Doorgaan naar hoofdcontent

Mama op rolletjes

Woensdagmiddag…… Ik moest met mijn zoon nog even terug naar school voor de uitslag van zijn Eindtest. “Zullen we op skeelers gaan?” hoorde ik mezelf opeens vragen. “Echt waar?!” vroeg hij blij. “Tuurlijk!”  riep ik. En hoewel ik zelf verbaasd was over deze spontane ingeving, werd ik steeds enthousiaster.

Terwijl ik mijn Rollerblades (de enige echte!) uit de jaren negentig uit de schuur opdiepte, kwam er een klein gemeen stemmetje in mijn hoofd naar boven. “Jij? Skeeleren? Je bent bijna 45! Je hebt al 15 jaar niet meer geschaatst!” En ik bedacht dat ik maar even wat beschermers er bij moest zoeken. Het stemmetje kende geen genade, en nu deed mijn hoofd ook nog mee. Op een groot projectiescherm zag ik plaatjes van mijzelf, wild zwaaiend met mijn armen en languit achterover vallend. Met lachende pubers om me heen die meewarig tegen elkaar zeiden “oh, oh, oh, die ouders willen zeker ook nog even hip doen!”. Het volgende plaatje liet zien hoe ik met een arm in het gips op mijn werk zou verschijnen, waar ik zou moeten uitleggen dat ik mijn pols had gebroken bij het skeeleren.

Maar toen was ik het zat: ik besloot het stemmetje én de filmpjes een halt toe te roepen. “Schaatsen is net als fietsen, dat verleer je nooit”, zei ik tegen mezelf. En als plaatje zag ik mezelf met een lachend gezicht en met de wind over mijn blozende wangen door de straten crossen. Een blije zoon naast me: gewoon genietend.

En zo ging het ook: mijn spieren moesten wat wennen, want die waren al heel wat jaren niet meer gebruikt. Maar verder ging alles nog net zoals vroeger. Ik heb genoten en het was nog leuker om dit te kunnen delen met mijn kind. “Dit moeten we vaker doen, mam!” zei hij. “Afgesproken!” antwoordde ik hijgend, want ja….mijn conditie moet nog wel even opgekrikt worden hoor. Maar al met al was ik trots op mezelf en als ik het toch even stiekem mag zeggen: ik ben best een hippe moeder (ssssssstttt niet verklappen!) ;)


Mama Sanna

Reacties

Populair

Recept: Fries roggebrood

Een recept voor het échte roggebrood, zonder tarwe, geraffineerde suiker, gist, conserveringsmiddelen of broodverbeteraars. Wie kent het niet: het échte Friese roggebrood… Dat hele donkere, beetje plakkerige brood waar je nog de hele korrel in ziet? Je kunt het natuurlijk in elke supermarkt kopen, maar aangezien wij Heel Gezond willen eten, en dus geen broodverbeteraars, suiker, conserveringsmiddelen en dat soort dingen willen eten, wordt dat al best een beetje lastig. Daar komt nog bij dat in de meeste roggebroodjes in de supermarkt tarwe is toegevoegd. En dat wil ik liever niet. Dan heb je als alternatief het fantastische Soggus roggebrood, dat je bij de Natuurwinkel kan kopen. Lekker! Maar wel behoorlijk prijzig. Dus….wij maken het gewoon lekker zelf! Tot voor kort was het nog nooit gelukt een goed recept te vinden, wat ik aan kon passen aan mijn wensen. De meeste recepten gebruiken roggemeel. Maar dat geeft nooit het effect van het roggebrood wat je in de winkel of b

Recept: Drakenbrood

Recept voor Drakenbrood Herfsttijd/Michaëlstijd is de tijd van het overwinnen van onze angsten en donkere kantjes in ons zelf. Dit vergt moed. 29 september is de dag van St. Michaël, de Aartsengel die de duivel (draak) versloeg en uit de hemel bande. Voor kinderen wordt deze innerlijke beleving van de herfsttijd verbeeld door het verhaal van Joris en de draak. Ridder Joris die de draak verslaat is een prachtig beeld van moed en kracht.  Speciaal voor deze dag wordt dan ook een drakenbrood gebakken die symbool staat voor de overwinning van het goede over het kwade, en het aanspreken van je eigen moed. Voor iedereen die deze kwaliteit kan gebruiken, of voor hen die zojuist hun eigen “draken” succesvol hebben bestreden, is hier het recept voor een Heel Gezond drakenbrood, uiteraard natuurlijk gezoet. Het deeg wordt bereid in de broodmachine. Dit scheelt een heleboel werk en “gedoe”. Maar natuurlijk kan het ook heel leuk zijn om zelf deeg te kneden. Daar schrijf ik een

Boter klaren stap voor stap

Wanneer je niet goed tegen koemelk-eiwit kan, is het klaren van boter vaak een handige oplossing. Hierbij zijn de eiwitten uit de boter gezeefd (geklaard, dus) en blijft alleen het botervet over. In de oosterse keuken is deze vorm van boter ook bekend als “Ghee”. Je kunt het ook in de natuurwinkel of toko kopen, maar dan kost het vaak een vermogen. Veel handiger is het om het zélf te maken. Je kunt dan zelf kiezen of je voor biologische of reguliere boter gaat. Let op: dit kan een oplossing zijn voor mensen met een koemelk EIWIT-tolerantie. Voor mensen met een lactose-intolerantie lost dit niets op. Lactose blijft ook in de Ghee aanwezig. Er kunnen ook nog sporen van het eiwit achterblijven, dus heb je een sterke intolerantie? Probeer dit dan voorzichtig uit. Waarom bakken met (geklaarde) boter? Bij het verhitten van vetten, ontstaat er een reactie in de moleculen. Dit gebeurt vooral bij de onverzadigde vetzuren. Zij zijn wat men noemt “niet stabiel” bij verhitting. Die ni