Doorgaan naar hoofdcontent

Honing...Zzzzoete kracht uit de natuur

Wanneer je wilt stoppen met geraffineerde suikers, lijkt honing een voor de hand liggende vervanger. De laatste paar jaar zie ik ook steeds meer bakrecepten waarin honing wordt gebruikt als vervanging van suiker. Vandaag een kort overzicht van de voor- en nadelen van deze natuurlijke suikervervanger.

Het lijkt zo ideaal: de bijtjes produceren dit vloeibare goud dat bomvol zit met waardevolle voedingsstoffen. Het is een geschenk van de natuur! Toch is het ook met honing goed kijken wat je koopt en of het voor jou geschikt is.

De honing die je in de meest winkels vindt, is gepasteuriseerd. Dat is heel jammer, want daardoor zijn er heel veel waardevolle nutrienten al verdwenen. De commerciele honing is ook vaak afkomstig van bijen die worden bijgevoed met suikerwater, of er is zelfs invertsuiker aan de honing zelf toegevoegd. Dit alles zorgt voor een veel hogere Glycemische Index, en dat wilden we nu juist vermijden.

Dus…we gaan het vandaag hebben over de échte honing. Die komt meestal bij de imker vandaan, waar je het rechtstreeks koopt. Maar je vindt ze ook in veel natuur- of landwinkels. De échte, “rauwe” honing is niet verhit boven de 43 graden. Zo zijn alle enzymen bewaard gebleven. Het wordt ook wel “koudgeslingerd” genoemd.

De Glycemische Index van deze rauwe honing ligt meestal tussen de 35 en 64. Dit is afhankelijk van de soort: Tijm- acacia-, linde- oranjebloesem- en saliehoning hebben een vrij lage GI en alfalfa en klaverhoning een vrij hoge GI. Voor wie dus tragere suikers wil gebruiken, zijn de eerstegenoemden interessanter.

De voordelen van (ongepasteuriseerde) honing als zoetmiddel:

-         Het is een natuurlijk product
-         Het bevat waardevolle nutrienten, waaronder een aantal met anti-oxidante werking
-         Het heeft anti-bacteriele eigenschappen
-         Door de enorme zoetkracht heb je er maar weinig van nodig
-         Verschillende gezondheidsbevorderende eigenschappen, waaronder b.v. een licht spijsverteringsbevorderende werking en een mild gunstige werking op de bloedsomloop. Maar ook kennen we allemaal de keelpijnstillende én hoestbedarende werking.



De nadelen:
-         Niet geschikt voor kinderen onder de 2 jaar (i.v.m kans op botulisme)
(dit geldt overigens ook voor de gepasteuriseerde versie)
-         Honing mag niet verhit worden, omdat dan de gezonde effecten verloren gaan. Je kunt er dus niet mee bakken.
-         Grotere kans op allergische reacties
-         Voor mensen met problemen met de suikerspiegel (Diabetes, Hypoglycemie) is het toch raadzaam spaarzaam om te gaan met honing en uitsluitend de soorten te gebruiken met een lagere GI (zie hierboven).
-         Ook de soorten met een lage GI hebben wel invloed op de suikerspiegel, ook al is het maar klein. Ook dat is een reden om het gebruik matig te houden wanneer je hebt besloten minder suiker te gaan eten. Een nieuwe verslaving ligt op de loer!

Samenvattend:
Honing is een prachtig natuurlijk product, vooral geschikt voor de koude en lauw-warme bereidingen. Voor het bakken zoek je dus best een ander zoetmiddel (kom ik later op terug!)
Pas op dat je de échte pure honing koopt en geen verhitte suikerbommetjes. Ook het filteren van honing is niet gewenst: het verwijdert ook de waardevolle pollen. “Koudgeslingerd”, “Ongefilterd” zijn dus woorden die belangrijk zijn voor goede honing. Deze vindt je toch vooral in de land- en natuurwinkels of rechtstreeks bij de imker.

Voor bepaalde groepen mensen is honing toch wel even oppassen:
-         baby’s en kinderen onder de 2 jaar mogen het niet eten.
-    Allergisch voor bijen? Dan kan het ook heel goed zijn dat bijenproducten een reactie ontlokken. Checken dus!
-         Diabetici en mensen met hypoglycemie of gevoelige suikerspiegel gebruiken het best alleen de Tijm- acacia-, linde- oranjebloesem- en saliehoning én.... met mate.

Mama Sanna



Reacties

Populair

Recept: Fries roggebrood

Een recept voor het échte roggebrood, zonder tarwe, geraffineerde suiker, gist, conserveringsmiddelen of broodverbeteraars. Wie kent het niet: het échte Friese roggebrood… Dat hele donkere, beetje plakkerige brood waar je nog de hele korrel in ziet? Je kunt het natuurlijk in elke supermarkt kopen, maar aangezien wij Heel Gezond willen eten, en dus geen broodverbeteraars, suiker, conserveringsmiddelen en dat soort dingen willen eten, wordt dat al best een beetje lastig. Daar komt nog bij dat in de meeste roggebroodjes in de supermarkt tarwe is toegevoegd. En dat wil ik liever niet. Dan heb je als alternatief het fantastische Soggus roggebrood, dat je bij de Natuurwinkel kan kopen. Lekker! Maar wel behoorlijk prijzig. Dus….wij maken het gewoon lekker zelf! Tot voor kort was het nog nooit gelukt een goed recept te vinden, wat ik aan kon passen aan mijn wensen. De meeste recepten gebruiken roggemeel. Maar dat geeft nooit het effect van het roggebrood wat je in de winkel of b

Recept: Drakenbrood

Recept voor Drakenbrood Herfsttijd/Michaëlstijd is de tijd van het overwinnen van onze angsten en donkere kantjes in ons zelf. Dit vergt moed. 29 september is de dag van St. Michaël, de Aartsengel die de duivel (draak) versloeg en uit de hemel bande. Voor kinderen wordt deze innerlijke beleving van de herfsttijd verbeeld door het verhaal van Joris en de draak. Ridder Joris die de draak verslaat is een prachtig beeld van moed en kracht.  Speciaal voor deze dag wordt dan ook een drakenbrood gebakken die symbool staat voor de overwinning van het goede over het kwade, en het aanspreken van je eigen moed. Voor iedereen die deze kwaliteit kan gebruiken, of voor hen die zojuist hun eigen “draken” succesvol hebben bestreden, is hier het recept voor een Heel Gezond drakenbrood, uiteraard natuurlijk gezoet. Het deeg wordt bereid in de broodmachine. Dit scheelt een heleboel werk en “gedoe”. Maar natuurlijk kan het ook heel leuk zijn om zelf deeg te kneden. Daar schrijf ik een

Boter klaren stap voor stap

Wanneer je niet goed tegen koemelk-eiwit kan, is het klaren van boter vaak een handige oplossing. Hierbij zijn de eiwitten uit de boter gezeefd (geklaard, dus) en blijft alleen het botervet over. In de oosterse keuken is deze vorm van boter ook bekend als “Ghee”. Je kunt het ook in de natuurwinkel of toko kopen, maar dan kost het vaak een vermogen. Veel handiger is het om het zélf te maken. Je kunt dan zelf kiezen of je voor biologische of reguliere boter gaat. Let op: dit kan een oplossing zijn voor mensen met een koemelk EIWIT-tolerantie. Voor mensen met een lactose-intolerantie lost dit niets op. Lactose blijft ook in de Ghee aanwezig. Er kunnen ook nog sporen van het eiwit achterblijven, dus heb je een sterke intolerantie? Probeer dit dan voorzichtig uit. Waarom bakken met (geklaarde) boter? Bij het verhitten van vetten, ontstaat er een reactie in de moleculen. Dit gebeurt vooral bij de onverzadigde vetzuren. Zij zijn wat men noemt “niet stabiel” bij verhitting. Die ni