Doorgaan naar hoofdcontent

Gezonde oliebollen....(met recept)

 

Soms kunnen experimenten heel erg mislukken...


  
Tijdens het bladeren in een fotoboek kwam ik deze foto tegen…Oud en Nieuw 1993. Ik werkte in Tenerife als entertainer in hotelpark Ten Bel. Die ouderjaarsavond wilden mijn huisgenoten en ik echte Hollandse oliebollen maken. Want een oud en nieuw zonder oliebollen, dat kon natuurlijk niet!

Ook toen al was ik bezig met gezonde voeding. Ik wilde geen suiker gebruiken, en geen wit geraffineerd meel. Dus….Sanna toog naar de supermarkt om de ingrediënten te halen voor een heerlijke Hollandse jaarwisseling. Mmmmmm ik kon me er al helemaal op verheugen!
Mijn kennis van het Spaans was beperkt tot de termen die ik nodig had in mijn werk. Denk aan: sport, spel en EHBO en dat was het dan wel zo’n beetje. Maar ik wist dat ik voor volkoren meel moest letten op “integral” en meel was “Harina”. Dat moest lukken. In de supermarkt vond ik een pak “Harina de centeno Integral”. Yes! Met een paar flessen zonnebloemolie, het meel, gist en zelfs wat rozijnen toog ik huiswaarts.

Tja…je ziet het aan de foto: het resultaat was ronduit walgelijk! Het meel bleek roggemeel te zijn en hoe gezond dat ook is, het is absoluut niet te eten als oliebollenbeslag! J Die oudejaarsavond werd het toch nog gezellig, maar oliebollen hebben we niet gegeten.

Vandaag dus voor jullie een leuk receptje voor gezondere oliebollen die wél lekker zijn! Doordat ze meer vezels bevatten en geen suiker, passen ze beter in je Heel Gezonde levensstijl. Tegen volgend jaar hoop ik een oliebollenmix met desem voor je in de shop te hebben. Daar was ik dit jaar niet aan toe gekomen. We doen het dit jaar dus nog even met gist. Het bakken kun je doen in kokosolie, maar ik zeg altijd: het is maar één keer per jaar dus dan mag het in de zonnebloemolie. Gebruik echter geen arachide-, mais- of olijfolie: zij zijn niet zo stabiel bij deze hoge temperaturen!

Veel bak- en smulplezier en natuurlijk: een heel fijne jaarwisseling en een Heel Gezond 2015!

Mama Sanna




Recept voor Oliebollen (c.a. 50 stuks)

Benodigdheden:

500 gram speltbloem
300 gram volkoren speltmeel
2 tl keltisch zeezout
eventueel: 2 tl kaneel

750 ml (granen-)melk
½ EL verse gist (bij gedroogd gist: check de verpakking hoeveel je nodig hebt)
50 gram rijststroop

250 gram rozijnen en/of krenten
de geraspte schil van 1 citroen

eventueel: 1 á 2 grote stevige appels in kleine blokjes gesneden.
Zonnebloemolie om in te frituren.

Werkbeschrijving:

Meng het meel met het zout en eventueel de kaneel. Maak er een kuiltje in. Los de gist op in een half kopje van de (granen)melk en giet dit in het kuiltje. Giet er dan nog een klein scheutje melk bij. Roer vanuit het midden van het kuiltje een beetje van het meel erbij tot er een soort vloeibaar deegje ontstaat. Dek de beslagkom af met een doek en zet het op een warme plaats tot er blaasjes op komen.
Meng de rest van de melk met de stroop. Giet dit in het kuiltje en roer dan alles van het midden uit tot een mooi, glad beslag. Klop als alles is opgelost nog even een paar minuten stevig door. Doe dan de rozijnen, krenten en de citroenschil er doorheen.
Dek de beslagkom af met een vochtige theedoek, of doe hem in een gesloten plastic zak en laat het beslag tot tweemaal het volume rijzen. Verwarm de frituurolie tot 170 graden. (check of het warm genoeg is door een stukje brood er in te doen. Gaat het borrelen en verkleurt het brood? Dan is het warm genoeg. Te snel? Dan is de olie te heet. Gebeurt er bijna niets? Dan is de olie nog te koud)

Voeg vlak voor het bakken eventueel de stukjes appel toe. Je slaat hierbij het beslag neer, maar dat rijst wel weer tijdens het bakken.

Haal met een kleine ijsschep of met twee eetlepels stukken beslag uit de kom en schuif deze voorzichtig in de hete olie. Bak eerst een proefbol aan beide kanten mooi bruin. Dit duurt ongeveer 6 tot 7 minuten. Haal hem eruit met een schuimspaan en test hem: snijd hem hiervoor doormidden. Is het van binnen nog niet helemaal gaar, maar aan de buitenkant toch heel bruin, dan is de olie te heet.Wordt de bol binnen 7 minuten niet bruin, dan is de olie niet heet genoeg.

Bak de rest van de bollen, maar zorg ervoor dat ze in de pan goed naast elkaar kunnen zwemmen. Het bakken duurt nu iets langer, omdat ze door hun hoeveelheid de olie nu steeds wat afkoelen als ze de pan in gaan. Normale tijd is bijna tegen de 10 minuten.

Laat de bollen op een stuk keukenpapier uitlekken en stapel ze op een schaal. Eet smakelijk!

Tip: vervang een gedeelte van de rozijnen/krenten door cranberries (let op dat ze met appelsap zijn gezoet en niet met suiker: vraag dit even na bij de winkelier als het er niet op staat).
 
Een gezonde én lekkere bol... (ik zorg dit jaar voor betere foto's, beloofd!)


Reacties

Populair

Recept: Fries roggebrood

Een recept voor het échte roggebrood, zonder tarwe, geraffineerde suiker, gist, conserveringsmiddelen of broodverbeteraars. Wie kent het niet: het échte Friese roggebrood… Dat hele donkere, beetje plakkerige brood waar je nog de hele korrel in ziet? Je kunt het natuurlijk in elke supermarkt kopen, maar aangezien wij Heel Gezond willen eten, en dus geen broodverbeteraars, suiker, conserveringsmiddelen en dat soort dingen willen eten, wordt dat al best een beetje lastig. Daar komt nog bij dat in de meeste roggebroodjes in de supermarkt tarwe is toegevoegd. En dat wil ik liever niet. Dan heb je als alternatief het fantastische Soggus roggebrood, dat je bij de Natuurwinkel kan kopen. Lekker! Maar wel behoorlijk prijzig. Dus….wij maken het gewoon lekker zelf! Tot voor kort was het nog nooit gelukt een goed recept te vinden, wat ik aan kon passen aan mijn wensen. De meeste recepten gebruiken roggemeel. Maar dat geeft nooit het effect van het roggebrood wat je in de winkel of b

Recept: Drakenbrood

Recept voor Drakenbrood Herfsttijd/Michaëlstijd is de tijd van het overwinnen van onze angsten en donkere kantjes in ons zelf. Dit vergt moed. 29 september is de dag van St. Michaël, de Aartsengel die de duivel (draak) versloeg en uit de hemel bande. Voor kinderen wordt deze innerlijke beleving van de herfsttijd verbeeld door het verhaal van Joris en de draak. Ridder Joris die de draak verslaat is een prachtig beeld van moed en kracht.  Speciaal voor deze dag wordt dan ook een drakenbrood gebakken die symbool staat voor de overwinning van het goede over het kwade, en het aanspreken van je eigen moed. Voor iedereen die deze kwaliteit kan gebruiken, of voor hen die zojuist hun eigen “draken” succesvol hebben bestreden, is hier het recept voor een Heel Gezond drakenbrood, uiteraard natuurlijk gezoet. Het deeg wordt bereid in de broodmachine. Dit scheelt een heleboel werk en “gedoe”. Maar natuurlijk kan het ook heel leuk zijn om zelf deeg te kneden. Daar schrijf ik een

Boter klaren stap voor stap

Wanneer je niet goed tegen koemelk-eiwit kan, is het klaren van boter vaak een handige oplossing. Hierbij zijn de eiwitten uit de boter gezeefd (geklaard, dus) en blijft alleen het botervet over. In de oosterse keuken is deze vorm van boter ook bekend als “Ghee”. Je kunt het ook in de natuurwinkel of toko kopen, maar dan kost het vaak een vermogen. Veel handiger is het om het zélf te maken. Je kunt dan zelf kiezen of je voor biologische of reguliere boter gaat. Let op: dit kan een oplossing zijn voor mensen met een koemelk EIWIT-tolerantie. Voor mensen met een lactose-intolerantie lost dit niets op. Lactose blijft ook in de Ghee aanwezig. Er kunnen ook nog sporen van het eiwit achterblijven, dus heb je een sterke intolerantie? Probeer dit dan voorzichtig uit. Waarom bakken met (geklaarde) boter? Bij het verhitten van vetten, ontstaat er een reactie in de moleculen. Dit gebeurt vooral bij de onverzadigde vetzuren. Zij zijn wat men noemt “niet stabiel” bij verhitting. Die ni