Doorgaan naar hoofdcontent

Recept: Italiaans brood


Vandaag ben ik jarig, en houden we een picknick. Eén van de favorieten bij onze picknicks is dit overheerlijke Italiaanse brood. Een spelt-desembrood met zongedroogde tomaatjes, olijven en Italiaanse kruiden. Met elke hap proef je de zomer!

Wanneer je jarig bent, deel je uit. Dat is virtueel natuurlijk wat lastig, dus deel ik graag dit recept met jullie. Andiamo!

Ingredienten:

1 pak mix voor spelt desem brood (in de webshop )
1 EL Italiaanse keukenkruiden
1 EL Olijfolie
1 kop zongedroogde tomaten (zonder sulfiet)
1/2 kop zwarte olijven in plakjes gesneden
c.a. 320 tot 350 ml water

Werkwijze:

Doe de zongedroogde tomaten in een kommetje met 3/4 deel water en 1/4 deel citroensap. Laat de tomaten hierin wellen.

Doe de broodmix in een beslagkom en voeg olie en wat water toe. Begin te kneden. Voeg tijdens het kneden steeds wat water toe net zolang tot het de textuur krijgt die prettig voelt. Wanneer het deeg plakt, is het te nat. Je kunt dan altijd nog wat speltmeel toevoegen als je het in huis hebt. 
Wanneer je het deeg goed hebt doorgekneed, vorm je er een bal van. Leg het terug in de mengkom en dek het af met vershoudfolie en een vochtige schone theedoek. Zet het weg op een warme plek. Laat het deeg nu rijzen tot het ongeveer 1.5 keer zo groot is geworden. Dit duurt c.a. 1.5 uur.

Wanneer het deeg is gerezen, komt de laatste kneed-ronde. Voor je hieraan begint, moet eerst de vulling in orde gemaakt worden: Laat de tomaatjes uitlekken en snijd ze vervolgens in kleine stukjes. Ook de olijven moeten in kleine plakjes of stukjes zijn gesneden. Neem nu het gerezen deeg en kneed de tomaten en olijven er doorheen. Vorm nu het deeg hoe je het wilt hebben. Je kunt het brood in een vorm bakken, maar ook b.v. in een ovale vorm op een bakplaat. Er zijn vele variaties mogelijk (zie hierboven).

Plaats het deeg in de vorm of op de bakplaat en dek het af met een vochtige theedoek. Het moet nu nog ongeveer een half uur opnieuw rijzen. Intussen kun je de oven voorverwarmen op 240 graden (of 220 graden bij Hete Luchtovens). Zet een vuurvast schaaltje met water onderin de oven om het brood straks lekker vochtig te houden.

Is het deeg goed gerezen? Schuif dan nu het brood in de oven en zet de temperatuur meteen 20 graden lager. (220 graden of bij Hete Lucht oven: 200 graden) 

Bak het brood nu in c.a. 30 minuten gaar. Tip: zet de kookwekker op c.a. 27 minuten en spuit als het wekkertje is gegaan water over het brood in de oven. Laat het dan nog 2 a 3 minuten verder bakken. Dit geeft een krokante korst.

Het brood is gaar als het hol klinkt als je er op klopt. Haal het meteen uit de oven en laat het afkoelen op een rooster. Een vorm gebruikt? Haal het er dan meteen uit, anders wordt je brood vochtig.

Serveer dit brood bij soep, of bij een heerlijke zomerse salade. Er is eigenlijk geen beleg voor nodig, een beetje olijfolie en eventueel wat (Keltisch) zeezout is al geweldig. (zie foto hieronder) De combinatie met een zelfgemaakte pesto is overigens ook "errug lekkur". (recept hiervan staat op FB)

Ik wens je een fijne zomerse dag toe. Enjoy!

Mama Sanna
11 juli 2015





Reacties

Populair

Recept: Fries roggebrood

Een recept voor het échte roggebrood, zonder tarwe, geraffineerde suiker, gist, conserveringsmiddelen of broodverbeteraars. Wie kent het niet: het échte Friese roggebrood… Dat hele donkere, beetje plakkerige brood waar je nog de hele korrel in ziet? Je kunt het natuurlijk in elke supermarkt kopen, maar aangezien wij Heel Gezond willen eten, en dus geen broodverbeteraars, suiker, conserveringsmiddelen en dat soort dingen willen eten, wordt dat al best een beetje lastig. Daar komt nog bij dat in de meeste roggebroodjes in de supermarkt tarwe is toegevoegd. En dat wil ik liever niet. Dan heb je als alternatief het fantastische Soggus roggebrood, dat je bij de Natuurwinkel kan kopen. Lekker! Maar wel behoorlijk prijzig. Dus….wij maken het gewoon lekker zelf! Tot voor kort was het nog nooit gelukt een goed recept te vinden, wat ik aan kon passen aan mijn wensen. De meeste recepten gebruiken roggemeel. Maar dat geeft nooit het effect van het roggebrood wat je in de winkel of b

Recept: Drakenbrood

Recept voor Drakenbrood Herfsttijd/Michaëlstijd is de tijd van het overwinnen van onze angsten en donkere kantjes in ons zelf. Dit vergt moed. 29 september is de dag van St. Michaël, de Aartsengel die de duivel (draak) versloeg en uit de hemel bande. Voor kinderen wordt deze innerlijke beleving van de herfsttijd verbeeld door het verhaal van Joris en de draak. Ridder Joris die de draak verslaat is een prachtig beeld van moed en kracht.  Speciaal voor deze dag wordt dan ook een drakenbrood gebakken die symbool staat voor de overwinning van het goede over het kwade, en het aanspreken van je eigen moed. Voor iedereen die deze kwaliteit kan gebruiken, of voor hen die zojuist hun eigen “draken” succesvol hebben bestreden, is hier het recept voor een Heel Gezond drakenbrood, uiteraard natuurlijk gezoet. Het deeg wordt bereid in de broodmachine. Dit scheelt een heleboel werk en “gedoe”. Maar natuurlijk kan het ook heel leuk zijn om zelf deeg te kneden. Daar schrijf ik een

Boter klaren stap voor stap

Wanneer je niet goed tegen koemelk-eiwit kan, is het klaren van boter vaak een handige oplossing. Hierbij zijn de eiwitten uit de boter gezeefd (geklaard, dus) en blijft alleen het botervet over. In de oosterse keuken is deze vorm van boter ook bekend als “Ghee”. Je kunt het ook in de natuurwinkel of toko kopen, maar dan kost het vaak een vermogen. Veel handiger is het om het zélf te maken. Je kunt dan zelf kiezen of je voor biologische of reguliere boter gaat. Let op: dit kan een oplossing zijn voor mensen met een koemelk EIWIT-tolerantie. Voor mensen met een lactose-intolerantie lost dit niets op. Lactose blijft ook in de Ghee aanwezig. Er kunnen ook nog sporen van het eiwit achterblijven, dus heb je een sterke intolerantie? Probeer dit dan voorzichtig uit. Waarom bakken met (geklaarde) boter? Bij het verhitten van vetten, ontstaat er een reactie in de moleculen. Dit gebeurt vooral bij de onverzadigde vetzuren. Zij zijn wat men noemt “niet stabiel” bij verhitting. Die ni