Doorgaan naar hoofdcontent

Miss Perfect? Mis!

Je zou haast denken dat met de keuze van mijn bedrijfsnaam "Heel Gezonde Mama", en het schrijven over het belang van de balans tussen alle factoren in je leven voor je gezondheid, bij mij thuis álles op rolletjes loopt. Ik kan me voorstellen dat je denkt dat ik misschien altijd fluitend en fit door het leven ga. Dat mijn dagen beginnen met een meditatie naast een klaterend kamer-watervalletje of een yoga sessie op mijn prachtig gemaaid gazonnetje....Zucht: was het maar waar!

Wat zouden wij moeders toch graag perfect willen zijn. We dromen van de romantische plaatjes die we als kind zagen van gezellige, mooi gekapte moeders die met hun kinderen (ook al zo prachtig en nooit met een snottebel!) een kopje thee dronken na schooltijd, met een leuke hond, een konijn en een huis dat strak in de lak staat en streeploos schoon.

Het gekke is dat we natuurlijk wel wéten dat dit maar een illusie is, maar we het toch op één of andere manier nastreven. En we ons ook enorm schuldig voelen wanneer we niet aan dat beeld voldoen! Ja, ook wij ge-emancipeerde vrouwen hebben dat nog...Wat zijn wij moeders toch vreemde wezens!

Vandaag was een zondag from hell, en ik dacht: dit moet ik eens even delen met mijn mede-moeders. Drie van de vier kinderen hadden de griep (snottebellen én teiltje!), mijn was had zich al drie dagen opgestapeld (omdat ik al die tijd met de verzorging van de patienten bezig was) en alsof dat nog niet genoeg was: luizen!
Waarom komen die beesten toch altijd als je het al veel te druk hebt?! (Precies daaróm natuurlijk!) De afgelopen twee jaar hadden we ze niet meer gehad, maar vandaag vond ik ze op één van mijn schatjes. Dat werd kammen... en brullen natuurlijk.

En ik geef toe: dan ben ik niet perfect. Op het moment dat we luizen hebben, gaat bij mij de "groen" modus echt even uit. Ik kan maar aan één ding denken: KILL!!! Die vieze beesten moeten mijn kinderen met rust laten! En dus pak ik een gewoon chemisch goedje om de hoofdjes mee in te smeren en oh, wat was ik blij dat ik nog zo'n vreselijk foute fles Andrélon shampoo had bewaard! Want het zou toch zonde zijn om het uitwassen (wat je zo'n negen keer moet herhalen!) te doen met onze fantastische 100% ecologische en natuurlijke Ringana shampoo? Die wil ik daar echt niet aan verspillen. "Ach, het is nu toch al verpest dank zij al die parabenen in de luizenlotion", dacht ik maar bij mezelf. "Daar kan nog wel wat chemische troep bij."

Grappig: als je al heel lang geen chemische parfums meer gebruikt, is het heel gek als je het opeens ruikt. In eerste instantie vond ik het eigenlijk nog wel lekker ook! Maar na enkele minuten kwam er een vage hoofdpijn opzetten, en de jongste dochter klaagde dat ze het vond stinken (Niet de luizen lotion, maar de Andrélon!). Het maakte me toch een beetje blij: hun zintuigen worden weer scherper en ze hoeven geen enorme doses parfum meer te ruiken om zich "schoon" te voelen.

Aan het eind van de dag zaten mijn kindertjes zoet op de bank: gewassen haartjes, in hun pyamaatjes met blozende wangetjes. Picture Perfect! En ik? Ik deed alsof ik de puinhoop in de badkamer niet zag, negeerde de vier wasmanden met nog te vouwen was, en het trekken van de huid op mijn bijna stuk gewassen handen. Met een gelukzalig gevoel nam ik onze jongste in mijn armen en gaf hem de borst tussen de half gevouwen was. Morgen is weer een dag!

En toen mijn man zijn wenkbrauwen optrok vertelde ik hem dat loslaten gewoon Heel Gezond is!

 ;) Mama Sanna

Reacties

Populair

Recept: Fries roggebrood

Een recept voor het échte roggebrood, zonder tarwe, geraffineerde suiker, gist, conserveringsmiddelen of broodverbeteraars. Wie kent het niet: het échte Friese roggebrood… Dat hele donkere, beetje plakkerige brood waar je nog de hele korrel in ziet? Je kunt het natuurlijk in elke supermarkt kopen, maar aangezien wij Heel Gezond willen eten, en dus geen broodverbeteraars, suiker, conserveringsmiddelen en dat soort dingen willen eten, wordt dat al best een beetje lastig. Daar komt nog bij dat in de meeste roggebroodjes in de supermarkt tarwe is toegevoegd. En dat wil ik liever niet. Dan heb je als alternatief het fantastische Soggus roggebrood, dat je bij de Natuurwinkel kan kopen. Lekker! Maar wel behoorlijk prijzig. Dus….wij maken het gewoon lekker zelf! Tot voor kort was het nog nooit gelukt een goed recept te vinden, wat ik aan kon passen aan mijn wensen. De meeste recepten gebruiken roggemeel. Maar dat geeft nooit het effect van het roggebrood wat je in de winkel of b

Recept: Drakenbrood

Recept voor Drakenbrood Herfsttijd/Michaëlstijd is de tijd van het overwinnen van onze angsten en donkere kantjes in ons zelf. Dit vergt moed. 29 september is de dag van St. Michaël, de Aartsengel die de duivel (draak) versloeg en uit de hemel bande. Voor kinderen wordt deze innerlijke beleving van de herfsttijd verbeeld door het verhaal van Joris en de draak. Ridder Joris die de draak verslaat is een prachtig beeld van moed en kracht.  Speciaal voor deze dag wordt dan ook een drakenbrood gebakken die symbool staat voor de overwinning van het goede over het kwade, en het aanspreken van je eigen moed. Voor iedereen die deze kwaliteit kan gebruiken, of voor hen die zojuist hun eigen “draken” succesvol hebben bestreden, is hier het recept voor een Heel Gezond drakenbrood, uiteraard natuurlijk gezoet. Het deeg wordt bereid in de broodmachine. Dit scheelt een heleboel werk en “gedoe”. Maar natuurlijk kan het ook heel leuk zijn om zelf deeg te kneden. Daar schrijf ik een

Boter klaren stap voor stap

Wanneer je niet goed tegen koemelk-eiwit kan, is het klaren van boter vaak een handige oplossing. Hierbij zijn de eiwitten uit de boter gezeefd (geklaard, dus) en blijft alleen het botervet over. In de oosterse keuken is deze vorm van boter ook bekend als “Ghee”. Je kunt het ook in de natuurwinkel of toko kopen, maar dan kost het vaak een vermogen. Veel handiger is het om het zélf te maken. Je kunt dan zelf kiezen of je voor biologische of reguliere boter gaat. Let op: dit kan een oplossing zijn voor mensen met een koemelk EIWIT-tolerantie. Voor mensen met een lactose-intolerantie lost dit niets op. Lactose blijft ook in de Ghee aanwezig. Er kunnen ook nog sporen van het eiwit achterblijven, dus heb je een sterke intolerantie? Probeer dit dan voorzichtig uit. Waarom bakken met (geklaarde) boter? Bij het verhitten van vetten, ontstaat er een reactie in de moleculen. Dit gebeurt vooral bij de onverzadigde vetzuren. Zij zijn wat men noemt “niet stabiel” bij verhitting. Die ni