Doorgaan naar hoofdcontent

lampionnen maken van karton DIY


Voor Sint Maarten, maar ook gewoon voor een gezellig feestelijk licht-accent in je huis kun je met kinderen heel eenvoudig prachtige lampionnen maken van karton. Ik heb deze keer gekozen voor een rechthoekige- en een appelvorm.

De rechthoekige is even wat meer werk bij het voorbereiden, het appeltje heb je snel voor elkaar. Laten we beginnen!

Wat heb je nodig:

Voor 1 lampion:

Een groot vel karton in een leuke kleur
Vliegerpapier (twee vellen) in een bijpassende kleur

Plat decoratie materiaal. Denk aan:
-gedroogde herfstbladeren
-zelf geknipte figuurtjes uit papier
-snippers gekleurd transparant of crépe papier

Papierlijm
lineaal
Schaar
Scherp mesje en snijplank andere harde ondergrond waar op gesneden mag worden
Perforator
Chenille draad in bijpassende kleur (een lintje of ijzerdraad kan ook) als je de lampion wilt ophangen.

Voor de appel: de onderkant van een vierkant sap- of melkkarton

Aan de slag:

Rechthoekige lampion:


Teken de basisvorm uit op het karton met behulp van een lineaal. (zie voorbeeld hieronder).
Maak elke rechthoek cm lang en  cm breed. In totaal krijg je vier rechthoeken. Onder de laatste rechthoek teken je een vierkant uit van 15x15cm. Geef één kant van de rechthoeken-rij een plakrand van c.a. 1.5 cm en geef het vierkante vlak aan alle randen een plakrand van 15 c.m. (zie voorbeeld).
Knip of snijd dit figuur uit.




Snijd uit elke rechthoek een venster met ronde randen. (zie rode lijn op voorbeeld). Trek alle vouwlijnen over met een schaar die je langs een lineaal houdt. Zo gaat het in elkaar vouwen straks veel makkelijker.

Knip uit het vlieger papier 8 (!) rechthoeken die over de vensters passen. Plak op elk venster vervolgens 1 stukje vliegerpapier.
Versier de vensters nu met je decoratiemateriaal. Je kunt hierbij kiezen voor lichtdoorlatend materiaal of juist werken met schaduwen en ondoorzichtige materialen gebruiken. Laat je fantasie de vrije loop! Plak het goed vast. 


Klaar? Breng een randje lijm aan op de randen van het eerste vel vliegerpapier (waar je op hebt geplakt) en breng een tweede vel vliegerpapier er op aan. Druk goed aan. Nu blijven je decoraties zitten en trekken ze niet krom. Ook kunnen échte kaarsjes nu minder schade aanrichten. Het lijkt dus overbodig, maar het maakt het écht mooier en veiliger!


Laat je werkje goed drogen. Liefst plat liggend. Droog? Dan kun je lijm aanbrengen op de plakranden en zet je de lampion in elkaar.

Maak met een perforator een gaatje in de bovenkant van één rechthoek. Doe het zelfde precies tegenover dat gaatje in de rechthoek aan de andere kant. Bevestig nu een chenille draad aan de ene kant, breng hem over naar de andere kant en maak hem daar ook vast. Je hebt nu een soort hengsel.
(Wil je de lampion niet ophangen of dragen? Dan hoef je dit natuurlijk niet te doen.) Klaar!

Appel:


Teken de vorm van een appel op een stuk karton (zie voorbeeld). Doe dit twee keer. Knip het uit.


Snijd nu bij elke appel een venstertje uit (zie rode lijn op het voorbeeld). Neem het vliegerpapier en knip twee rechthoekige velletjes uit die passen over het venster. Plak vervolgens op elke appel 1 velletje vliegerpapier.






Versier de vensters nu met je decoratiemateriaal. Je kunt hierbij kiezen voor lichtdoorlatend materiaal of juist werken met schaduwen en ondoorzichtige materialen gebruiken. Laat je fantasie de vrije loop! Plak het goed vast.


 Klaar? Breng een randje lijm aan op de randen van het eerste vel vliegerpapier (waar je op hebt geplakt) en breng een tweede vel vliegerpapier er op aan. Druk goed aan. Nu blijven je decoraties zitten en trekken ze niet krom. Ook kunnen échte kaarsjes nu minder schade aanrichten. Het lijkt dus overbodig, maar het maakt het écht mooier en veiliger!


Laat je werkje goed drogen. Liefst plat liggend.

Meet nu de breedte op van het melkpak dat je gebruikt. Teken met behulp van een lineaal dan een rechthoekige strook uit op karton met de breedte van het melkpak. (zie voorbeeld)

 De lengte van de strook moet ongeveer even lang zijn als driekwart van de omtrek van de appel. Dat meet je zo: leg de strook karton met zijn zijkant op ongeveer een kwart van de bovenkant van de appel aan de linkerkant. Laat het karton helemaal onder de appel doorlopen en eindig dan op een kwart aan de bovenkant aan de rechterkant. Dit is de lengte die je strook nodig heeft.
Teken aan weeszijden van de strook  een plakrand. Let op: omdat het rond gevouwen moet worden, dien je deze plakrand in kleine stukjes van ongeveer een centimeter te verdelen. (zie voorbeeld)

Knip deze strook uit. Is je appel intussen droog? Bevestig dan de twee appelhelften aan twee zijden van het melkpak. Zorg dat de appelbodem verder uitsteekt dan het melkpak. Hij steunt bij het staan dan op de appel, niet op het melkpak. Leg dit even plat te drogen.
Bevestig nu de kartonnen strook aan de lampion: doe lijm op de plakstroken en plak zorgvuldig de strook tussen de beide appelhelften. Laat weer plat liggend drogen.

Droog? Maak met een perforator een gaatje aan de bovenkant van de appel (niet in het steeltje, dat is niet stevig genoeg).Doe dit aan beide kanten recht tegenover elkaar. Maak nu een hengsel van het chenilledraad door het aan beide kanten in het gaatje vast te draaien. (Wil je de lampion niet dragen of hangen, kun je deze stap overslaan). Klaar!!!!
Ik wens je er veel plezier mee. Laat je hieronder even weten hoe het bij jou is geworden? Foto’s zijn ook altijd welkom!!!!


X Mama Sanna


Reacties

Populair

Recept: Fries roggebrood

Een recept voor het échte roggebrood, zonder tarwe, geraffineerde suiker, gist, conserveringsmiddelen of broodverbeteraars. Wie kent het niet: het échte Friese roggebrood… Dat hele donkere, beetje plakkerige brood waar je nog de hele korrel in ziet? Je kunt het natuurlijk in elke supermarkt kopen, maar aangezien wij Heel Gezond willen eten, en dus geen broodverbeteraars, suiker, conserveringsmiddelen en dat soort dingen willen eten, wordt dat al best een beetje lastig. Daar komt nog bij dat in de meeste roggebroodjes in de supermarkt tarwe is toegevoegd. En dat wil ik liever niet. Dan heb je als alternatief het fantastische Soggus roggebrood, dat je bij de Natuurwinkel kan kopen. Lekker! Maar wel behoorlijk prijzig. Dus….wij maken het gewoon lekker zelf! Tot voor kort was het nog nooit gelukt een goed recept te vinden, wat ik aan kon passen aan mijn wensen. De meeste recepten gebruiken roggemeel. Maar dat geeft nooit het effect van het roggebrood wat je in de winkel of b

Recept: Drakenbrood

Recept voor Drakenbrood Herfsttijd/Michaëlstijd is de tijd van het overwinnen van onze angsten en donkere kantjes in ons zelf. Dit vergt moed. 29 september is de dag van St. Michaël, de Aartsengel die de duivel (draak) versloeg en uit de hemel bande. Voor kinderen wordt deze innerlijke beleving van de herfsttijd verbeeld door het verhaal van Joris en de draak. Ridder Joris die de draak verslaat is een prachtig beeld van moed en kracht.  Speciaal voor deze dag wordt dan ook een drakenbrood gebakken die symbool staat voor de overwinning van het goede over het kwade, en het aanspreken van je eigen moed. Voor iedereen die deze kwaliteit kan gebruiken, of voor hen die zojuist hun eigen “draken” succesvol hebben bestreden, is hier het recept voor een Heel Gezond drakenbrood, uiteraard natuurlijk gezoet. Het deeg wordt bereid in de broodmachine. Dit scheelt een heleboel werk en “gedoe”. Maar natuurlijk kan het ook heel leuk zijn om zelf deeg te kneden. Daar schrijf ik een

Boter klaren stap voor stap

Wanneer je niet goed tegen koemelk-eiwit kan, is het klaren van boter vaak een handige oplossing. Hierbij zijn de eiwitten uit de boter gezeefd (geklaard, dus) en blijft alleen het botervet over. In de oosterse keuken is deze vorm van boter ook bekend als “Ghee”. Je kunt het ook in de natuurwinkel of toko kopen, maar dan kost het vaak een vermogen. Veel handiger is het om het zélf te maken. Je kunt dan zelf kiezen of je voor biologische of reguliere boter gaat. Let op: dit kan een oplossing zijn voor mensen met een koemelk EIWIT-tolerantie. Voor mensen met een lactose-intolerantie lost dit niets op. Lactose blijft ook in de Ghee aanwezig. Er kunnen ook nog sporen van het eiwit achterblijven, dus heb je een sterke intolerantie? Probeer dit dan voorzichtig uit. Waarom bakken met (geklaarde) boter? Bij het verhitten van vetten, ontstaat er een reactie in de moleculen. Dit gebeurt vooral bij de onverzadigde vetzuren. Zij zijn wat men noemt “niet stabiel” bij verhitting. Die ni