Doorgaan naar hoofdcontent

Recept: Spagetti Courgetti

In het kader van de detox-periode deel ik vandaag een recept met je uit mijn Raw Food menu. De Raw Food beweging is de laatste jaren bekender én populairder geworden. Er zijn heel veel voordelen aan Raw Food (héél veel!), en ik heb mij er een periode goed in verdiept. Alle ervaringen en kennis die ik hierbij heb opgedaan heb ik verwerkt in mijn "Heel Gezonde Levensstijl". Net zoals het voor andere stromingen/dieten geldt, ben ik echter geen 100% Raw Foodie. De pluspunten heb ik meegenomen, en ik bewandel de middenweg. En dus eet ik gekookt én Raw voedsel. Combineren werkt voor mij het beste.

Wat zijn (in het kort) de voordelen van het "Rauw" eten? Zoals ik al eerder heb verteld op FB, is het goed om vaker "levend voedsel" tot je te nemen. De enzymen in onze voeding gaan dood vanaf een temperatuur van 40 graden. En dat is jammer, want met die enzymen neem je de nutrienten in je voeding optimaal op. Af en toe dus rauw eten, zorgt ervoor dat je meer opneemt. Daarnaast zijn Raw Food gerechten (meestal) veganistisch en alkalisch (base vormend). Ideaal dus om je Zuur-base evenwicht in balans te brengen of te houden. Je krijgt een grote portie groentes en/of fruit en noten en zaden binnen, vaak gecombineerd met essentiele vetzuren. Op deze manier ben je aan het ontgiften terwijl je tegelijk je lichaam optimaal aan het voeden bent.

Klinkt dit goed? Dan heb ik hier iets lekkers voor je: mijn eigen favoriet, "Spagetti Courgetti". Ik heb het zo genoemd toen mijn kinderen het een beetje eng vonden om courgette te eten. In de vorm van spagetti vinden ze het opeens heerlijk.... :)

Ingredienten voor 1 á 2 personen:

1 courgette
6 zongedroogde tomaatjes
6 tomaten
1 flinke EL olijfolie
1 tl Italiaanse kruiden of: 1 EL Tomaatje Toe (Te koop bij: Unlimited Health)
eventueel: snufje Keltisch Zeezout

Eventueel erbij: groene pesto (recept op de FB pagina)

Werkwijze:

Laat de gedroogde tomaten minimaal 4 uur wellen in de olijfolie.

Saus:
Snijd de gewassen tomaten in vier stukken en doe ze in een blender. Voeg de olijfolie en de gewelde gedroogde tomaten toe. Doe de kruiden en eventueel het zout erbij. Blender dit fijn tot een romige saus ontstaat.

Spagetti:
Met de hand: snijd de gewassen courgette in heel fijne reepjes. Heb je een "turning slicer" of "spiral slicer", dan kun je de courgette heel makkelijk in spagetti snijden.

Varieer met extra groente-spagetti
(b.v. uit wortel) en voeg wat paprika toe
En klaar ben je!

Smakelijk eten!

Mama Sanna


Reacties

Populair

Recept: Fries roggebrood

Een recept voor het échte roggebrood, zonder tarwe, geraffineerde suiker, gist, conserveringsmiddelen of broodverbeteraars. Wie kent het niet: het échte Friese roggebrood… Dat hele donkere, beetje plakkerige brood waar je nog de hele korrel in ziet? Je kunt het natuurlijk in elke supermarkt kopen, maar aangezien wij Heel Gezond willen eten, en dus geen broodverbeteraars, suiker, conserveringsmiddelen en dat soort dingen willen eten, wordt dat al best een beetje lastig. Daar komt nog bij dat in de meeste roggebroodjes in de supermarkt tarwe is toegevoegd. En dat wil ik liever niet. Dan heb je als alternatief het fantastische Soggus roggebrood, dat je bij de Natuurwinkel kan kopen. Lekker! Maar wel behoorlijk prijzig. Dus….wij maken het gewoon lekker zelf! Tot voor kort was het nog nooit gelukt een goed recept te vinden, wat ik aan kon passen aan mijn wensen. De meeste recepten gebruiken roggemeel. Maar dat geeft nooit het effect van het roggebrood wat je in de winkel of b

Recept: Drakenbrood

Recept voor Drakenbrood Herfsttijd/Michaëlstijd is de tijd van het overwinnen van onze angsten en donkere kantjes in ons zelf. Dit vergt moed. 29 september is de dag van St. Michaël, de Aartsengel die de duivel (draak) versloeg en uit de hemel bande. Voor kinderen wordt deze innerlijke beleving van de herfsttijd verbeeld door het verhaal van Joris en de draak. Ridder Joris die de draak verslaat is een prachtig beeld van moed en kracht.  Speciaal voor deze dag wordt dan ook een drakenbrood gebakken die symbool staat voor de overwinning van het goede over het kwade, en het aanspreken van je eigen moed. Voor iedereen die deze kwaliteit kan gebruiken, of voor hen die zojuist hun eigen “draken” succesvol hebben bestreden, is hier het recept voor een Heel Gezond drakenbrood, uiteraard natuurlijk gezoet. Het deeg wordt bereid in de broodmachine. Dit scheelt een heleboel werk en “gedoe”. Maar natuurlijk kan het ook heel leuk zijn om zelf deeg te kneden. Daar schrijf ik een

Boter klaren stap voor stap

Wanneer je niet goed tegen koemelk-eiwit kan, is het klaren van boter vaak een handige oplossing. Hierbij zijn de eiwitten uit de boter gezeefd (geklaard, dus) en blijft alleen het botervet over. In de oosterse keuken is deze vorm van boter ook bekend als “Ghee”. Je kunt het ook in de natuurwinkel of toko kopen, maar dan kost het vaak een vermogen. Veel handiger is het om het zélf te maken. Je kunt dan zelf kiezen of je voor biologische of reguliere boter gaat. Let op: dit kan een oplossing zijn voor mensen met een koemelk EIWIT-tolerantie. Voor mensen met een lactose-intolerantie lost dit niets op. Lactose blijft ook in de Ghee aanwezig. Er kunnen ook nog sporen van het eiwit achterblijven, dus heb je een sterke intolerantie? Probeer dit dan voorzichtig uit. Waarom bakken met (geklaarde) boter? Bij het verhitten van vetten, ontstaat er een reactie in de moleculen. Dit gebeurt vooral bij de onverzadigde vetzuren. Zij zijn wat men noemt “niet stabiel” bij verhitting. Die ni