Doorgaan naar hoofdcontent

Knutselen: lichtjestijd

In deze donkere dagen is er niets mooiers dan je huis sfeervol te decoreren met allerlei lichtjes en lichteffecten. Bij dat laatste denk je misschien aan disco-lampen of kleurige led-slingers. Nee, nee, ik heb het over subtiele accenten die je hart verwarmen. Want dát is wat we zoeken in deze dagen; hartewarmte.



Achtergrond:

Sint Nicolaas staat symbool voor de wijsheid en onvoorwaardelijke liefde in ons zelf. Ons Hogere Zelf die 's nachts tijdens onze slaap over "ons dak", ons hoofd wandelt. Dit onbewuste stukje wijst ons liefdevol de juiste weg, en geeft aan waar we waren afgedwaald. De basis van het Sinterklaas verhaal ligt in de oude verhalen over Wodan en de vermenging met de latere legenden over de bisschop Sint Nicolaas. Het is als een sprookje, een mysterie die onze fantasiekrachten én ons hart aanspreken.
Het is heerlijk als je je kind de ruimte kunt geven zijn fantasie in deze tijd zelf te mogen inzetten. De vele beelden en geluiden die over ze worden uitgestort, geeft ze die ruimte eigenlijk niet meer. Het beeld van Sint en Piet wordt al voor ze ingevuld. En verwarrend is het ook nog: want bij de ene omroep ziet hij er zo uit, en bij de andere omroep weer anders.
Het Sinterklaasjournaal wordt door vele opvoeders ook al aan heel jonge kinderen laten zien. Peuters en kleuters kijken elke avond naar deze soap achtige serie, die elke avond eindigt met een "cliff-hanger". Komt dit ooit goed? Oudere kinderen weten dat het natuurlijk altijd goed komt. Maar een kleuter kan nog niet zo ver denken. Laat staan een peuter! Zij denken in het NU, en in korte time-frames. Voor hen moeten verhaaltjes nog afgerond worden en dan natuurlijk ook nog góed aflopen. Je kunt van hen niet verwachten dat zij twee of drie weken moeten wachten op de goede afloop. Het veroorzaakt veel onnodige spanning. Vele pedagogen pleiten dan ook voor het vertonen van het Sinterklaasjournaal aan de oudere kinderen (7 of 8 jaar) en de kleintjes niet te veel beelden mee te geven, maar bijvoorbeeld verhalen voor te lezen. Of misschien wil je wel vertellen over je eigen ervaringen met de Sint toen je klein was. Dat vinden ze prachtig!
En natuurlijk: knutsel in deze tijd lekker veel met je kind. Maak Sinterklaas-kalenders (hoe lang duurt het nog voor het pakjesavond is?), leuke deur decoraties, verlanglijstjes enzovoorts.

Wij hebben vanmiddag lichtjes gemaakt. Het licht dat symbool staat voor de lichtjes in onze eigen harten (datgene waar Sinterklaas ons op wijst). Want...hoe donker het ook is, binnen in ons hart brandt een helder licht. Een lichtje dat ons warm houdt en warmte kan geven aan de mensen om ons heen.
De kleintjes maakten een lantaarntje, en ik maakte een transparant voor op het raam. Zo spelen we op verschillende manieren met het thema licht. Hieronder zie je hoe het werkt:

Lantaarntjes


Nodig:
Glazen pot waar een waxinelichtje makkelijk in kan
zijdevloei papier in verschillende kleuren
pritt stift
waxine lichtje

Werkwijze:
scheur verschillende kleuren vloeipapier in kleine stukjes. Neem steeds een stukje papier, smeer dit in met pritt stift en plak het op het potje. Hoe ouder het kind is, hoe meer deze de kleuren in elkaar kan doen overlopen en er zelfs figuren in kan maken. Bij de kleintjes volstaat het om ze gewoon lekker te laten plakken. Daar mogen ook zelfs ruimtes tussen zitten, dat maakt niet uit.





Klaar? Doe het waxinelichtje er in en steek het aan. Bewonder het kunstwerk maar goed! Het is leuk om dit lantaarntje in de komende tijd 's avonds aan te steken. Bijvoorbeeld bij het eten. Je kind zal zo trots zijn!

Transparant

Nodig:
Een afbeelding in silhouet (via google afbeeldingen)
Donker gekleurd fotokarton (hobbywinkel)
Wit zijdevloei papier, groot genoeg om de hele afbeelding te kunnen bedekken (2x)
Zijdevloei papier in de kleuren die je nodig hebt voor je afbeelding
Pritt stift
Mesje
Potlood

Werkwijze:
Kies een mooie afbeelding en print die af op de grootte waarop je de transparant wilt maken. Leg het op het karton en trek de tekening nu over met potlood. Je tekent hierbij over de lijnen en drukt zo hard dat de tekening doordrukt op het karton eronder. Trek daarna deze ingedrukte lijnen over zodat ze goed te zien zijn. Snijd nu met het mesje de tekening uit.
Plak het witte vloeipapier aan de achterkant van je tekening. Beplak dit witte vloeipapier met de kleuren die je wilt gebruiken. Maak hiervoor kleine snippertjes van het vloeipapier en vorm het op de tekening. (zie op mijn voorbeeld de maan, de kleuren van de ondergaande zon, etc. )
Durf hierbij te spelen met de kleuren. Je bent als het ware aan het schilderen met papier.
Klaar? Plak het tweede vel wit vloeipapier over je plakwerk heen. Zo blijft het intact. Knip de uitstekende flapjes af. Je kunt het nu op het raam hangen.



Veel knutselplezier!

Mama Sanna

Reacties

Populair

Recept: Fries roggebrood

Een recept voor het échte roggebrood, zonder tarwe, geraffineerde suiker, gist, conserveringsmiddelen of broodverbeteraars. Wie kent het niet: het échte Friese roggebrood… Dat hele donkere, beetje plakkerige brood waar je nog de hele korrel in ziet? Je kunt het natuurlijk in elke supermarkt kopen, maar aangezien wij Heel Gezond willen eten, en dus geen broodverbeteraars, suiker, conserveringsmiddelen en dat soort dingen willen eten, wordt dat al best een beetje lastig. Daar komt nog bij dat in de meeste roggebroodjes in de supermarkt tarwe is toegevoegd. En dat wil ik liever niet. Dan heb je als alternatief het fantastische Soggus roggebrood, dat je bij de Natuurwinkel kan kopen. Lekker! Maar wel behoorlijk prijzig. Dus….wij maken het gewoon lekker zelf! Tot voor kort was het nog nooit gelukt een goed recept te vinden, wat ik aan kon passen aan mijn wensen. De meeste recepten gebruiken roggemeel. Maar dat geeft nooit het effect van het roggebrood wat je in de winkel of b

Recept: Drakenbrood

Recept voor Drakenbrood Herfsttijd/Michaëlstijd is de tijd van het overwinnen van onze angsten en donkere kantjes in ons zelf. Dit vergt moed. 29 september is de dag van St. Michaël, de Aartsengel die de duivel (draak) versloeg en uit de hemel bande. Voor kinderen wordt deze innerlijke beleving van de herfsttijd verbeeld door het verhaal van Joris en de draak. Ridder Joris die de draak verslaat is een prachtig beeld van moed en kracht.  Speciaal voor deze dag wordt dan ook een drakenbrood gebakken die symbool staat voor de overwinning van het goede over het kwade, en het aanspreken van je eigen moed. Voor iedereen die deze kwaliteit kan gebruiken, of voor hen die zojuist hun eigen “draken” succesvol hebben bestreden, is hier het recept voor een Heel Gezond drakenbrood, uiteraard natuurlijk gezoet. Het deeg wordt bereid in de broodmachine. Dit scheelt een heleboel werk en “gedoe”. Maar natuurlijk kan het ook heel leuk zijn om zelf deeg te kneden. Daar schrijf ik een

Boter klaren stap voor stap

Wanneer je niet goed tegen koemelk-eiwit kan, is het klaren van boter vaak een handige oplossing. Hierbij zijn de eiwitten uit de boter gezeefd (geklaard, dus) en blijft alleen het botervet over. In de oosterse keuken is deze vorm van boter ook bekend als “Ghee”. Je kunt het ook in de natuurwinkel of toko kopen, maar dan kost het vaak een vermogen. Veel handiger is het om het zélf te maken. Je kunt dan zelf kiezen of je voor biologische of reguliere boter gaat. Let op: dit kan een oplossing zijn voor mensen met een koemelk EIWIT-tolerantie. Voor mensen met een lactose-intolerantie lost dit niets op. Lactose blijft ook in de Ghee aanwezig. Er kunnen ook nog sporen van het eiwit achterblijven, dus heb je een sterke intolerantie? Probeer dit dan voorzichtig uit. Waarom bakken met (geklaarde) boter? Bij het verhitten van vetten, ontstaat er een reactie in de moleculen. Dit gebeurt vooral bij de onverzadigde vetzuren. Zij zijn wat men noemt “niet stabiel” bij verhitting. Die ni