Doorgaan naar hoofdcontent

Recept: Chocolate Chip Walnoot koeken



Vandaag hadden we zo'n zin in koekjes! "Mama, koekie maken?" vroeg mijn zoon van 2.5 jaar. "Goed idee!" zei ik, en ik besloot een variatie te maken op de haver-bananenkoeken die we altijd eten. Dit keer werd het een "Chocolate Chip Cookie" met een Heel Gezonde Mama twist. Overheerlijk als tussendoortje en zo gezond dat ie mee kan in de lunchtrommel én een perfecte energie-booster is voor de sportievelingen onder ons. (Tip voor de Avondvierdaagse?!)

Hieronder vind je de ingredienten en werkbeschrijving. Wil je de andere variaties ook eens maken? Dan kun je ze HIER vinden.


Bereidingstijd: 10 minuten
Baktijd: 40 minuten

Ingredienten:

2 bananen
1 1/2 cup havermout
1 appel (met schil)
1 EL kokosolie
1/2 cup walnoten
1/4 cup Cacaonibs
1/2 tl vanillepoeder


Werkwijze:

Verwarm de oven voor op 175 graden (hete lucht: 160). Snijd de appel in kleine stukjes. Doe de bananen met de appel in een keukenmachine en pureer het. Voeg aan het einde de kokosolie en vanille toe en meng het nog even goed door. Haal het mengsel uit de keukenmachine en doe het in een kom. Voeg dan de havermout, de cacaonibs en de walnoten toe en spatel dit mengsel goed door.

Leg een stuk bakpapier op een bakplaat. Vorm ballen van het kleverige deegje en druk ze plat op de bakplaat. Schuif vervolgens de plaat in het midden van de oven en bak de koeken in c.a. 45 minuten gaar.

De koeken blijven zacht. Hoe langer je ze bakt, hoe droger ze worden. Dit kun je dus aanpassen aan je eigen smaak. Experimenteer er gerust mee.

Enjoy!
Mama Sanna

* Haver bevat van zichzelf geen gluten. Toch kan het gluten bevatten vanuit besmetting met andere granen. Voor mensen met Coeliakie  of glutengevoeligheid is het dus belangrijk om haver te kopen met het "glutenvrij" symbool erop!


Dit recept is zó simpel, dat je ook de jongste kinderen kunt laten helpen.
Hier maakt mijn peuter van 2.5 jaar de hoopjes plat, zodat het echte koeken worden.



Reacties

Populair

Recept: Fries roggebrood

Een recept voor het échte roggebrood, zonder tarwe, geraffineerde suiker, gist, conserveringsmiddelen of broodverbeteraars. Wie kent het niet: het échte Friese roggebrood… Dat hele donkere, beetje plakkerige brood waar je nog de hele korrel in ziet? Je kunt het natuurlijk in elke supermarkt kopen, maar aangezien wij Heel Gezond willen eten, en dus geen broodverbeteraars, suiker, conserveringsmiddelen en dat soort dingen willen eten, wordt dat al best een beetje lastig. Daar komt nog bij dat in de meeste roggebroodjes in de supermarkt tarwe is toegevoegd. En dat wil ik liever niet. Dan heb je als alternatief het fantastische Soggus roggebrood, dat je bij de Natuurwinkel kan kopen. Lekker! Maar wel behoorlijk prijzig. Dus….wij maken het gewoon lekker zelf! Tot voor kort was het nog nooit gelukt een goed recept te vinden, wat ik aan kon passen aan mijn wensen. De meeste recepten gebruiken roggemeel. Maar dat geeft nooit het effect van het roggebrood wat je in de winkel of b

Recept: Drakenbrood

Recept voor Drakenbrood Herfsttijd/Michaëlstijd is de tijd van het overwinnen van onze angsten en donkere kantjes in ons zelf. Dit vergt moed. 29 september is de dag van St. Michaël, de Aartsengel die de duivel (draak) versloeg en uit de hemel bande. Voor kinderen wordt deze innerlijke beleving van de herfsttijd verbeeld door het verhaal van Joris en de draak. Ridder Joris die de draak verslaat is een prachtig beeld van moed en kracht.  Speciaal voor deze dag wordt dan ook een drakenbrood gebakken die symbool staat voor de overwinning van het goede over het kwade, en het aanspreken van je eigen moed. Voor iedereen die deze kwaliteit kan gebruiken, of voor hen die zojuist hun eigen “draken” succesvol hebben bestreden, is hier het recept voor een Heel Gezond drakenbrood, uiteraard natuurlijk gezoet. Het deeg wordt bereid in de broodmachine. Dit scheelt een heleboel werk en “gedoe”. Maar natuurlijk kan het ook heel leuk zijn om zelf deeg te kneden. Daar schrijf ik een

Boter klaren stap voor stap

Wanneer je niet goed tegen koemelk-eiwit kan, is het klaren van boter vaak een handige oplossing. Hierbij zijn de eiwitten uit de boter gezeefd (geklaard, dus) en blijft alleen het botervet over. In de oosterse keuken is deze vorm van boter ook bekend als “Ghee”. Je kunt het ook in de natuurwinkel of toko kopen, maar dan kost het vaak een vermogen. Veel handiger is het om het zélf te maken. Je kunt dan zelf kiezen of je voor biologische of reguliere boter gaat. Let op: dit kan een oplossing zijn voor mensen met een koemelk EIWIT-tolerantie. Voor mensen met een lactose-intolerantie lost dit niets op. Lactose blijft ook in de Ghee aanwezig. Er kunnen ook nog sporen van het eiwit achterblijven, dus heb je een sterke intolerantie? Probeer dit dan voorzichtig uit. Waarom bakken met (geklaarde) boter? Bij het verhitten van vetten, ontstaat er een reactie in de moleculen. Dit gebeurt vooral bij de onverzadigde vetzuren. Zij zijn wat men noemt “niet stabiel” bij verhitting. Die ni