Doorgaan naar hoofdcontent

Recept: pepernoten-cupcakes


Nog een paar dagen en dan is de Sint weer in ons land. Ik kan mij altijd zo verheugen op deze tijd van sfeer en samenzijn! Voor mij is deze tijd ook het creatieve hoogtepunt van het jaar. Ik bak, ik knutsel en frobel me suf. Dat is heel veel drukte, maar het voelt zó goed!!!! Vooral als je al die blije gezichtjes ziet van de kinderen die vol verwondering de magie van deze maanden beleven. Heerlijk, heerlijk, heerlijk!!!!!

Mijn creativiteit spat dus alle kanten op, en dat is leuk want zo verzin ik ook weer eens iets nieuws als variant op de “gewone”cupcakes. Wanneer je nu in de winkels kijkt, is er zó veel te snoepen. Het is al lang niet meer alleen maar pepernoten, taai-taai en marsepein. Er zijn ook heel veel zelf-bak producten in de schappen. Maar wat als je je suikerspiegel én je lijn stabiel wilt houden? Wat als je last hebt van allergieen of je darmen? Dan zijn mijn bakmixen wellicht een uitkomst voor je.

Afgelopen weekend heb ik met de Heel Gezonde Cupcakemix een Sinterklaasvariant gemaakt: de pepernoten-cupcake! Een lekker zacht luchtig cake-je met een verrassende krokante bite. Naar keuze kun je hem ook nog versieren met een kaneel-topping. Succes gegarandeerd! Hieronder zie je hoe ik het heb gedaan.*


*Ik bakte voor een demo en dus maakte ik mini-cupcakes. Leuk en voordelig om uit te delen. Voor thuis zou ik kiezen voor gewone maat cupcakes: nog leuker te versieren én…..extra luchtig!

Wat heb je nodig:

Voor de cupcakes:

1 pak Heel Gezonde (Cup)cakemix (te bestellen in de webshop)
2 á 3 flinke handen pepernoten (gemaakt met de Heel Gezonde Pepernotenmix)
200 gram (geklaarde) roomboter of kokosolie
4 eieren

Cupcake-vormpjes (papier)
Cupcake plaat (voor in de oven)

Voor de topping:

1 zakje Heel Gezonde Topper-mix naturel
45 gram speltbloem
200 ml (granen)melk
2 tl kaneel

Nog een paar losse pepernoten ter decoratie.

Werkwijze:

Bereid het cake-beslag volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Verwarm de oven voor op 160 graden (140 graden bij een Hete Luchtoven)
Zet de vormpjes klaar in de cupcakeplaat en vul ze met wat pepernoten. Als je de pepernoten wat groot vindt, kun je ze ook halveren.
Vul de vormpjes nu met het cake-beslag. Zorg dat je de vormpjes ongeveer ¾ vult. De lactosevrije variant rijst iets minder, dus je zou iets meer dan ¾ kunnen doen wanneer je kokosolie gebruikt.


Bak de cake-jes nu in c.a. 20 minuten gaar. Check of ze goed  gaar zijn door er even op te drukken. Veert het goed terug? Voelt het elastisch aan? Dan zijn ze gaar. Wanneer ze sponzig voelen en moeilijker terug veren zijn ze nog niet gaar van binnen!

Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen op een taartrooster.


Bereid nu de topping volgens de gebruiksaanwijzing
. Voeg het kaneel toe bij het mixen van alle ingredienten.
Doe de topper in een spuitzak en laat het in de koelkast nog een uur tot een paar uur opstijven.

Voor het opdienen van de cake-jes, maak je een mooi toefje met de topping en plaats je er een (of meer) pepernoot op. Let op: de topping kan niet te koud worden gebruikt want dan kun je niet zo mooi decoreren. Haal de topping dus één uur voor het serveren uit de koelkast!

Je cupcakes zijn klaar…..Eet smakelijk allemaal!!!!

Mama Sanna

Wist je dat:

-          Er uit één zak Cupcakemix wel 72 mini-cupcakes kunnen komen?
-          Er uit één zak Cupcakemix tussen de 12 en 15 “gewone” cupcakes komen?
-          De vezels en de langzame suikers in onze mixen zorgen voor ondersteuning van je suiker-stofwisseling in plaats van een extra belasting?
-          De pepernoten van Heel Gezonde Mama gemaakt worden zonder ei of melk?

-          Snoepen bij Heel Gezonde Mama ook “voeden” is, en dus niet “vullen”?

Reacties

Populair

Recept: Fries roggebrood

Een recept voor het échte roggebrood, zonder tarwe, geraffineerde suiker, gist, conserveringsmiddelen of broodverbeteraars. Wie kent het niet: het échte Friese roggebrood… Dat hele donkere, beetje plakkerige brood waar je nog de hele korrel in ziet? Je kunt het natuurlijk in elke supermarkt kopen, maar aangezien wij Heel Gezond willen eten, en dus geen broodverbeteraars, suiker, conserveringsmiddelen en dat soort dingen willen eten, wordt dat al best een beetje lastig. Daar komt nog bij dat in de meeste roggebroodjes in de supermarkt tarwe is toegevoegd. En dat wil ik liever niet. Dan heb je als alternatief het fantastische Soggus roggebrood, dat je bij de Natuurwinkel kan kopen. Lekker! Maar wel behoorlijk prijzig. Dus….wij maken het gewoon lekker zelf! Tot voor kort was het nog nooit gelukt een goed recept te vinden, wat ik aan kon passen aan mijn wensen. De meeste recepten gebruiken roggemeel. Maar dat geeft nooit het effect van het roggebrood wat je in de winkel of b

Recept: Drakenbrood

Recept voor Drakenbrood Herfsttijd/Michaëlstijd is de tijd van het overwinnen van onze angsten en donkere kantjes in ons zelf. Dit vergt moed. 29 september is de dag van St. Michaël, de Aartsengel die de duivel (draak) versloeg en uit de hemel bande. Voor kinderen wordt deze innerlijke beleving van de herfsttijd verbeeld door het verhaal van Joris en de draak. Ridder Joris die de draak verslaat is een prachtig beeld van moed en kracht.  Speciaal voor deze dag wordt dan ook een drakenbrood gebakken die symbool staat voor de overwinning van het goede over het kwade, en het aanspreken van je eigen moed. Voor iedereen die deze kwaliteit kan gebruiken, of voor hen die zojuist hun eigen “draken” succesvol hebben bestreden, is hier het recept voor een Heel Gezond drakenbrood, uiteraard natuurlijk gezoet. Het deeg wordt bereid in de broodmachine. Dit scheelt een heleboel werk en “gedoe”. Maar natuurlijk kan het ook heel leuk zijn om zelf deeg te kneden. Daar schrijf ik een

Boter klaren stap voor stap

Wanneer je niet goed tegen koemelk-eiwit kan, is het klaren van boter vaak een handige oplossing. Hierbij zijn de eiwitten uit de boter gezeefd (geklaard, dus) en blijft alleen het botervet over. In de oosterse keuken is deze vorm van boter ook bekend als “Ghee”. Je kunt het ook in de natuurwinkel of toko kopen, maar dan kost het vaak een vermogen. Veel handiger is het om het zélf te maken. Je kunt dan zelf kiezen of je voor biologische of reguliere boter gaat. Let op: dit kan een oplossing zijn voor mensen met een koemelk EIWIT-tolerantie. Voor mensen met een lactose-intolerantie lost dit niets op. Lactose blijft ook in de Ghee aanwezig. Er kunnen ook nog sporen van het eiwit achterblijven, dus heb je een sterke intolerantie? Probeer dit dan voorzichtig uit. Waarom bakken met (geklaarde) boter? Bij het verhitten van vetten, ontstaat er een reactie in de moleculen. Dit gebeurt vooral bij de onverzadigde vetzuren. Zij zijn wat men noemt “niet stabiel” bij verhitting. Die ni