Doorgaan naar hoofdcontent

De zin en onzin van Speltbrood

Steeds meer mensen ontdekken Spelt. Dit graan is een oud ras dat door de eeuwen heen weinig veranderd is. Omdat tarwe veel makkelijker te telen was en meer opbracht heeft tarwe het spelt ooit verdrongen. In de loop der tijd werd er aan tarwe steeds meer gesleuteld om het te "verbeteren". Ver-edelen noemt men dat. Op zich lijkt dat niet zo'n slecht idee, maar de laatste tijd komen er natuurlijk steeds meer feiten boven water over tarwe die aangeven dat dit graan niet meer helemaal is wat het ooit was. Biologische tarwe schijnt iets beter te zijn, maar een feit is dat er steeds meer mensen een gevoeligheid hebben ontwikkeld voor dit graan. Dit heeft naar mijn idee minder te maken met de kwaliteit van het (biologische) graan dan wel met het feit dat we iedere dag overstelpt worden met tarwe. Het zit overal in, zelfs in producten waar je het niet verwacht. En iedere voedingsdeskundige weet: waar je te veel (eenzijdig) van gebruikt, ontwikkel je vaak een intolerantie tegen.

Enfin...daar kwam spelt terug. Wat een ontdekking! Meer en andere eiwitten, zacht voor de darmen, nog vrijwel ongerept (oer!) en heel makkelijk in gebruik. Het werd een hit en inmiddels zelfs een regelrechte hype. Waar je het vroeger alleen in natuurwinkels tegen kwam, zie je het nu overal. En tot mijn verbazing zag ik het nu zelfs in de Lidl liggen!

En daar blijkt dan wat het nadeel is van een hype: dat er spelt wordt gebruikt betekent namelijk nog niet dat het ook gezond is! Enerzijds wordt er vaak veredelde spelt gebruikt (een kruising met tarwe), anderzijds zijn de ingredienten die er bij worden gevoegd in veel producten echt niet om blij van te worden.

Als voorbeeld het brood uit de Lidl. Dit zie je liggen in de schappen:


en je denkt: Ha!!! Spelt brood!!!! Lekker, gezond én goedkoop! Meenemen dus!

Maar als je verstandig bent, neem je een kijkje op de achterkant om het etiket even door te nemen. Daar zie je:


Allereerst bestaat dit brood voor de helft uit speltbloem (dus wit geraffineerd meel), terwijl je toch het beste volkoren brood kunt eten. Daarnaast zie je het misschien al meteen staan: gekaremeliseerde suiker en suiker. Kortom: dit brood is een koolhydratenbom. Bovendien is het gebruik van gekaremeliseerde suiker nog schadelijker voor je gezondheid i.v.m. de reactie van deze vorm van suiker met de in het brood aanwezige eiwitten. Hierdoor ontstaat er een chemische reactie die men "glycatie" noemt. De suiker en de eiwitten vormen door de verhitting de zogenaamde AGEs . Deze versnellen de verouderingsprocessen in het lichaam en kunnen uiteindelijk zorgen voor aandoeningen zoals staar, meer kans op aderverkalking, hartaandoeningen, verslechterde werking van de zenuwen en er is mogelijk meer kans op het ontstaan van kanker. * Kortom: zo gezond is dit brood nou ook weer niet!

*Let op: zeg ik nu dat je een enge ziekte krijgt van het brood van de Lidl?! Ik ben er van overtuigd dat ziekte en gezondheid een samenspel zijn van een heleboel factoren. Dus nee, van alleen een broodje van de Lidl krijg je echt niet direct een slopende ziekte. Dat is te kort door de bocht. Daar distantieer ik me met klem van! Ik wil je alleen bewust maken van de voedingsstoffen die je in ons bewerkte voedsel terug vindt en ik denk wel dat we onze vraagtekens kunnen zetten bij hoe gezond al die dingen bij elkaar genomen zijn.

Het is jammer dat "Spelt" dus nu wordt misbruikt door de voedselproducenten om jou als welwillende consument (die heel veel over heeft voor zijn gezondheid) weer in hun straatje te krijgen. De enige remedie daar tegen is: informeer je zelf! "Spelt" op zich is geen garantie voor gezond, dat blijkt uit dit soort dingen. Blijf dus etiketten lezen en leer over hoe voeding in elkaar zit. Ik hoop daar met mijn blog en FB tips aan bij te kunnen dragen.

Mama Sanna

Meer info over AGEs vind je o.a. op: http://www.dehormoonfactor.nl/het-gevaar-van-teveel-suiker-glycatie

P.S.: er valt nog véél meer te schrijven over spelt en andere granen. Dat zal ik vanaf nu dan ook wat regelmatiger doen. Belangrijkste is dat je zo veel mogelijk varieert (er zijn heel veel soorten!) en volwaardige granen eet. Het meel wat in fabrieksbrood zit, is op zo'n manier gemalen dat er bijna geen voedingswaarde meer in zit. Daar heb ik het graag over in een volgende blog. Heb je meer vragen over granen? Stel ze gerust hieronder, of meer privé via de mail en ik ga daar een volgende keer op in.

Reacties

  1. Dankzij een operatie aan zowel maag als slokdarm, wat resulteerde in een buismaag, gecombineerd met diabetes 2 eet ik geen tarwe meer, en spelt des te meer....stevig spelt van AH, iets duurder maar bevalt goed ( langzamere omzetting van de koolhydraten) helaas toevallig vanmiddag drie sneetjes van de Lidl spelt gegeten...gevolg diarree en een hypo! Conclusie: geen speltbrood maar shit brood! Helaas mag men alles vermelden als zijnde mais, rijst en bv spelt producten, veelal klopt er niets van. Voor mij is het een kwestie van try&error helaas.
    Mvg Tim

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populair

Recept: Fries roggebrood

Een recept voor het échte roggebrood, zonder tarwe, geraffineerde suiker, gist, conserveringsmiddelen of broodverbeteraars. Wie kent het niet: het échte Friese roggebrood… Dat hele donkere, beetje plakkerige brood waar je nog de hele korrel in ziet? Je kunt het natuurlijk in elke supermarkt kopen, maar aangezien wij Heel Gezond willen eten, en dus geen broodverbeteraars, suiker, conserveringsmiddelen en dat soort dingen willen eten, wordt dat al best een beetje lastig. Daar komt nog bij dat in de meeste roggebroodjes in de supermarkt tarwe is toegevoegd. En dat wil ik liever niet. Dan heb je als alternatief het fantastische Soggus roggebrood, dat je bij de Natuurwinkel kan kopen. Lekker! Maar wel behoorlijk prijzig. Dus….wij maken het gewoon lekker zelf! Tot voor kort was het nog nooit gelukt een goed recept te vinden, wat ik aan kon passen aan mijn wensen. De meeste recepten gebruiken roggemeel. Maar dat geeft nooit het effect van het roggebrood wat je in de winkel of b

Recept: Drakenbrood

Recept voor Drakenbrood Herfsttijd/Michaëlstijd is de tijd van het overwinnen van onze angsten en donkere kantjes in ons zelf. Dit vergt moed. 29 september is de dag van St. Michaël, de Aartsengel die de duivel (draak) versloeg en uit de hemel bande. Voor kinderen wordt deze innerlijke beleving van de herfsttijd verbeeld door het verhaal van Joris en de draak. Ridder Joris die de draak verslaat is een prachtig beeld van moed en kracht.  Speciaal voor deze dag wordt dan ook een drakenbrood gebakken die symbool staat voor de overwinning van het goede over het kwade, en het aanspreken van je eigen moed. Voor iedereen die deze kwaliteit kan gebruiken, of voor hen die zojuist hun eigen “draken” succesvol hebben bestreden, is hier het recept voor een Heel Gezond drakenbrood, uiteraard natuurlijk gezoet. Het deeg wordt bereid in de broodmachine. Dit scheelt een heleboel werk en “gedoe”. Maar natuurlijk kan het ook heel leuk zijn om zelf deeg te kneden. Daar schrijf ik een

Boter klaren stap voor stap

Wanneer je niet goed tegen koemelk-eiwit kan, is het klaren van boter vaak een handige oplossing. Hierbij zijn de eiwitten uit de boter gezeefd (geklaard, dus) en blijft alleen het botervet over. In de oosterse keuken is deze vorm van boter ook bekend als “Ghee”. Je kunt het ook in de natuurwinkel of toko kopen, maar dan kost het vaak een vermogen. Veel handiger is het om het zélf te maken. Je kunt dan zelf kiezen of je voor biologische of reguliere boter gaat. Let op: dit kan een oplossing zijn voor mensen met een koemelk EIWIT-tolerantie. Voor mensen met een lactose-intolerantie lost dit niets op. Lactose blijft ook in de Ghee aanwezig. Er kunnen ook nog sporen van het eiwit achterblijven, dus heb je een sterke intolerantie? Probeer dit dan voorzichtig uit. Waarom bakken met (geklaarde) boter? Bij het verhitten van vetten, ontstaat er een reactie in de moleculen. Dit gebeurt vooral bij de onverzadigde vetzuren. Zij zijn wat men noemt “niet stabiel” bij verhitting. Die ni