Doorgaan naar hoofdcontent

Welkom

Een heel gezonde mama...dat is wat ik wilde zijn toen ik een jaar of 8 geleden de diagnose CVS/ME te horen kreeg. In de jaren die volgden heb ik vele cursussen, therapieen, voedingspatronen, en levensstijlen gedaan en uitgeprobeerd. Mijn pad naar genezing heeft mij veel inzichten gebracht en heeft mij een met recht "holistische" kijk op gezondheid en (op)voeding gegeven. 

Inmiddels ligt CVS of ME achter mij, en kan ik met dankbaarheid naar die periode terug kijken. Het leven is natuurlijk altijd zoeken naar balans, maar inmiddels kan ik van mijzelf zeggen dat ik intussen heel hard op weg ben om Heel en Gezond mama te zijn. 

Op deze blog wil ik mijn inzichten met je delen. Niet om te bekeren of vanuit de overtuiging dat dit de "enige waarheid is". Hetgeen dat ik heb ontdekt voor mijzelf is juist dat er niet één waarheid is. Er is niet één perfect dieet, er is niet één perfecte religie, geen één manier van opvoeden en ook niet één perfect wondermiddel dat ieder mens zich goed kan doen voelen. Het enige dat ik weet, is dat ik mij als mens Heel en Gezond voel door VOEDING. En voeding zie ik in de breedste zin van het woord: het is alles dat je tot je neemt. Van eten en drinken, tot hetgeen dat je ziet, hoort, ruikt, proeft, leest, ademt en.....denkt.

Vandaar: een blog over VOEDING en OPvoeding, maar in een ruimere betekenis dan je wellicht op het eerste gezicht zou kunnen denken. Dus...kom gezellig binnen en voel je welkom! Ik nodig je ook van harte uit om vaker terug te komen, want de weblog "has only just begun"....

Sanna 5 september 2012 


Naschrift:

Deze blog is onderdeel geworden van de totale website www.heelgezondemama.nl Op deze website vind je alle ins en outs van mijn visie op voeding en opvoeding, en alle mogelijkheden die ik je vanaf nu kan bieden. Dit kan varieren van E-books en adviezen op maat (ook voor kindercentra, scholen en bedrijven!), tot kant en klare bakmixen, cadeautjes en kinderfeestpakketten voor thuis. Allemaal met de hand en met liefde gemaakt in de keuken van Heel Gezonde Mama! Kom maar gauw kijken, je bent van harte welkom!

Sanna, april 2014




Reacties

Populair

Recept: Fries roggebrood

Een recept voor het échte roggebrood, zonder tarwe, geraffineerde suiker, gist, conserveringsmiddelen of broodverbeteraars. Wie kent het niet: het échte Friese roggebrood… Dat hele donkere, beetje plakkerige brood waar je nog de hele korrel in ziet? Je kunt het natuurlijk in elke supermarkt kopen, maar aangezien wij Heel Gezond willen eten, en dus geen broodverbeteraars, suiker, conserveringsmiddelen en dat soort dingen willen eten, wordt dat al best een beetje lastig. Daar komt nog bij dat in de meeste roggebroodjes in de supermarkt tarwe is toegevoegd. En dat wil ik liever niet. Dan heb je als alternatief het fantastische Soggus roggebrood, dat je bij de Natuurwinkel kan kopen. Lekker! Maar wel behoorlijk prijzig. Dus….wij maken het gewoon lekker zelf! Tot voor kort was het nog nooit gelukt een goed recept te vinden, wat ik aan kon passen aan mijn wensen. De meeste recepten gebruiken roggemeel. Maar dat geeft nooit het effect van het roggebrood wat je in de winkel of b

Recept: Drakenbrood

Recept voor Drakenbrood Herfsttijd/Michaëlstijd is de tijd van het overwinnen van onze angsten en donkere kantjes in ons zelf. Dit vergt moed. 29 september is de dag van St. Michaël, de Aartsengel die de duivel (draak) versloeg en uit de hemel bande. Voor kinderen wordt deze innerlijke beleving van de herfsttijd verbeeld door het verhaal van Joris en de draak. Ridder Joris die de draak verslaat is een prachtig beeld van moed en kracht.  Speciaal voor deze dag wordt dan ook een drakenbrood gebakken die symbool staat voor de overwinning van het goede over het kwade, en het aanspreken van je eigen moed. Voor iedereen die deze kwaliteit kan gebruiken, of voor hen die zojuist hun eigen “draken” succesvol hebben bestreden, is hier het recept voor een Heel Gezond drakenbrood, uiteraard natuurlijk gezoet. Het deeg wordt bereid in de broodmachine. Dit scheelt een heleboel werk en “gedoe”. Maar natuurlijk kan het ook heel leuk zijn om zelf deeg te kneden. Daar schrijf ik een

Boter klaren stap voor stap

Wanneer je niet goed tegen koemelk-eiwit kan, is het klaren van boter vaak een handige oplossing. Hierbij zijn de eiwitten uit de boter gezeefd (geklaard, dus) en blijft alleen het botervet over. In de oosterse keuken is deze vorm van boter ook bekend als “Ghee”. Je kunt het ook in de natuurwinkel of toko kopen, maar dan kost het vaak een vermogen. Veel handiger is het om het zélf te maken. Je kunt dan zelf kiezen of je voor biologische of reguliere boter gaat. Let op: dit kan een oplossing zijn voor mensen met een koemelk EIWIT-tolerantie. Voor mensen met een lactose-intolerantie lost dit niets op. Lactose blijft ook in de Ghee aanwezig. Er kunnen ook nog sporen van het eiwit achterblijven, dus heb je een sterke intolerantie? Probeer dit dan voorzichtig uit. Waarom bakken met (geklaarde) boter? Bij het verhitten van vetten, ontstaat er een reactie in de moleculen. Dit gebeurt vooral bij de onverzadigde vetzuren. Zij zijn wat men noemt “niet stabiel” bij verhitting. Die ni