Doorgaan naar hoofdcontent

Recept: tulband


Recept tulband (Moskovisch gebak)

De Heel Gezonde (Cup) cakemix is werkelijk een alleskunner! We hebben al taarten gemaakt, allerlei vormen en maten van cake-jes…. En nu kun je voor de kerst ook een heerlijke, luchtige tulband maken. Hier is het recept:

Wat heb je nodig:

1 pak Heel Gezonde (Cup-) Cakemix
7 eieren (op kamertemperatuur)
160 gram boter of kokosolie (stevig, maar niet keihard)
Tulbandvorm
Oven op 180 graden (hete lucht: 160 graden)

* Eventuele tips voor decoratie vind je onderaan dit recept.

Werkwijze:

Splits de eieren. Doe de eierdooiers in een kom met de “suiker” uit het pak cakemix. Roer/mix dit mengsel tot het dik, schuimig en lichter van kleur is geworden (geel tot okergeel). Klop de eiwitten heel stijf (je moet de kom ondersteboven kunnen houden).

Doe het meelmengsel uit het zakje in een grote mengkom. Doe de boter/kokosolie ook in die kom. Snijd nu met twee messen de boter of kokosolie in de meel tot stukjes van ongeveer een doperwt groot.

Bestrijk de tulbandvorm intussen met boter of kokosolie en bestuif het met wat meel.

Doe het suiker-eigeelmengsel nu bij het meelmengsel in de kom en roer goed door. Nu mag je de eiwitten toevoegen. Doe dit met beleid: spatel het voorzichtig over in de kom met het deegmengsel en schep het vervolgens luchtig door, zonder het heel hard of snel te slaan. Het moet redelijk voorzichtig gebeuren om de luchtigheid niet te verliezen, maar het moet wel goed door elkaar komen.

Vul nu de tulbandvorm. Bij een kleine vorm moet je oppassen dat je tot enige vingers onder de rand blijft, zodat er voldoende ruimte blijft voor het rijzen van het beslag tijdens het bakken.

Bak de tulband nu in c.a. ¾ uur gaar en lichtbruin. (check met een saté prikker of breinaald of hij gaar is: kleeft er wat beslag aan de prikker dan is nog wat tijd nodig. Blijf doorgaan tot er geen beslag mee aan de naald kleeft. Dan is hij gaar.

Haal de tulband uit de oven en laat hem in zijn vorm afkoelen. Pas wanneer hij bijna helemaal koud is mag je hem er uit halen. Dan kan hij nog op het taartrooster verder afkoelen.

* Decoratietips:
Natuurlijk kan je tulband gewoon zó op tafel. Maar je kunt het ook decoreren met verse vruchten of een vervanger voor poedersuiker met een lage Glycemische Index. Dit laatste doe je door b.v. sukrin fijn te maken in een keukenmachine. Kun je geen sukrin vinden? In de meest natuurwinkels heb je tegenwoordig wel Stevija Chrystal. Dat is stevia (zuiver!) gemengd met sukrin. Als een bruine suiker laag ook mag, kun je kokosbloesemsuiker fijn malen in de machine.

Enjoy! Mama Sanna






Reacties

Populair

Recept: Fries roggebrood

Een recept voor het échte roggebrood, zonder tarwe, geraffineerde suiker, gist, conserveringsmiddelen of broodverbeteraars. Wie kent het niet: het échte Friese roggebrood… Dat hele donkere, beetje plakkerige brood waar je nog de hele korrel in ziet? Je kunt het natuurlijk in elke supermarkt kopen, maar aangezien wij Heel Gezond willen eten, en dus geen broodverbeteraars, suiker, conserveringsmiddelen en dat soort dingen willen eten, wordt dat al best een beetje lastig. Daar komt nog bij dat in de meeste roggebroodjes in de supermarkt tarwe is toegevoegd. En dat wil ik liever niet. Dan heb je als alternatief het fantastische Soggus roggebrood, dat je bij de Natuurwinkel kan kopen. Lekker! Maar wel behoorlijk prijzig. Dus….wij maken het gewoon lekker zelf! Tot voor kort was het nog nooit gelukt een goed recept te vinden, wat ik aan kon passen aan mijn wensen. De meeste recepten gebruiken roggemeel. Maar dat geeft nooit het effect van het roggebrood wat je in de winkel of b

Recept: Drakenbrood

Recept voor Drakenbrood Herfsttijd/Michaëlstijd is de tijd van het overwinnen van onze angsten en donkere kantjes in ons zelf. Dit vergt moed. 29 september is de dag van St. Michaël, de Aartsengel die de duivel (draak) versloeg en uit de hemel bande. Voor kinderen wordt deze innerlijke beleving van de herfsttijd verbeeld door het verhaal van Joris en de draak. Ridder Joris die de draak verslaat is een prachtig beeld van moed en kracht.  Speciaal voor deze dag wordt dan ook een drakenbrood gebakken die symbool staat voor de overwinning van het goede over het kwade, en het aanspreken van je eigen moed. Voor iedereen die deze kwaliteit kan gebruiken, of voor hen die zojuist hun eigen “draken” succesvol hebben bestreden, is hier het recept voor een Heel Gezond drakenbrood, uiteraard natuurlijk gezoet. Het deeg wordt bereid in de broodmachine. Dit scheelt een heleboel werk en “gedoe”. Maar natuurlijk kan het ook heel leuk zijn om zelf deeg te kneden. Daar schrijf ik een

Boter klaren stap voor stap

Wanneer je niet goed tegen koemelk-eiwit kan, is het klaren van boter vaak een handige oplossing. Hierbij zijn de eiwitten uit de boter gezeefd (geklaard, dus) en blijft alleen het botervet over. In de oosterse keuken is deze vorm van boter ook bekend als “Ghee”. Je kunt het ook in de natuurwinkel of toko kopen, maar dan kost het vaak een vermogen. Veel handiger is het om het zélf te maken. Je kunt dan zelf kiezen of je voor biologische of reguliere boter gaat. Let op: dit kan een oplossing zijn voor mensen met een koemelk EIWIT-tolerantie. Voor mensen met een lactose-intolerantie lost dit niets op. Lactose blijft ook in de Ghee aanwezig. Er kunnen ook nog sporen van het eiwit achterblijven, dus heb je een sterke intolerantie? Probeer dit dan voorzichtig uit. Waarom bakken met (geklaarde) boter? Bij het verhitten van vetten, ontstaat er een reactie in de moleculen. Dit gebeurt vooral bij de onverzadigde vetzuren. Zij zijn wat men noemt “niet stabiel” bij verhitting. Die ni