Doorgaan naar hoofdcontent

Op eigen benen


Wat een week! Sinds drie dagen trekt onze jongste zoon (9.5 maanden) zich op. Stralend staat hij op zijn beentjes en trekt een lach van oor tot oor. Mama is trots en blij, en tegelijk knaagt er een klein wee gevoel aan mijn hart: mijn laatste baby'tje en hij zet zijn eerste stapjes op zijn eigen weg richting onafhankelijkheid.

En dan onze oudste dochter...13 jaar en vandaag voor het eerst een avondje uit. Huh? Uit? Jazeker: voor 12 tot 15 jarigen is er een super leuk initiatief gestart dat "Fris" heet. Het is een avond met echte DJ's, maar heel goed beveiligd, gecontroleerd en letterlijk "fris". Dus: geen alcohol, sigaretten en drugs. Er zijn zelfs regels voor kleding. Enfin...daar ging ze dus, mijn eerste kind...Zou ik haar kunnen loslaten?

Ik ben van mening dat we kinderen krijgen, niet nemen. Ze zijn voor mij dan ook niet "van mij", maar eigen personen die ik mag helpen hun eigen weg te vinden. Dat houdt dus ook in dat ik -hoewel ik het soms ook best moeilijk vind- ze langzaam maar zeker steeds meer los zal laten. Loslaten betekent niet in de steek laten, maar ze de ruimte geven om hun zelfstandigheid te ontwikkelen. Dat begint met de eerste pogingen om recht op te gaan staan (en lopen) en gaat via leren fietsen en schoolgaan, naar afspreken met vrienden en vriendinnen, eerste baantjes, naar relaties en (wie weet?!) zelf kinderen krijgen.
Het is belangrijk om ze een goede basis mee te geven, en het vertrouwen te geven om steeds een stapje verder te mogen gaan. "Je kunt het!" In de wetenschap dat wanneer je even twijfelt, of op je gezicht valt, er liefhebbende ouders achter je staan die je op zullen vangen.

Twee kinderen, ieder in hun eigen fase op weg naar zelfstandigheid. En een moeder die even met weemoed terug denkt aan die negen maanden waarin ze nog helemaal "van mij" waren....

Mama Sanna

Reacties

Populair

Recept: Fries roggebrood

Een recept voor het échte roggebrood, zonder tarwe, geraffineerde suiker, gist, conserveringsmiddelen of broodverbeteraars. Wie kent het niet: het échte Friese roggebrood… Dat hele donkere, beetje plakkerige brood waar je nog de hele korrel in ziet? Je kunt het natuurlijk in elke supermarkt kopen, maar aangezien wij Heel Gezond willen eten, en dus geen broodverbeteraars, suiker, conserveringsmiddelen en dat soort dingen willen eten, wordt dat al best een beetje lastig. Daar komt nog bij dat in de meeste roggebroodjes in de supermarkt tarwe is toegevoegd. En dat wil ik liever niet. Dan heb je als alternatief het fantastische Soggus roggebrood, dat je bij de Natuurwinkel kan kopen. Lekker! Maar wel behoorlijk prijzig. Dus….wij maken het gewoon lekker zelf! Tot voor kort was het nog nooit gelukt een goed recept te vinden, wat ik aan kon passen aan mijn wensen. De meeste recepten gebruiken roggemeel. Maar dat geeft nooit het effect van het roggebrood wat je in de winkel of b

Recept: Drakenbrood

Recept voor Drakenbrood Herfsttijd/Michaëlstijd is de tijd van het overwinnen van onze angsten en donkere kantjes in ons zelf. Dit vergt moed. 29 september is de dag van St. Michaël, de Aartsengel die de duivel (draak) versloeg en uit de hemel bande. Voor kinderen wordt deze innerlijke beleving van de herfsttijd verbeeld door het verhaal van Joris en de draak. Ridder Joris die de draak verslaat is een prachtig beeld van moed en kracht.  Speciaal voor deze dag wordt dan ook een drakenbrood gebakken die symbool staat voor de overwinning van het goede over het kwade, en het aanspreken van je eigen moed. Voor iedereen die deze kwaliteit kan gebruiken, of voor hen die zojuist hun eigen “draken” succesvol hebben bestreden, is hier het recept voor een Heel Gezond drakenbrood, uiteraard natuurlijk gezoet. Het deeg wordt bereid in de broodmachine. Dit scheelt een heleboel werk en “gedoe”. Maar natuurlijk kan het ook heel leuk zijn om zelf deeg te kneden. Daar schrijf ik een

Boter klaren stap voor stap

Wanneer je niet goed tegen koemelk-eiwit kan, is het klaren van boter vaak een handige oplossing. Hierbij zijn de eiwitten uit de boter gezeefd (geklaard, dus) en blijft alleen het botervet over. In de oosterse keuken is deze vorm van boter ook bekend als “Ghee”. Je kunt het ook in de natuurwinkel of toko kopen, maar dan kost het vaak een vermogen. Veel handiger is het om het zélf te maken. Je kunt dan zelf kiezen of je voor biologische of reguliere boter gaat. Let op: dit kan een oplossing zijn voor mensen met een koemelk EIWIT-tolerantie. Voor mensen met een lactose-intolerantie lost dit niets op. Lactose blijft ook in de Ghee aanwezig. Er kunnen ook nog sporen van het eiwit achterblijven, dus heb je een sterke intolerantie? Probeer dit dan voorzichtig uit. Waarom bakken met (geklaarde) boter? Bij het verhitten van vetten, ontstaat er een reactie in de moleculen. Dit gebeurt vooral bij de onverzadigde vetzuren. Zij zijn wat men noemt “niet stabiel” bij verhitting. Die ni