Doorgaan naar hoofdcontent

Recept: roerbak met Quinoa


Vaak vragen mensen me hoe ze minder brood kunnen eten en toch makkelijk een lunch kunnen bereiden die ook nog mee kan naar het werk. Mijn oplossing? Quinoa!

Dit veelzijdige, glutenvrije graan zit boordevol vitamines en mineralen en bevat veel eiwit en vezels. Het is zacht voor de spijsvertering, en daarom al geschikt voor baby's vanaf 6 maanden. Je kunt het zowel warm als koud eten en een kop levert je genoeg op voor vier dagen (1 pers). Kortom: Budgetvriendelijk en multi-functioneel inzetbaar voor het hele gezin!

Vandaag geef ik je een recept voor een roerbakschotel. Ik eet die dan één keer 's avonds als diner, en de dag/dagen erna eet ik het koud als lunch. Ideaal om mee te nemen naar het werk dus. De quinoa die ik zelf niet gebruik, voeg ik toe aan het groentehapje van mijn babyzoon van 8 maanden. (De perfecte combi: doperwten, zoete aardappel, venkel en quinoa!)  Zo hebben we er allebei wat aan. En dat met het koken van maar één kop quinoa!

Ingredienten:

1 kop quinoa
2 koppen water
snufje Keltisch Zeezout
1 zak roerbakgroente (ik had Hollandse groente) of vers gesneden eigen groente (als je tijd hebt)
1 pak tempeh, tofu of quorn (naturel)
Shoyu (Japanse sojasaus zonder suiker-natuurwinkel)
Rijststroop
Biologische ongeraffineerde zonnebloemolie

Werkwijze:

Van tevoren:
Meng een kwart kop Shoyu met een flinke scheut zonnebloemolie en rijststroop naar smaak. Gebruik grotere hoeveelheden als je veel tempeh hebt (is vaak meer dan tofu of quorn). Roer dit goed door, of schud het in een shaker. 
Snijd de tofu of tempeh in stukjes en doe het in een afsluitbare kom. Als je Quorn hebt kun je het meteen in de kom doen. Voeg het Shoyu mengsel toe. Roer goed door tot alle stukjes in de marinade zijn gekomen. Laat dit c.a. een uur (of langer) marineren.

Het gerecht:

Spoel de quinoa goed af in een fijnmazig vergiet of zeef. doe het in een pan met het water en zet het op hoog vuur. Wanneer het water kookt, zet je het vuur laag en laat je het deksel op een klein kiertje staan. Laat de quinoa nu al het water opnemen (duurt c.a. 15 minuten). Zet het vuur uit en laat het nog even nagaren met de deksel nog steeds op een kiertje (vocht moet weg kunnen). Dan pas doorroeren.

Intussen haal je de vleesvervanger uit de marinade (bewaar de saus voor straks)en doe je die in een wok of grote koekenpan. Door de zonnebloemolie in het mengsel heb je geen ander vet meer nodig. Bak het rondom bruin. Voeg dan de roerbakgroente toe. Wok nu de groente beetgaar. Voeg als laatste de rest van de marinade toe. Je maaltijd is klaar!

Serveer de quinoa en de groente naast elkaar op je bord. Zo is het ook makkelijker te bewaren.

Lekker, Makkelijk, Gezond....zo zie ik het graag! Smakelijk eten!

Mama Sanna


Reacties

Populair

Recept: Fries roggebrood

Een recept voor het échte roggebrood, zonder tarwe, geraffineerde suiker, gist, conserveringsmiddelen of broodverbeteraars. Wie kent het niet: het échte Friese roggebrood… Dat hele donkere, beetje plakkerige brood waar je nog de hele korrel in ziet? Je kunt het natuurlijk in elke supermarkt kopen, maar aangezien wij Heel Gezond willen eten, en dus geen broodverbeteraars, suiker, conserveringsmiddelen en dat soort dingen willen eten, wordt dat al best een beetje lastig. Daar komt nog bij dat in de meeste roggebroodjes in de supermarkt tarwe is toegevoegd. En dat wil ik liever niet. Dan heb je als alternatief het fantastische Soggus roggebrood, dat je bij de Natuurwinkel kan kopen. Lekker! Maar wel behoorlijk prijzig. Dus….wij maken het gewoon lekker zelf! Tot voor kort was het nog nooit gelukt een goed recept te vinden, wat ik aan kon passen aan mijn wensen. De meeste recepten gebruiken roggemeel. Maar dat geeft nooit het effect van het roggebrood wat je in de winkel of b

Recept: Drakenbrood

Recept voor Drakenbrood Herfsttijd/Michaëlstijd is de tijd van het overwinnen van onze angsten en donkere kantjes in ons zelf. Dit vergt moed. 29 september is de dag van St. Michaël, de Aartsengel die de duivel (draak) versloeg en uit de hemel bande. Voor kinderen wordt deze innerlijke beleving van de herfsttijd verbeeld door het verhaal van Joris en de draak. Ridder Joris die de draak verslaat is een prachtig beeld van moed en kracht.  Speciaal voor deze dag wordt dan ook een drakenbrood gebakken die symbool staat voor de overwinning van het goede over het kwade, en het aanspreken van je eigen moed. Voor iedereen die deze kwaliteit kan gebruiken, of voor hen die zojuist hun eigen “draken” succesvol hebben bestreden, is hier het recept voor een Heel Gezond drakenbrood, uiteraard natuurlijk gezoet. Het deeg wordt bereid in de broodmachine. Dit scheelt een heleboel werk en “gedoe”. Maar natuurlijk kan het ook heel leuk zijn om zelf deeg te kneden. Daar schrijf ik een

Boter klaren stap voor stap

Wanneer je niet goed tegen koemelk-eiwit kan, is het klaren van boter vaak een handige oplossing. Hierbij zijn de eiwitten uit de boter gezeefd (geklaard, dus) en blijft alleen het botervet over. In de oosterse keuken is deze vorm van boter ook bekend als “Ghee”. Je kunt het ook in de natuurwinkel of toko kopen, maar dan kost het vaak een vermogen. Veel handiger is het om het zélf te maken. Je kunt dan zelf kiezen of je voor biologische of reguliere boter gaat. Let op: dit kan een oplossing zijn voor mensen met een koemelk EIWIT-tolerantie. Voor mensen met een lactose-intolerantie lost dit niets op. Lactose blijft ook in de Ghee aanwezig. Er kunnen ook nog sporen van het eiwit achterblijven, dus heb je een sterke intolerantie? Probeer dit dan voorzichtig uit. Waarom bakken met (geklaarde) boter? Bij het verhitten van vetten, ontstaat er een reactie in de moleculen. Dit gebeurt vooral bij de onverzadigde vetzuren. Zij zijn wat men noemt “niet stabiel” bij verhitting. Die ni