Doorgaan naar hoofdcontent

Druk, druk, druk! (snel recept)

Wanneer je kinderen hebt, kan niets meer spontaan. Zodra je ook maar iets wijzigt in je plannen van de dag, loopt alles in het honderd. Met een kind valt dat nog wel een beetje te corrigeren, maar vanaf twee en beyond kun je dat gewoon vergeten: kind nummer 1 komt te laat op voetbal, kind nummer 2 krijgt zijn huiswerk niet af en het hele gezin is ontroostbaar want hongerig en het eten is nog niet klaar. En dat alleen maar omdat je spontaan besloot met kind nummer drie even naar de winkel te gaan voor nieuwe gymschoenen. Loslaten en improviseren dus!

Want ja, ik plan altijd het eten voor de hele week vooruit. Dat moet wel, als werkende moeder die geen magnetron maaltijden wenst te gebruiken! ;) Maar met zo'n spontane winkelactie, valt opeens mijn menu in duigen. En dan moet je wat verzinnen. Snel, betaalbaar en gezond....kan dat samen? Jazeker wel!

Als je mijn Heel Gezonde Boodschappenplan kent, weet je dat ik altijd bepaalde ingredienten in huis heb. Die staan gewoon standaard in kast of koelkast. En dat is handig in dit soort situaties! Het enige wat ik erbij moest halen waren de vegetarische kipstukjes, maar dat was zo geregeld. En zo hadden we binnen twintig minuten iets lekkers op tafel, waar ook de jongste (14 maanden) van kon meesmullen. Hier volgt het recept:

Roerbakschotel met spinazie en olijven
vegetarisch gerecht

Ingredienten:

Gemengde volle granen, quinoa of rijst
(Wilde) spinazie
rode of oranje paprika
evt. tomaat
Vegetarische kipstukjes (vegetarische slager)
Walnoten
spaanse olijven (gedroogde) in stukjes gesneden
Extra Virgin kokosolie voor het roerbakken

Werkwijze:

Zet water op en breng het aan de kook
Snijd de " kipstukjes"  wat kleiner, was de paprika en snijd hem in stukjes.
Wanneer het water kookt, voeg je de granen toe en laat ze volgens de gebruiksaanwijzing gaar koken.

Zet de wok klaar en doe de kokosolie erin. Laat de olie warm worden.

Voeg de kipstukjes en de paprika toe en bak ze in c.a. 5 minuten gaar. Voeg als laatste de spinazie toe en roerbak door totdat de spinazie is geslonken.

Giet intussen de granen af en laat het even uitstomen.

Spinazie geslonken? Voeg de walnoten en de klein gesneden vijgen toe en laat ze even warm worden.

Schep de granen op een bordje en doe de groenten ernaast.

Eet smakelijk!

P.S.: je vraagt je misschien af waarom er geen zout of kruiden gebruikt zijn? Voor ons was dit totaal niet nodig. We hadden een mengsel van spelt, rijst, gerst en haverkorrels (beetje zoetig) en de kipstukjes, kokosolie en paprika maar ook de vijgen en de noten geven hun eigen smaak. Op deze manier proef je dat allemaal. Verrukkelijk!

Mocht je toch wat gekruider willen, kun je knoflook toevoegen of gebruik munt voor een Oosterse touch. Natuurlijk zijn provencaalse of Italiaanse kruiden hier ook lekker bij. Volg je gevoel!










Reacties

Populair

Recept: Fries roggebrood

Een recept voor het échte roggebrood, zonder tarwe, geraffineerde suiker, gist, conserveringsmiddelen of broodverbeteraars. Wie kent het niet: het échte Friese roggebrood… Dat hele donkere, beetje plakkerige brood waar je nog de hele korrel in ziet? Je kunt het natuurlijk in elke supermarkt kopen, maar aangezien wij Heel Gezond willen eten, en dus geen broodverbeteraars, suiker, conserveringsmiddelen en dat soort dingen willen eten, wordt dat al best een beetje lastig. Daar komt nog bij dat in de meeste roggebroodjes in de supermarkt tarwe is toegevoegd. En dat wil ik liever niet. Dan heb je als alternatief het fantastische Soggus roggebrood, dat je bij de Natuurwinkel kan kopen. Lekker! Maar wel behoorlijk prijzig. Dus….wij maken het gewoon lekker zelf! Tot voor kort was het nog nooit gelukt een goed recept te vinden, wat ik aan kon passen aan mijn wensen. De meeste recepten gebruiken roggemeel. Maar dat geeft nooit het effect van het roggebrood wat je in de winkel of b

Recept: Drakenbrood

Recept voor Drakenbrood Herfsttijd/Michaëlstijd is de tijd van het overwinnen van onze angsten en donkere kantjes in ons zelf. Dit vergt moed. 29 september is de dag van St. Michaël, de Aartsengel die de duivel (draak) versloeg en uit de hemel bande. Voor kinderen wordt deze innerlijke beleving van de herfsttijd verbeeld door het verhaal van Joris en de draak. Ridder Joris die de draak verslaat is een prachtig beeld van moed en kracht.  Speciaal voor deze dag wordt dan ook een drakenbrood gebakken die symbool staat voor de overwinning van het goede over het kwade, en het aanspreken van je eigen moed. Voor iedereen die deze kwaliteit kan gebruiken, of voor hen die zojuist hun eigen “draken” succesvol hebben bestreden, is hier het recept voor een Heel Gezond drakenbrood, uiteraard natuurlijk gezoet. Het deeg wordt bereid in de broodmachine. Dit scheelt een heleboel werk en “gedoe”. Maar natuurlijk kan het ook heel leuk zijn om zelf deeg te kneden. Daar schrijf ik een

Boter klaren stap voor stap

Wanneer je niet goed tegen koemelk-eiwit kan, is het klaren van boter vaak een handige oplossing. Hierbij zijn de eiwitten uit de boter gezeefd (geklaard, dus) en blijft alleen het botervet over. In de oosterse keuken is deze vorm van boter ook bekend als “Ghee”. Je kunt het ook in de natuurwinkel of toko kopen, maar dan kost het vaak een vermogen. Veel handiger is het om het zélf te maken. Je kunt dan zelf kiezen of je voor biologische of reguliere boter gaat. Let op: dit kan een oplossing zijn voor mensen met een koemelk EIWIT-tolerantie. Voor mensen met een lactose-intolerantie lost dit niets op. Lactose blijft ook in de Ghee aanwezig. Er kunnen ook nog sporen van het eiwit achterblijven, dus heb je een sterke intolerantie? Probeer dit dan voorzichtig uit. Waarom bakken met (geklaarde) boter? Bij het verhitten van vetten, ontstaat er een reactie in de moleculen. Dit gebeurt vooral bij de onverzadigde vetzuren. Zij zijn wat men noemt “niet stabiel” bij verhitting. Die ni