Doorgaan naar hoofdcontent

Schokkend: kinderen met anorexia steeds jonger


Het was een hot topic in het nieuws, en ik kan er nu eindelijk even iets over zeggen: steeds meer kinderen hebben anorexia nervosa. Kinderen tussen de 8 en 13 jaar zijn nu een nieuwe patientengroep en dat baart Nederland (terecht) zorgen.

Maar waar ik me aan stoorde is de beperkte berichgeving. Er wordt met het vingertjje gewezen naar de hype rond gezonder eten als de oorzaak. Ik denk niet dat dit (geheel) terecht is.

Artikel in Noord Hollands Dagblad

In een interview met een meisje bij het nieuws, hoorde ik haar zeggen dat ze haar buik en gezicht te dik vond. Het was een "gewoon" kind, van een jaar of 9/10. Er werd gezegd dat het te maken heeft met de focus op gezond eten van tegenwoordig. Kan best zijn, maar heeft er ook wel eens iemand gekeken naar de programma's waar onze jonge kinderen naar kijken? Bratz, Barbie prinsessen, K3...volwassen vrouwenlijven (om het over uber slank nog maar niet eens te hebben) die als rolmodel fungeren voor peuters, kleuters en lagere schoolkinderen. Maar op die leeftijd heb je nu eenmaal een buikje en een "bolle" toet! Dat hoort er bij! In de kinderopvang hoor ik niets anders dan meisjes (en jongens overigens) die Anna en Elsa spelen: de slanke (en volwassen) prinsessen uit Frozen. Daar hoor ik de wetenschappers in deze discussie niet over. Onlangs liet ik mijn dochter van 7 een aflevering zien van de oorspronkelijke serie Maja de Bij. Ze was geschokt: "wat is Maja dik!" En ja hoor, bij het bekijken van de moderne gecomputeriseerde versie was het duidelijk te zien: ons kleine bijtje Maja had een metamorfose ondergaan: ze was een heel stuk slanker én "volwassener" in haar uiterlijk. Dat is toch geen normaal beeld voor een jong kind om zich aan te spiegelen?
Maja anno nu


Maja in de jaren zeventig
Ik hoop dat deze observatie ook eens mee genomen kan worden in de onderzoeken naar dit fenomeen bij kinderen. Ik ben blij dat ouders juist steeds bewuster worden van het belang van gezonde voeding. Ook daarin moet niet overdreven worden (en al helemaal niet over te dik worden beginnen als ze eens een ijsje eten zeg!)

Maar laten we wel wezen: onze voeding kan veel gezonder. Maar dat zou "gewoon" moeten zijn, en geen obsessie.

Wat vind jij? Ik hoor graag jouw mening over dit onderwerp!

mama Sanna

Reacties

Populair

Recept: Fries roggebrood

Een recept voor het échte roggebrood, zonder tarwe, geraffineerde suiker, gist, conserveringsmiddelen of broodverbeteraars. Wie kent het niet: het échte Friese roggebrood… Dat hele donkere, beetje plakkerige brood waar je nog de hele korrel in ziet? Je kunt het natuurlijk in elke supermarkt kopen, maar aangezien wij Heel Gezond willen eten, en dus geen broodverbeteraars, suiker, conserveringsmiddelen en dat soort dingen willen eten, wordt dat al best een beetje lastig. Daar komt nog bij dat in de meeste roggebroodjes in de supermarkt tarwe is toegevoegd. En dat wil ik liever niet. Dan heb je als alternatief het fantastische Soggus roggebrood, dat je bij de Natuurwinkel kan kopen. Lekker! Maar wel behoorlijk prijzig. Dus….wij maken het gewoon lekker zelf! Tot voor kort was het nog nooit gelukt een goed recept te vinden, wat ik aan kon passen aan mijn wensen. De meeste recepten gebruiken roggemeel. Maar dat geeft nooit het effect van het roggebrood wat je in de winkel of b

Recept: Drakenbrood

Recept voor Drakenbrood Herfsttijd/Michaëlstijd is de tijd van het overwinnen van onze angsten en donkere kantjes in ons zelf. Dit vergt moed. 29 september is de dag van St. Michaël, de Aartsengel die de duivel (draak) versloeg en uit de hemel bande. Voor kinderen wordt deze innerlijke beleving van de herfsttijd verbeeld door het verhaal van Joris en de draak. Ridder Joris die de draak verslaat is een prachtig beeld van moed en kracht.  Speciaal voor deze dag wordt dan ook een drakenbrood gebakken die symbool staat voor de overwinning van het goede over het kwade, en het aanspreken van je eigen moed. Voor iedereen die deze kwaliteit kan gebruiken, of voor hen die zojuist hun eigen “draken” succesvol hebben bestreden, is hier het recept voor een Heel Gezond drakenbrood, uiteraard natuurlijk gezoet. Het deeg wordt bereid in de broodmachine. Dit scheelt een heleboel werk en “gedoe”. Maar natuurlijk kan het ook heel leuk zijn om zelf deeg te kneden. Daar schrijf ik een

Boter klaren stap voor stap

Wanneer je niet goed tegen koemelk-eiwit kan, is het klaren van boter vaak een handige oplossing. Hierbij zijn de eiwitten uit de boter gezeefd (geklaard, dus) en blijft alleen het botervet over. In de oosterse keuken is deze vorm van boter ook bekend als “Ghee”. Je kunt het ook in de natuurwinkel of toko kopen, maar dan kost het vaak een vermogen. Veel handiger is het om het zélf te maken. Je kunt dan zelf kiezen of je voor biologische of reguliere boter gaat. Let op: dit kan een oplossing zijn voor mensen met een koemelk EIWIT-tolerantie. Voor mensen met een lactose-intolerantie lost dit niets op. Lactose blijft ook in de Ghee aanwezig. Er kunnen ook nog sporen van het eiwit achterblijven, dus heb je een sterke intolerantie? Probeer dit dan voorzichtig uit. Waarom bakken met (geklaarde) boter? Bij het verhitten van vetten, ontstaat er een reactie in de moleculen. Dit gebeurt vooral bij de onverzadigde vetzuren. Zij zijn wat men noemt “niet stabiel” bij verhitting. Die ni