen de mannetjes aan bruin draad. Ik heb gekozen voor een mooie, grillig gevormde tak als houder en doorzichtig visdraad om de mannetjes aan te hangen. Ook heb ik twee verschillende maten van mannetjes gemaakt, waar in het oorspronkelijke idee alle mannetjes even groot waren. Tot slot heb ik gevarieerd met de hoofddeksels: in plaats van alleen eikendopjes heb ik ook de dop van de tamme kastanje gebruikt. Zo kregen mijn mannetjes stekelhaartjes (zie foto). Voel je vrij om ook jouw eigen aanpassingen te maken!

Benodigdheden voor 5 mannetjes:

Vilt in bruin en groen (of gemeleerd in herfstkleuren)
Borduurzijde in de kleur van het vilt of lichter
3 pijpenragers
3 houten kralen van 15 mm en 2 houten kralen van 10 mm voor de hoofdjes
10 houten kraaltjes van 4 mm voor de handjes
Een mooie grillig gevormde tak (stevig!) of boomwortel
c.a. 80 cm visdraad
5 verschillende eikendopjes en/of kastanjebolsters (beukendopjes zijn ook leuk!)
knutsellijm
Borduurnaald
Stevige naald (om door de dopjes te kunnen prikken)
schaar
Patroon eikenblaadjes


patroon eikenblaadjes (natekenen)
Werkbeschrijving:

Kijk naar de grootte van de doppen/bolsters om te bepalen hoe groot je het blad gaat maken. Leg het vilt dubbel. Teken de blaadjes van het patroon over op de door jouw gewenste grootte, knip het uit het papier en speld het op het vilt, met de bovenkant aan de stofvouw. Knip nu de blaadjes uit het dubbele vilt (zonder naad).
Borduur bladnerven op beide kanten van de vilten blaadjes.
Neem een stukje pijpenrager voor de armen, iets langer dan de breedte van de mouwtjes. Hij moet aan beide kanten ongeveer 3 mm uitsteken (hier komt straks de kraal op). Neem nog een stukje pijpenrager van c.a. 4mm. Deze wikkel je in het midden van de armen dwars om de pijpenrager van de armen heen. Zorg dat er aan de bovenkant een kort stukje uitsteekt (c.a. 1 cm) en aan de onderkant een langer stukje. Nu heb je een nekje en een stukje voor in het lijfje.
Leg nu de armen aan de binnenkant van het vilten blaadje. Vouw deze dicht, en zorg dat het nekje door het gaatje aan de bovenkant steekt. De armpjes steken aan beide kanten ook een klein stukje uit. Naai nu het blaadje dicht (met de feston/deken steek). De mouwtjes bij de handjes blijven natuurlijk open.
Knoop nu een stukje visdraad aan het nekje vast. Doe het visdraad vervolgens aan een stevige naald. Neem een houten kraal voor het hoofd, en rijg het visdraad door het hoofdje heen. Lijm nu het hoofd op het nekje. De draad steekt er dus nog steeds doorheen. Daarna lijm je de twee kleine kraaltjes aan de armpjes om handjes te maken.

Prik nu de naald met het visdraad door de dop die het hoofddeksel van jouw popje moet worden. Trek de draad er helemaal doorheen en lijm de dop op het hoofdje. Bevestig vervolgens de visdraad aan de tak. Herhaal dit vervolgens met alle poppetjes.


Bevestig de poppetjes op verschillende hoogtes aan de tak om het speels te maken.


Tot slot knoop je een stuk visdraad aan de bovenkant van de tak. Hiermee kun je de mobile ophangen. Bepaal zelf welke lengte je hem wilt geven. Je kunt er ook een lus van maken, dan hoef je niet steeds te knopen.

Ik wens je een warme en gezellige herfsttijd toe!

Mama Sanna





Reacties

Populair

Recept: Fries roggebrood

Een recept voor het échte roggebrood, zonder tarwe, geraffineerde suiker, gist, conserveringsmiddelen of broodverbeteraars. Wie kent het niet: het échte Friese roggebrood… Dat hele donkere, beetje plakkerige brood waar je nog de hele korrel in ziet? Je kunt het natuurlijk in elke supermarkt kopen, maar aangezien wij Heel Gezond willen eten, en dus geen broodverbeteraars, suiker, conserveringsmiddelen en dat soort dingen willen eten, wordt dat al best een beetje lastig. Daar komt nog bij dat in de meeste roggebroodjes in de supermarkt tarwe is toegevoegd. En dat wil ik liever niet. Dan heb je als alternatief het fantastische Soggus roggebrood, dat je bij de Natuurwinkel kan kopen. Lekker! Maar wel behoorlijk prijzig. Dus….wij maken het gewoon lekker zelf! Tot voor kort was het nog nooit gelukt een goed recept te vinden, wat ik aan kon passen aan mijn wensen. De meeste recepten gebruiken roggemeel. Maar dat geeft nooit het effect van het roggebrood wat je in de winkel of b

Recept: Drakenbrood

Recept voor Drakenbrood Herfsttijd/Michaëlstijd is de tijd van het overwinnen van onze angsten en donkere kantjes in ons zelf. Dit vergt moed. 29 september is de dag van St. Michaël, de Aartsengel die de duivel (draak) versloeg en uit de hemel bande. Voor kinderen wordt deze innerlijke beleving van de herfsttijd verbeeld door het verhaal van Joris en de draak. Ridder Joris die de draak verslaat is een prachtig beeld van moed en kracht.  Speciaal voor deze dag wordt dan ook een drakenbrood gebakken die symbool staat voor de overwinning van het goede over het kwade, en het aanspreken van je eigen moed. Voor iedereen die deze kwaliteit kan gebruiken, of voor hen die zojuist hun eigen “draken” succesvol hebben bestreden, is hier het recept voor een Heel Gezond drakenbrood, uiteraard natuurlijk gezoet. Het deeg wordt bereid in de broodmachine. Dit scheelt een heleboel werk en “gedoe”. Maar natuurlijk kan het ook heel leuk zijn om zelf deeg te kneden. Daar schrijf ik een

Boter klaren stap voor stap

Wanneer je niet goed tegen koemelk-eiwit kan, is het klaren van boter vaak een handige oplossing. Hierbij zijn de eiwitten uit de boter gezeefd (geklaard, dus) en blijft alleen het botervet over. In de oosterse keuken is deze vorm van boter ook bekend als “Ghee”. Je kunt het ook in de natuurwinkel of toko kopen, maar dan kost het vaak een vermogen. Veel handiger is het om het zélf te maken. Je kunt dan zelf kiezen of je voor biologische of reguliere boter gaat. Let op: dit kan een oplossing zijn voor mensen met een koemelk EIWIT-tolerantie. Voor mensen met een lactose-intolerantie lost dit niets op. Lactose blijft ook in de Ghee aanwezig. Er kunnen ook nog sporen van het eiwit achterblijven, dus heb je een sterke intolerantie? Probeer dit dan voorzichtig uit. Waarom bakken met (geklaarde) boter? Bij het verhitten van vetten, ontstaat er een reactie in de moleculen. Dit gebeurt vooral bij de onverzadigde vetzuren. Zij zijn wat men noemt “niet stabiel” bij verhitting. Die ni